Megkérdeztük Márki-Zay Pétert, ha miniszterelnök lesz, mi lesz az első intézkedése

Azt is, hogy miért szavazzon az ellenzékre a Fidesz rendszerébe betagozódott átlag választópolgár. Interjúnk.

Három héttel vagyunk az országgyűlési választások előtt, és Ön nemrég bejelentette, új pártot alapít. Biztos, hogy jó az időzítés?

Éppen ezért szeretném pontosítani, Konzervatívok a kormányváltásért címmel van egy kezdeményezés, erről beszéltem a mólt héten, és éppen nem a pártalapítás volt a lényeg. Nagyon sokszor elmondtuk, hogy kell egy konzervatív, jobboldali, szabadelvű párt Magyarországon, ami az Európai Néppárt tagja lehet. A hetedik frakció terve is pontosan erre irányult.

Márki-Zay Péter Szombathelyen tavaly októberben
Mészáros D. Zsolt

Azonban ez a múlt heti kijelentés pont arról szólt, hogy most nem alapítunk pártot, hanem majd később. Sőt, meg is van az a két párt, amelyiknek az egyesítésével hozzuk majd létre az újat. De most minden konzervatív, jobboldali embert, keresztényt arra biztatunk, hogy szavazzon az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetségre.

De nem gondolja, hogy úgy tűnt, mintha kibeszélt volna ebből a szövetségből?

Nem. Még egyszer mondom, Konzervatívok a kormányváltásért. Ez a neve, és arról szól, hogy azok a konzervatívok is szavazzanak a hatpárti ellenzéki szövetségre, akik nincsenek képviselve a hat pártban.

Konzervativizmusáról már sokszor beszélt, mit jelent Önnek a szabadelvűség?

Katolikus hívő, hétgyermekes családapaként a konzervativizmus nyilván nem áll távol tőlem, de gazdasági kérdésekben magam is szabadelvű vagyok. A nem államközpontú, inkább alulról jövő kezdeményezéseket támogató, nem állami, hanem a magántulajdon szentségén, a piaci versenyen alapuló piacgazdaság, az innováció társadalmi és gazdasági hatásait elismerő világnézet az enyém, ami miatt a gazdasági kérdésekben kimondottan szabadelvűnek számítok.

Ezzel az államközpontú, államszocialista, államkapitalista, fasiszta, koorporativista nézőponttal szöges ellentétben.

Lehet azt mondani, hogy kisebb államot akar?

Igen. Kisebb államot és nagyobb decentralizációt. Az önkormányzatiság nekem nagyon fontos szempont, amit egy város eldönthet, abba ne szóljon bele az állam, a magánemberek életébe is minél kevésbé szóljanak bele, hogy a vállalkozások ne adóztassák agyon. Mi az alacsony adókban hiszünk.

Március 15-re nagygyűlést hívtak össze, és ott lesz az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk is. Ez jelzés arra, hogy szeretnék a kapcsolatukat szorosabbra fűzni a Néppárttal?

Természetesen. Donald Tuskkal nagyon jó a kapcsolatunk, éppen azért, mert ő az Európai Néppárt elnöke. Most azonban sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy Orbán Viktor korábbi pártszövetségének, az Európai Néppártnak a vezetője Orbán Viktor ellen, az ellenzék érdekében kampányol.

Orbán Viktor utolsó szövetségese Európában Lengyelország volt, nyilván az orosz-ukrán háború és az Orbán-Putyin szövetség miatt ez a barátság most megromlott, a lengyelek nem fogják megbocsátani Orbánnak, hogy Putyin érdekében elárulta a NATO-t és az Uniót, és Tusk lengyel.

Annak is van jelzésértéke, hogy míg korábban vonattal hozták a lengyeleket Orbán Viktor mellett tüntetni, most Lengyelország egyik legjelentősebb politikusa Orbán ellen kampányol.

A Fidesz több százezer embert vár a a szintén március 15-re bejelentett békemenetre és nagygyűlésre. Az ellenzéki nagygyűlésen hány emberre lehet számítani? Mivel lennének elégedettek?

Nézze, több tízezer emberre számítunk, és több tízezer emberrel elégedettek is lennénk. A Fidesz előszeretettel csinál számháborút ebből, de figyelembe kell venni, hogy egyrészt az ő számaik erősen eltúlzottak, a sajtóban mindenki a saját oldalának szimpatizánsait becsüli soknak, az ellenfelének számait próbálja kicsinyíteni, a többezres tömeget többszázasnak minősíteni.

Ezt már megszoktuk, én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy a Fidesz a falusi polgármestereknek kiadta, hány embert kell hozniuk. Közben fizetett statisztákkal töltik fel a létszámot, csak azért, hogy a hűségüket bizonyítsák a Fidesznek.

