Költözködések, kapcsolások, vitatkozások, csodálkozások – az MTV 2000-es éveinek krónikája (1.)

Szuperbuli Lajcsival, NévshowR Hajú Péterékkel, D. Tóth Kriszta híradót vezet, amivel megkezdődik az elmúlt 15 év legsikeresebb MTV-s időszaka.

A Magyar Televízió múltját valamikor ott hagytuk abba, hogy a legendás műsorok egy része visszatért, de a többsége inkább lekerült a képernyőről. A kedves nézők ezt meg is „hálálták” a köztévének azzal, hogy a kereskedelmi tévéket választották a közszolgálati adó műsora helyett. Sőt, a nézettségcsökkenés olyannyira drasztikus volt, hogy alig 4-500 ezren nézték az MTV 1-es programját, szemben az RTL és a TV2 1,5-2,5 milliós nézettségével.

A kétezres évek

2000 bűvös szám volt, világszerte mindenki a számítógépes átállás miatt volt kikészülve, de a tévék ebben is csak az üzletet látták. A három országos tévé ekkortájt a szlogeneket próbálta másolni egymásról. Miután a TV2 kitalálta, hogy ők innentől kezdve „2000 televíziója” az RTL is kapcsolt, és ők lettek az „ezredforduló televíziója”.

Természetesen az MTV sem hagyta magát, ők megelégedtek a „millennium televíziója” címmel. A nézettségért folyó harc pedig abból követhető le csak igazán, hogy ilyen semmitmondó dolgokon is képesek voltak verekedni a nagyok. És akkor még nem is említettük a 2002-es, új tévés korszakot, amikor beköszöntek a valóságshow-k, amelyből az MTV kimaradt, de azért akadt itt is bőven látnivaló.

Kilátástalan helyzet

2000-ben a drasztikusan csökkenő nézettség ellen új arculatot kapott az M1 és az M2 (előbbinek ekkor lett először ez a neve hivatalosan), változás azonban nem nagyon lett, a nézők nem jöttek vissza, sőt, az MTV egyik legnagyobb arca, Vitray Tamás is lelépett egy időre a köztévétől a TV2-höz, ahol megkapta az újrainduló Kapcsoltam műsorvezetői székét.

A 2000-től használt arculat, és a Híradó

2001-ben aztán egy pillanatra úgy tűnt, a NévshowR -ral egy program erejéig sikerült visszacsábítani a nézőket. 2002-ben aztán (állítólag az akkori kormánypártok szorgalmazására) totálisan megújították az egész 1-es és 2-es programot, ami végül kihúzta a gödörből az MTV-t.

NévshowR

A Dömsödi Gábor és Hajdú Péter által vezetett showműsor 2001-ben indult az MTV-n, és hamar a közszolgálat zászlóshajója lett. A showműsorban általában születésnapjukat vagy névnapjukat ünneplő hírességek szerepeltek, akik különböző meglepetésprodukciókat, illetve ajándékokat kaptak, de voltak zenés betétek is, amikor egy-egy zenekar vagy énekes (vagy egy celeb) fakadt dalra.

A külügyminiszter se fogja megnyerni az X-Faktort.

A műsor jött, látott, és tejelt. Nem is kicsit. Egy év alatt a NévshowR volt az MTV egyetlen olyan műsora, ahova a kereskedelmi tévékről is képesek voltak átkapcsolni a nézők.

2005-ben aztán gyülekeztek a viharfelhők a műsor felett. Előbb Hajdú Péter műsorvezetői tevékenységét minősítette az MTV közepesre, amelyet aztán 2005 nyarán a tárgyalások is beárnyékoltak. Ellentmondó korabeli hírek szerint Hajdú megsértődött a minősítés miatt Rudi Zoltán akkori tévéelnökre és az MTV-re.

Az viszont szinte biztosnak tűnik, hogy folyamatosan anyagi elvonások voltak a műsor körül, amit megérzett a műsor minősége, amelyet az is tetőzött, hogy Rudi Zoltánhoz sem engedték már fel tárgyalni a műsorról Hajdú Pétert, így annak közszolgálati karrierje véget ért.

NévshowR részlet 2001-ből.

