Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Darázsderekú nyugdíjasok és demokratikus királyság

Összesen 406 szervezet gondolta úgy az országban, hogy jelöltet indít az önkormányzati választásokon. Többségük megelégszik a megszokott névvel, formulával, de vannak dús fantáziával elnevezett egyesületek, körök, pártok. Utóbbiak közül szemezgettünk.

Mielőtt belevágnánk, azért határozottan leszögezzük, nagyra tartjuk a lokálpatriotizmust, a közösségi szerepvállalást, az önkéntes, jobbat akaró munkát. Írásunk folytatását tehát nem gúnyolódásnak szánjuk, csupán azt akarjuk érzékeltetni, milyen dús is a fantázia, olykor pedig mennyire nem lehet kitalálni, mi is a céljuk a tenni akaró csoportoknak. Pedig, ahogy a latin mondás – Nomen est omen – is mondja, a név végzet.

A leggyakoribbak…

Kezdjük egy kis statisztikával, ez most, a választási kampány derekán érdekes is lehet. Az országban összesen 406 szervezet próbálkozott meg azzal, hogy jelöltet állítson az önkormányzati választásokra. Ebből 65 nevezte magát országos működésűnek, 19 területinek és 322 helyinek. A listában persze szerepelnek az országosan ismert pártok, de a falusi egyesületek, egyletek, körök is. Előbbiekkel most nem foglalkozunk, most sokkal érdekesebbek azok, amelyek neve különlegességet fejez ki, vagy éppen ellenkezőleg, nem mond semmit.

Persze, rengeteg a településről elnevezett csoport, vannak, amelyek az érdeklődési kört is jelzik, és – persze – vannak, amelyek csak a fiatalok, az idősek, a nyugdíjasok, a pedagógusok, a vállalkozók stb, érdekeiért szállnak harcba. És van sok hasonlóság is.

A 2030 - A Mi Irányítószámunk Egyesület plakátja

Összefogás a(z) … Ezzel a kifejezéssel 24 szervezet neve kezdődik. A második leggyakrabban használt névkezdet a Civil... , 17 találattal, a harmadik helyen pedig az Együtt... kifejezés áll, 13 szervezetnél. Ez utóbbi általában a település nevével folytatódik, és az –ért toldalékkal fejeződik be.

A mi irányítószámunk…

De akkor nézzük az igazán érdekeseket, mégpedig abc-sorrendben. Az elején rögtön egy identitást kifejező szám áll: 2030 – A Mi Irányítószámunk Egyesület . Egyértelmű, frappáns, persze Érden működnek, sikerült is egy polgármester-jelöltet, 12 képviselőjelöltet és kompenzációs listát állítani.

Egy elgondolkodtató név: A harmadik évezred a liberálisokért Egyesület . És miért is gondolkodtunk el rajta? Lehet, hogy elcserélték a ragozást. Mert úgy tűnik, azt várják, hogy a harmadik évezred tegyen valamit a liberálisokért. És nem a liberálisok a harmadik évezredért. Nem is gyűjtötték össze egyetlen jelöltjüknek sem a kopogtatócédulát, pedig Budapesten próbálkoztak.

Aztán egy őszinte csapat: Alag Lakóparkért Egyesület . Ők bevallottan a lakóparkért küzdenek, miközben vannak városok, ahol utálják azokat. Biztosra vehetjük, ha döntéshozó helyzetbe kerülnének a képviselő-testületben, meg is épülne az a lakópark, ez azonban nem valószínű, mivel egyetlen képviselőjelöltjüket sikerült regisztráltatniuk. Persze Alagon.

Öntudat és cselekvő összefogás

Egy öntudatos társaság: Cigányok Kereszténydemokrata Pártja . Azért furcsa, mert ők jobban szeretik a roma kifejezést, ami, ugye, lovari nyelven embert jelent. De ezzel - úgy tűnik – nagyon sok romaszervezetet megelőztek, hiszen 7 jelöltjük indulhat, és listát is állíthattak Miskolcon.

Nézzünk egy hozzánk közelebbit: Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület . Hát igen, ők tudják, hogy nem csak össze kell fogni, hanem cselekedni is kell, az összefogásnak köszönhetően ezt valószínűleg közösen képzelik el. Tetszik. És a választópolgároknak is, hiszen polgármester-jelöltet, 8 képviselőjelöltet és listát állítottak Cellben.

A kedvencünk következik: Darázsderék Nyugdíjas Táncegyesület . Az önirónia mindig bejön, de legyünk optimisták, a tánc miatt elképzelhető az a darázsderék. De az is lehet, hogy tényleg van ebben egy kis irónia, jó humorérzék, mint megyénkben is, ahol működik Mamajorett csoport, és van Öreg Tyúkok Egyesülete is. Sajnos, a darázsderekúak egyetlen képviselője indulhat csak székhelyükön, Ráckeresztúron.

