Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 400 önkéntes jelentkezett Szombathelyen, hogy a nehéz helyzetben segítsenek a rászorulóknak

Folyamatosan lehet jelentkezni, a héten elindul a kutyasétáltatás is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha vannak pozitívumai a jelenlegi helyzetnek, akkor az egyik mindenképpen a segítőkészség megnyilvánulása. Nem véletlen a mondás, hogy bajban ismerszik meg az ember, látszik, hogy a bajba jutottak megsegítésére sokan mozdulnak. Vannak, akik anyagiakban, pénzzel vagy egyéb felajánlásokkal segítenek, és vannak, akik idejüket és munkaerejüket áldozzák fel, hogy ismeretleneknek tegyék könnyebbé az életét.

Gyorsan reagáltak a civilek

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A járvány hazai terjedése elején, március közepén már a Facebookon is szerveződtek csoportok A kölcsönautótól a fertőtlenítővadászaton át a lélegeztetőgépig – Összefogott Szombathely a Facebookon March 19. 14:47 a feladatok koordinálására, egy nappal azután, hogy az önkormányzat közzétette felhívását Önkénteseket keres Szombathely March 18. 17:58 , amiben önkénteseket keresnek.

Sokan jelentkeztek is, az első akciójuk az önkormányzat által vásárolt szájmaszkok kihordása Holnaptól elkezdik a postaládákba dobni a szombathelyi szájmaszkokat March 24. 14:14 volt, amit pár nap alatt teljesítettek is Keddig minden szombathelyi háztartásnak meg kell kapnia a szájmaszkokat March 30. 10:53 .

Forrás: Facebook / Bokányi Adrienn

Március 26-án bejelentették Holnaptól indul a házhoz szállítás a szombathelyi piacról March 26. 18:24 , hogy egy másik szálon, de újabb akciójuk indul: azoknak, akik igénylik, bevásárolnak a piacon és házhoz is viszik a megvásárolt árut. Ehhez létrehoztak egy zárt Facebook csoportot , ahol jelentkezni is lehet. A kezdeményezés a Vásárcsarnok igazgatónője, Polákovics Marietta és a Városháza programszervezője, Pavelkovits Petra nevéhez fűződik, akik gyorsan találtak jelentkezőket is.

Március végén már arról számolhattunk be Nő a szombathelyi önkéntes munkára jelentkezők száma, az önkormányzat minden eshetőségre felkészül March 30. 14:29 , hogy több mint 350 önkéntes jelentkezett, és folyik tovább a szervezés. A piaci bevásárlási és házhozszállítási akciót mi is kipróbáltuk Mi is kipróbáltuk a Ne cipekedj Nagyi segítőrendszerét March 30. 20:09 .

Most, április közepén megnéztük, hogyan is áll az önkéntes mozgalom, és mire van szükségük.

Az önkormányzat koordinálja az önkéntesek munkáját

Mint kiderült, az önkéntesek szervezésével és koordinálásával Németh Ákos városi képviselőt, tanácsnokot bízták meg. Németh lapunknak elmondta, több mint 400 önkéntes jelentkezett eddig. A jelentkezésre több mód is van, az egyik a város hivatalos oldalán található kérdőív .

Önkéntesek - Szombathely

Kérdésekre kell válaszolni, a saját adatokon (név, életkor, elérhetőség, iskolai végzettség, jogosítvány) után meg lehet jelölni, milyen munkában szeretnénk segíteni.

Van itt étel- és gyógyszerkiszállítás, ezek nem igényelnek magyarázatot. Hivatalos ügyintézés, ez azt jelenti, hogy a kérelmező helyett az önkéntes például feladja a csekket, levelet, elhozza a postai csomagot.

Forrás: facebook / László Győző

Az online ügyintézés telefonos segítséget jelent, ha valaki nem boldogul az internetes ügyintézéssel, akkor neki telefonon segítenek. A telefonos kapcsolattartás is választható, itt arról van szó, hogy a sokáig egyedül lévőket időnként felhívják és elbeszélgetnek velük, szó szerint kapcsolatot tartanak.

Van kutyasétáltatás menüpont is. Németh Ákostól megtudtuk, hogy ez a héten indul. Azok vehetik igénybe, akik határozattal elrendelt karanténban vannak, és a karantén a vele egy háztartásban élő hozzátartozóját is érint, illetve azok a 65 év feletti szombathelyi idősek, akik egyedül élnek, és családtagjaik, ismerőseik, barátaik nem tudnak segíteni az állat gondozásában.

A kutyasétáltatást munkanapokon 8:00-12:00 óra között a 94/520-247-es telefonszámon, illetve a viszket-nemeth.zsuzsanna@szombathely.hu e-mail címen lehet kérni.

A tanácsnok azt is elmondta, hogy a felsorolt tevékenységek nagy részét jelenleg a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat végzi, egyelőre bírják, de valószínű, hogy hamarosan szükség lesz az önkéntesekre. Minden jelentkező bekerül az adatbázisba, és amint olyan munka van, ami a számára megfelel, értesítik.

Erre szolgál a jelentkezési lapon az Akár 8 órás főállású munkát is vállalnék (fizetésért) menüpont, de nem arról van szó, hogy állást ajánlanak. Arra az esetre készülnek fel, ha az intézményi dolgozók közül többen is kiesnek a munkából, és pótolni kell őket. Erre eddig nem volt példa - mondta a tanácsnok.

Önkéntesek a piacon
Forrás: Facebook / Ne Cipekedj, Nagyi! Önkéntes Futárszolgálat Szombathely Városi Vásárcsarnok

Önkéntesnek jelentkezni telefonon is lehet a 06/20/260 8400 számon. Itt ugyanazokat a kérdéseket teszik fel, mint az online jelentkezésnél, és ugyanúgy bekerül a jelentkező az adatbázisba.

Németh Ákos hozzátette, természetesen minden felajánlást szívesen vesznek, eddig is voltak, akik raktárhellyel, fuvarozással segítettek, maszkokat, tisztítószereket, fej- és háttámlákat ajánlottak fel. Mindenki megtalálja a helyét - mondta a tanácsnok.

A piaci bevásárlást gyakorlatilag bárki kérheti

Ahogy feljebb már írtuk, másik szálon indult a piaci bevásárlás. Pavelkovits Petrától, az egyik kezdeményezőtől megtudtuk, az elmúlt bő három hétben kialakult egy 3-4 fős állandó csoport, de folyamatosan vannak új jelentkezők, most éppen a diákönkormányzatok segítenek be. Reggel 7 és 10 óra között veszik fel a rendeléseket telefonon, aztán bevásárolnak, majd délig házhoz szállítják az árut.

Pavelkovits Petra hozzátette, elsődleges céljuk, hogy az életkor vagy egyéb betegség miatt veszélyeztetetteknek segítsenek, de tulajdonképpen bárki kérheti a segítségüket, akinek gondot jelent a bevásárlás. Az igényeket reggel 7 és 10 között lehet leadni a 06/20/503 8559 telefonszámon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés