Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Udvarias kezdéstől a vibráló feszültségig – Polgármester-jelölti vita Szombathelyen

Nincs egyértelmű nyertese a vitának, legalábbis szerintünk. Az viszont nagyon látszott, hogy a jelöltek helyben sem tudnak elszakadni a pártutasításoktól. Miért is tudnának, hiszen politikusok.

Akár egy színházi előadás – jutott eszünkbe a Savaria Egyetemi Központ előtt, ahol kiöltözött emberek várták a kezdést, barátságosan trécselve, persze, szigorúan párthovatartozás szerint. Nem volt átjárás a csoportok között. A járdán parkolt a Fidesz kétüléses kampányautója, fotósunk azt mondja, biciklire van vizsgáztatva, ezért állhat fel oda.

Zsongó terem, közbetaps

A terem négy szekcióra osztva, vigyorgunk, milyen furcsa, a színházi szlogen szerinti rendezői nézőpontból szélsőbalon a Jobbik, középbalon az ESZE, középjobbon az MSZP, szélsőjobbon a Fidesz szurkolói. Utóbbi kettőnél kisméretű, papírból készült nemzetiszínű zászlókat látunk, igaz, a fideszes tábor ebből jobban el van látva és lelkesebben lobogtatják is.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Szépen, sorban...
Mészáros Zsolt

Hiába figyelmeztet Lovass Tibor moderátor az élő tévéközvetítés előtt, sokan járkálnak az adás alatt is, van, akinek a telefonja is megszólal. És vannak, akik nem tudják magukba fojtani véleményüket, megosztják azt a szomszéddal, aztán a szomszéd sorral, majd a következővel is. Szóval, zsong a terem.

A műsorvezető azt kérte, csak tapssal fejezzék ki a tetszésnyilvánítást, ez később okoz olyanokat is, hogy saját jelöltjük drága idejéből vesznek el értékes másodperceket a közbetapssal. Kérdés, ez a háttérzaj mennyire befolyásolja majd a tévénőzőket, megérte-e a dolog. De ennyit a közönségről.

A szabályok

A szabályok: minden jelöltnek 12 perce van, ezzel gazdálkodhat. Négy témakört járnak körül, mindenki egyet javasolhatott. Később majd írunk arról, ki is használta ezt fel és ki okosan. Pontosabban ki nem. A válaszadást mindig az kezdi, aki a témát hozta, így elsőkből lesznek az utolsók, körbemegy a kezdés joga. De nézzük magát a vitát.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Hende Csaba miniszter az első sorban
Mészáros Zsolt

Az első témát Balassa Péter (Jobbik) hozta, ez a közbiztonság. Itt még mindenki be is mutatkozhatott, persze, a 12 perc terhére, ami aztán módosította is a későbbieket, hiszen a hosszú kezdés kevés időt hagyott a befejezésre.

Az elhangzottakról csak vázlatosan, Balassa először történetet mesél, egy középkorú házaspárral beszélgetett, akik a végén Ipkovich György nevére kiállított kopogtatócédulákat adtak át neki, mondván, gratulálnak neki az eddigi városvezetési munkájához. Megígérte, a választások után megkeresi a házaspárt.

Romák és hajléktalanok…

Aztán egy saját közvélemény-kutatást említ, ne felejtsük el, ezt a témát ő ajánlotta. A kutatás négy problémát hozott felszínre, a hajléktalanokat, a „belvárosba költöztetett romákat”, a késő esti, éjszakai randalírozást és a kórházi lopásokat. A megoldás pedig: belvárosi őrség felállítása, a bérlakásban élők állandó ellenőrzése, hogyan jönnek ki a szomszédokkal, fizetik-e a fizetnivalót, tisztán tartják-e a lakást. A hajléktalanokat a közmunkaprogramba vonná be, aki ezt nem vállalja, azt ki kell tessékelni a városból. És megoldást kell találni a kórházi lopásokra is.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Balassa: Romák és hajléktalanok...
Mészáros Zsolt

Gyimesi József (ESZE) azzal kezdi, bízik abban, hogy frakciót alakíthatnak. (Ehhez legalább két képviselő kell. Sz. J.) Aztán megdicséri a jelenlegi kormányt, a szabálysértési eljárások szigorítása miatt. Mivel éppen ebbe a csoportba tartoznak a biciklilopások, bolti lopások. Megemlítette, hogy annak idején tiltakoztak a börtönépítés ellen, azt mondja, a tapasztalatok szerint a szabadulók egy része itt marad a városban.

Ipkovich György (MSZP-SZTKE) rövid bemutatkozás után tér a témára, azt mondja, nálunk jobb a helyzet, mint az ország keleti felén. Igaz, néha itt is történnek súlyos bűncselekmények, de a kisebb esetek, szabálysértések idegesítik igazán az embereket. Ennek megoldását kérik a hatóságoktól is.