A semmitmondás tipikus esete

Aztán a semmitmondás tipikus esete: Demokratikus Centrum Unió . A szolnoki csoport azt akarta üzenni, hogy… Mit is? Középen állnak, demokratikusak és szövetségbe vannak forrva. Nem éppen direkt üzenet a választóknak, nem is tudnak jelölteket indítani. Igaz, tőlünk nyugatabbra, például Franciaországban volt már sikeres párt ezen a néven, de úgy tűnik, Szolnokon nem az.

Demokratikus Keresztény Királyság

Egy érdekes szervezet, ráadásul országos tevékenységi körrel: Demokratikus Keresztény Királyság Párt . Ők aztán tudják, mit akarnak. Először is királyságot, ami legyen demokratikus. Ilyen több is létezik, lásd Norvégia, Spanyolország, stb. Aztán ez a királyság legyen keresztény is. ilyen is volt, több is, főként a középkorban, ma már a demokratikus királyságok sem jelölik meg vallási hovatartozásukat. A párt központja a fővárosban van, de csak Borsodban sikerült egy polgármester-jelöltet és egy képviselőjelöltet, Zalában és Tolnában egy-egy képviselőjelöltet állítaniuk.

Egy komoly, szigorú csapat: Élet- és Vagyonvédő Egyesület . Nyugodtan gondolhatjuk róluk, hogy militáns társaság, de kicsit kiszínezve elképzelhetjük, ahogyan a képviselő-testületben védik az életet… Valószínű, ennél azért komolyabb a dolog, főleg, hogy a borsodi Pácin településen sikerült egy képviselőjelöltet indítaniuk…

Az igaziak…

Komoly önszerveződésre utal a következő név: Győri Nők Független Szervezete . Valóban, a mai mainstream politikában alacsony a hölgyek aránya. Ezen talán segíthetnek, legalábbis Győrött, ahol hat jelöltjük is megméretteti magát. Sok sikert a hölgyeknek!

Igazi Demokraták Klubja . Érden működik ez a szervezet, amikor először láttuk, Rejtő Jenő jutott eszünkbe, az „igazi Trebisch” névvel, akiről senki sem tudta, mit jelent a neve előtt az igazi szócska. Persze, valószínűleg minőséget akartak ezzel kifejezni, hiszen akkor vannak igazi és nem igazi demokraták is. A megosztás aztán nem vezet igazi együttműködéshez, érezték ezt a választók is, a Klub egyetlen jelöltje sem indulhat október 3-án.

Pálmások Szövetsége

Jönnek a sportemberek: Kecskeméti Tollaslabda Egyesület . Persze, szükség van a tollaslabda játékot gyakorló és népszerűsítő sportolókra, de hogy éppen a képviselő-testületben? Inkább alapítottak volna egy másik egyesületet, ezzel a névvel nem sikerült az ajánlószelvény-gyűjtés.

Kaposfőről megújítani a magyarságot…

Aztán megint egy fejtörést okozó név: Korona Csereklub Egyesület . Arról már hallottunk, hogy a bélyeg-, képeslap-, szalvétagyűjtők csereberélni szoktak. De hogy koronát?! Reméljük, félreértjük a nevet, egyébként Piliscsabán működnek, ahol sikerült polgármester-jelöltet és 8 képviselőjelöltet állítaniuk.

Magyarság Megújulásáért . Ez a neve a következő szervezetnek, sajnos, még a működési formát sem ismerjük. Ami miatt érdekes, a Kaposvár melletti településről, Kaposfőről akarják megújítani a magyarságot. Van is ehhez egy polgármester- és egy képviselőjelöltjük.

Megint csak gondolkodásra késztető név: Pálmások Szövetsége . Gondolhatnánk itt a szobanövény-kedvelőkre, vagy azokra, akik trópusi tengerpartot álmodnának Szentesre, mert hogy ott működik a szervezet. De az összeesküvés-elméletet kedvelők akár valamiféle titkos társaságra is. Utánanéztünk, környezetvédőkről van szó, akik már 2006 óta jelen vannak a városi közéletben. De miért kellett ilyen titokzatos nevet választaniuk? Tény, hogy van polgármester-jelöltjük, 10 képviselőjelöltjük és kompenzációs listájuk.

Hirdetéssel sem megy…

Egy olyan párt, amiről már hallottunk: SMS Demokraták Párt . Ők már a mai kor gyermekei, ők azok, akik hirdetés útján próbálták toborozni a jelöltjeiket Érden. Nem sikerült nekik, nincs egyetlen indulójuk sem.

A végén pedig egy mondatban emlékezzünk meg az egykori rendszerváltó SZDSZ -ről. Ők is próbálkoztak, egyetlen képviselőjelöltjüknek sikerült a regisztráció, mégpedig Sopronban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2010

Tovább az oldalra