Elkötelezett, szabadságszerető, szabadságvágyó magyarokra számítunk

Azt gondolom, az ellenzék esetében a lelkes, önálló, jobb és baloldaliakból álló, a nemzet érdekeiért kiálló résztvevők a szövetségépítést jelképezik a szabadság ünnepén. Ebből a szempontból sem összemérhető a két tábor. Mi nem tudunk és nem is akarunk statisztákat hozni, és bárkinek fizetni a részvételért, vagy bárkit kényszeríteni a részvételre.

Aki saját, józan belátása szerint jön, annak igyekszünk segíteni, hogy eljusson a demonstrációra. De a résztvevők nagy többsége elkötelezett, szabadságszerető, szabadságvágyó magyar ember, aki anyagi áldozatok árán is részt vesz a közös megemlékezésen.

Önök is indítanak buszokat vidékről?

Igen, igyekeztünk megoldani. Ugye, október 23-án, az előválasztás után egy héttel, az anyagilag kimerült ellenzék nem szervezett rá a részvételre, a pártok sem szerveztek résztvevőket. Most igyekszünk választókerületenként egy-két busszal segíteni azokat, akik el akarnak jutni hozzánk. De ez nyilvánvalóan nem vetekszik a Fidesz szervezésével, ahol kiadják, hogy melyik országrészből hány embert kell vinni.

Mi ebből nem akarunk számháborút csinálni, aki szeretne, az tudjon eljönni, de csak azokra számítunk, akik szívvel, lélekkel vannak jelen.

Miből van erre pénz? Nemrég támadta meg Önt azzal a Fidesz, hogy külföldről finanszírozzák.

Mondhatnám, hogy sajnos nem finanszíroznak külföldről, de valóban, nagyon szeretnénk, ha a külföldön élő magyarok is finanszíroznának. Én eddig is kaptam tízeurós felajánlásokat, és hasonló kisebb adományokat, de a helyzet az, hogy magyarországi mikroadmányokból van a legtöbb pénzünk, naponta mintegy tízmillió forintnyi adomány érkezik be.

Az volt a csúcs, amikor egyetlen adománykérő emailünkre közel 27 millió forint jött be. Mi hálásan fogadjuk ezeket az adományokat. És, persze, vannak nagyobb adományok is, Bige úr is húszmillióval támogatta a kampányt egy kutatás finanszírozásával.

Természetesen vannak olyan vállalkozók is, akiknek akár tízmillió forintot is megér az, hogy megszűnjön Magyarországon a korrupció, és újra a legversenyképesebb vállalkozók kapják a megbízásokat, és ne azok, akik a Fidesz holdudvarához tartoznak, vagy éppenséggel szemeteszsákokban adják vissza a pénzt korrupt politikusoknak.

Miről beszél majd a nagygyűlésen?

Ez majd március 15-én fog kiderülni, egy kis türelmet kérek, remélem, az olvasóik hallani fogják a beszédet.

Nem lehet elmenni az ukrajnai háború mellett, amiről Ön már többször megnyilatkozott. Mit gondol most az ukrán helyzetről?

Az értékrendem alapvetően nem változik, továbbra is elítélem azt, aki atomerőművet lövet. Most azokat is elítélem, akik kórházakat bombáznak, akik szülészetet és gyermekkórházat lövetnek, akik egy hatéves kisfiú haláláért felelősek, akik 17 terhes anyát sebesítettek meg.

Minden héten újabb és újabb szörnyűségeket hallunk a háborúról. Az én értékrendem mindig is egy jobboldali, keresztény értékrend marad, de nyilvánvalóan politikai oldaltól, vallástól függetlenül ezt a háborút minden normális ember elítéli.

Tisztességes magyar ember nem szavazhat Putyin magyarországi helytartójára, aki a háborúpárti Putyinnal való szövetségét építette 12 éven át, és számtalanszor elárulta a bennünket egyedül megvédő Európai Uniót és NATO-t.

Még három hét van a kampányból, de elég csendesnek tűnik eddig. Az Önök mondanivalója, illetve a nemrégiben bemutatott program képes eljutni azokhoz, akiknek szánják?

Azért is vagyok végtelenül hálás a Nyugat.hu érdeklődésének, mert így tudjuk a kampányunk híreit és a programunkat eljuttatni a választókhoz. Sajnálatos módon, eddig csak a Fidesz próbálta eljuttatni az ellenzék programját, de még a címében is hazudnak, Ők baloldali programról beszélnek, miközben nekünk nem baloldali, hanem összellenzéki programunk van, amit jobb- és baloldali emberek együtt írtak.

Márki-Zay Péter a Nyugat podcast-stúdiójában, a képre kattintva meghallgathatja a tavalyi beszélgetést
Mészáros D. Zsolt

Valójában egy emelkedő Magyarországért fogtunk össze, ami nem jobb vagy baloldali, hanem felfelé megy. A programunk alappillérei az ország megvédése, biztonsága, a NATO, a határkerítés, a Fidesz bűnöző migránsainak kiutasítása, az önálló határőrség helyreállítása.

A programnak van szociális lába is, a rabszolgatörvény eltörlése, a minimálbér adómentessége, a legkisebb keresetűek adóterheinek csökkentése, bérlakás-építési program, diákváros a kommunista migránsegyetem helyett, amit Orbán a kínaiakkal épít. Nemzetközi együttműködésekben a magyar nemzeti érdek, és nem a kínai kommunista párt és Putyin érdekeinek képviselete.

Ne legyünk többé következmények nélküli ország

De sorolhatnám még, az egyházak támogatása, a határon túli magyarok jogainak megőrzése. Nagyon gazdag és sokrétű a program, nem csak baloldali, hanem jobboldali értékekben is. Hangsúlyosan jelenik meg a környezetvédelem, a nyugdíjak értékének megőrzése, a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetősége, a rendőrök, a pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók bérének azonnali és jelentős emelése.

A tűzoltóság nevének visszaállítása, digitális oktatás. A várólisták lecsökkenése úgy, ha az egészségügy nem tud belátható időn belül időpontot adni, akkor akár a magán-egészségügyi ellátást is fizesse az állam. Az euró bevezetése, csatlakozás az európai ügyészséghez, és elszámoltatás, hogy ne legyünk többé következmények nélküli ország.

Az európai támogatások tisztességes felhasználása, új alkotmány, az önkormányzatiság helyreállítása, az iskolák és kórházak visszaadása az önkormányzatoknak, A Klebelsberg Központ megszüntetése, a Médiatanács szétzavarása, független sajtó, független igazságszolgáltatás.

Nagyon jól tudjuk, hogy az átlag választópolgár nem fogja elolvasni a programot. A választópolgárok többsége az alapján dönt, hogyan alakul majd az élete, milyen változásokra számíthat. Sokan vannak, akik a Fideszt megszokták, a rendszerét is, és eligazodnak benne. Ők miért szavazzanak az ellenzéki összefogásra?

Nézze, ha mindaz, amit felsoroltam, nem lenne elég, akkor éppen azért kellene az ellenzékre szavazni, mert a Fidesz programját már ismerik. Egész iparágakat loptak el, és ezt akarják folytatni. A korrupcióban, a szegénységben és a halálozásban is vezető lett Magyarország Orbán Viktor alatt, fideszes gazemberek gazdagodnak, földeket, állami vagyont tettek a magukévá, bankokat, biztosítótársaságokat.

Azt tudjuk, hogy nem csak a vasárnapi boltzárat akarják visszahozni, hanem a Lidl-t, a Spart, az Aldit, a Tescót is ki akarják zavarni az országból, hogy már ne csak dohánytermékeket, hanem élelmiszert is csak a fideszeseknél lehessen drágán, rossz minőségben vásárolni. Ők gazdagabbak legyenek, mi pedig szegényebbek.

Tönkretették az oktatást, a közbiztonságot, nincs elég rendőr, tanár, nincsenek egészségügyi dolgozók. Tönkretették Magyarország nemzetközi reputációját, most már a lengyelek is utálják és lenézik Magyarországot Orbán Viktor miatt, hiszen Putyin bérenceként elárulta Európát.

Millió okot tudnék arra is mondani, hogy miért ne a Fideszre szavazzanak. Ha egy fideszes politikus megrontja valakinek a kisfiát, akkor a magyar igazságszolgáltatásban semmi esély sincs rá, hogy kellő büntetést kapjon. Hogy fideszes pedofilok szabadon rohangálnak, miközben a Fidesz gyűlöletpropagandát folytat a melegek ellen.

A Fidesz rettenetessé tette a magyarországi állapotokat, hogy az egész Európai Unióban nálunk van a legtöbb szegény ember. A magyar lakosság 74 százaléka az uniós szegénységi küszöb alatt él. Hogy számos olyan rákos megbetegedés van, amiben Magyarország az egész világon vezet a statisztikákban.

Ereszen leereszkedő, Putyin-bérenc, Európát eláruló kormányunk van, és ezt kell most levéltanunk.

Ha Ön lesz a miniszterelnök, mi lesz az első intézkedése?

Csatlakozni fogunk az európai ügyészséghez. Aztán felállítunk egy saját korrupcióellenes ügyészséget, de rögtön bért emelünk a legfontosabb területen. Elindítjuk az eurozónához csatlakozásunkat. A jogi ügyekkel gyorsabban tudunk haladni majd, a gazdasági kérdésekhez több idő kell, De tudjuk, mit akarunk csinálni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022