Ezután a műsor készítői az ATV-nél találtak menedéket, ahol végül jó nézettséggel 2011-ig futott műsor. A véget itt is részben anyagi gondok okozták, de a megszűnés hátterében az is áll, hogy Hajdú ekkor már a Frizbit vezette a TV2-n, a csatorna pedig szívesen vette volna, ha a műsorvezető csak utóbbi műsorával foglalkozna.

Értéket közvetít

2002-ben aztán bekövetkezett a kormányváltás, Orbánék helyett jöttek Medgyessyék, akik állítólag belső nyomásra kérték az MTV két csatornájának teljes megújítását. Ez pedig 2002 novemberében meg is történt. Új logó, új műsorok, és ami talán a legfontosabb: hatalmas mennyiségben igazolta le korábbi kollégáit a köztévé a kereskedelmi tévéktől, aminek aztán nézettségben meglett a következménye.

Az új MTV műsorainak ajánlója.
Az új logó és arculat.

A Híradónál korábban nem volt állandó műsorvezető, míg a kereskedelmi tévéknél általában megvoltak a hétköznapi és a hétvégi műsorvezetők. Ezzel is szakítani kellett. Az új, „Star Treket idéző” díszletben hétköznap az RTL-től érkező D. Tóth Kriszta és a TV2-től érkező Pálffy István volt látható, hétvégén pedig két köztévés arc, Novodomszky Éva és Süveges Gergő vezették a Híradót.

Híradó D. Tóth Krisztával és Pálffy Istvánnal.

Késő esténként hírmagazin is indult az MTV-n. Az Este házigazdája Simon András volt, akinek vezetése alatt a műsor kiegyensúlyozottsága miatt megkapta 2004-ben a Pulitzer-díjat. Később olyan riporterek vezették a műsort, mint Baló György, Rábai Balázs, és Krizsó Szilvia. 2010 után a hírmagazin jó nézettsége folyamatosan csökkent, ami végül 2015-ben, az új M1 indulásakor teljesen átalakult, azóta Ma este néven látható.

Este Simon Andrással.

Navigátor néven Demcsák Zsuzsa vezetésével indult minden hétköznap egy, az Aktívhoz és a Fókuszhoz hasonló magazinműsor, amely nem volt hosszú életű.

Navigátor Demcsák Zsuzsával.

Előtte Obersovsky Péter és Szombathy Pál vezetésével Élesben címmel talkshow is indult, amiben különböző, a Mónika show-nál sokkal komolyabb témákkal kapcsolatban keresték a választ a meghívott vendégek.

Élesben Obersovszky Péterrel.

Rajtuk kívül Lajcsi is összecsomagolt a TV2-nél, és átköltözött az MTV-hez. A Szuperbuli kicsit más volt mint a Dáridó, itt több volt a beszélgetésre fordított idő, több volt a mulatós zene, de a hangulat hansonló volt, mint a Dáridó Udvarházban.

Lajcsi és a Szuperbuli.

Az MTV megújítása pedig bejött. A nézők visszapártoltak a közszolgálathoz, persze nem akkora arányban, hogy legyőzze az RTL-t és a TV2-t. Annyi azonban kétségtelen, hogy a 2002 novemberétől 2012 júliusáig tartó időszak volt a Magyar Televízió legsikeresebb korszaka az elmúlt 25 évben. A nézettség pedig itt azóta is csak csökken, mára pedig alig van olyan néző, aki a közszolgálat valamelyik csatornáját választaná (kivéve a sportcsatornát, az M4-et).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

„Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

Dáridóval mulatunk, mostantól a Tények a hírek - Ezt néztük a kilencvenes években a TV2-n

Elindul az első országosan fogható kereskedelmi tévé, ami igazából új, csak épp egyáltalán nem. Persze, a nézőt ki kell elégíteni, akinek ennyi elég volt. Akkor.

Türelem Rózsa bisztrót terem – Ezt néztük az RTL klubon a 90-es években

A fiatalokat kielégítő tévé vicces módon akkor 70 éves magyar filmekkel igyekezett kielégíteni a nézőket. Aztán a totális széthullás után jöttek a jobb, majd a jó műsorok.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra