Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szombathelyi Reguly iskolában a nemzetiségi listára szavazásra kötelezik a szülőket, állítja olvasónk

Az illetékesek szerint csak ajánlást tettek, ami nem kötelező, és a nemzetiséghez tartozást akarják erősíteni. A listavezető viszont fideszes önkormányzat képviselő volt.

A Reguly iskolában egy nyílt napon a leendő első osztályos gyerekek szüleit arra kötelezték, hogy iratkozzanak fel a nemzetiségi lista szavazói közé, és voksoljanak a német nemzetiségi listára. A feliratkozók egyébként elveszítik a jogukat, hogy az országos pártlisták egyikre szavazhassanak. Olvasónk szerint ez felháborító, és az iskola ezzel beleavatkozik a választásokba.

Nem volt kötelező

Felhívtuk az iskola igazgatóját, Zielbauer Györgyöt. Kiemelte, hogy a Reguly iskola fenntartója az Országos Német Kisebbségi Önkormányzat, az iskolában nemzetiségi nyelvoktatás folyik, és a felvétel egyik feltétele, hogy a 20/2013. számú EMMI rendelet alapján a tanuló a német nemzetiséghez tartozzon. Erről a szülőknek nyilatkozniuk is kell.

Zielbauer György, a Reguly Antal Általános Iskola igazgatója
Bonyhádi Zoltán

Mint mondta, a választási nemzetiségi listára feliratkozás egy másik dolog. Erre valóban propagálták a szülőket, mert úgy vélik, aki német nemzetiségűnek tartja magát, annak fontos, hogy a németeknek legyen képviseletük az országgyűlésben. Ez viszont nem volt kötelező, és tájékoztatták a szülőket arról is, hogy ha nemzetiségi szavazóként regisztrálnak, nem szavazhatnak pártlistára.

Hozzátette, ez az Országos Német Nemzetiségi Önkormányzat ajánlása is volt, Ritter Imre elnök részvételével fórumot is tartottak erről. Egy kérést fogalmaztak meg, volt aki vissza is utasította, mert pártlistára akar szavazni, és ennek semmi következménye nem volt. Zielbauer megjegyezte, a nemzetiségi listáról a választások előtt le is lehet iratkozni.

Beszéltünk Fiedl Tamással, a Szombathelyi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével is. Kijelentette, azt kérték, hogy legalább az egyik szülő regisztráljon a nemzetiségi listára, de ezt sem tették kötelezővé. Hangsúlyozta,

ha valaki igénybe veszi a német nemzetiségi oktatást, akkor elvárható tőle, hogy kiálljon a német nemzetiség mellett.

Hozzátette, ne csak akkor álljanak ki a német nemzetiség mellett, ha abból előnyük származik, hanem akkor is, ha valamit kérnek tőlük. Megjegyezte, akinek kérdései vannak, nyugodtan hívja fel őt, bármikor, bárki kérdéseire válaszol.

Tegnap egyébként Márky-Zay Péter, a nemrég megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester az esélyes ellenzéki jelöltekről tartott sajtótájékoztatóján 70 százalékos részvétel és 500 ezer taktikai átszavazó kell a Fidesz legyőzéséhez 2018. April 03. 16:45 , azt kérte, aki a német nemzetiségi listán ad le szavazatot, iratkozzon le erről a listáról, mert ott fideszes jelöltnek van esélye mandátumot szerezni.

Fideszes önkormányzati képviselő és polgármesterjelölt volt a listavezető

A német nemzetiségi lista élén a feljebb már említett Ritter Imre áll, neki van esélye, hogy innen bejusson az országgyűlésbe. Ritter a rendszerváltás óta részt vesz a nemzetiségi munkában, volt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pénzügyi bizottságának elnök, majd elnökhelyettese. Az 1998-as országgyűlési választáson a Nemzetiségi Fórum jelöltjeként indult, mandátumot nem szerzett. 1998-ban független német kisebbségi jelöltként kedvezményes mandátumhoz jutott Budaörs képviselő-testületében, amelyben egy ciklust töltött.

2006-ban a Fidesz és a KDNP jelöltjeként ismét tagja lett a budaörsi képviselő-testületnek, 2010-ben Budaörsön Fidesz-KDNP polgármesterjelölt volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2018

Tovább az oldalra