Dicsérik a kormányt

Megemlíti a Pannon Cigányzenekart, a HÁROFIT Egyesület munkáját, mondván, a romák megbecsülést is tudnak szerezni. Ebben kell segíteni őket, és szorgalmazni a roma gyerekek tanulását. Azt mondja, a tapasztalatok szerint az új börtön nem rontott, inkább javított a közbiztonságon, a hajléktalanok pedig vegyék igénybe a szociális szolgáltatásokat, amelyekre egyébként 100 milliókat költ a város évente.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
A szocialista drukkerek
Mészáros Zsolt

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) is rutinosan átszalad a bemutatkozáson, úgy véli, a rend és a biztonság hellyel-közzel megvan a városban. Ő is megdicséri persze a kormányt a szigorításért, azt mondja, látszik, hogy jó irányba mennek a dolgok. Ő a megelőzésre helyezné a hangsúlyt, a kamerarendszert említi, mint eszközt.

A második témát a közszolgáltatások, szolgáltatások jelentik, Gyimesi József ajánlotta, bele is merül rendesen, ideje nagy részét erre használja, alig két perce marad a folytatásra. Azt mondja, a szolgáltatások végigkísérik az ember életét, naponta találkozunk velük. Tükrözik a gazdasági helyzetet is, ennek függvényében változnak az igények.

Kampánytéma az eboltás

Az önkormányzati szolgáltatásokról a választópolgárok vasárnap majd véleményt nyilvánítanak – mondja -, de az biztos, hogy a minőségük, elérhetőségük, biztonságuk nem tökéletes. Ő ezen a területen próbálna meg eredményeket elérni. Megnevetteti a közönséget, amikor hangsúlyozza, az eboltás díja emelkedett a legnagyobb mértékben az elmúlt években. És megemelné a közterület-felügyelet létszámát

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Gyimesi szolgáltatásokat fejlesztene
Mészáros Zsolt

Ipkovich annyit mond, az okmányirodánál és a polgármesteri hivatalnál megoldották, hogy eltűnjenek a sorok. Puskás Tivadar szerint a nyugat királynőjének tunikája megkopott, ez látszik a szolgáltatások minőségében is. Megoldás az egyablakos ügyintézés lenne, ez a kormány szándéka. Balassa Péter szerint nála a szolgáltatás őszinteséget jelent, azt, hogy a képviselő őszintén beszéljen, és a lakosságot szolgálja.

Harmadik témakör: Munkahelyteremtés és ehhez kapcsolódó infrastruktúra, Ipkovich javasolta. Ő kezdi, erre szánja a legtöbb időt. Választási programját említi, amelyben ezzel foglalkoznak a legtöbbet. Azt mondja, Szombathely munkahelyeinek 40 százaléka az iparban van, az ipart pedig megtépte a recesszió. Hozzáteszi, szerencsére nagy cégek nem zártak be, igaz, negyedmilliárdos munkahely-megtartási támogatás érkezett a városba.

Ahol kecskék legelnek

Megemlíti az ipari célú ingatlanok vásárlását azzal, hogy az Audi és az Opel fejlesztések reményt adnak arra, hogy a beszállítók igénybe veszik majd a szombathelyi területeket. De előhozza a kulturális, vallási, gyógy- és kulturális turizmust is, az ezekre alapozó beruházások stabil munkahelyeket teremtenek. Mint ahogyan az oktatás fejlesztése is.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Fideszes zászlólengetés
Mészáros Zsolt

Puskás Tivadar azonban másként látja a dolgokat, szerinte jogosan. Mivel a recesszió csak 2008-ban jelentkezett, előtte sem mentek jól a dolgok. Azt mondja, ő látta, hogy gyárak zártak be, munkahelyek szűntek meg. Kijelenti, 2006-ban választási ígéret volt az ipari park, a helyén most kecskék legelnek. Kicsit kicsúszik – tudatosan – a témából, azt mondja, az államadósság 2.5-szeresére nőtt, a város adóssága viszont 10-szeresére. Ez pedig nem csak a „nyolcéves rossz kormányzás”, hanem a „helyi felelőtlen városvezetés” hibája is.

Aztán emlékeztet arra, hogy egymillió munkahelyet és egymillió gyereket ígértek, az elsővel meg fognak birkózni, az utóbbiban igyekeznek részt venni. Megint csak a kormányt említi, a kisvállalkozásokat fogják támogatni, ezért élesztették újra a Széchenyi-programot. És megépítik a Győrig vezető utat, nem csak öt kilométert, hanem az egészet. Ő az egyetlen, akik a Vát-Porpác mellé tervezett repülőteret is megemlíti.

Fokozódik a hangulat

Balassa Péter három igazságról és egy ráadásról beszél, és hiányolja a konkrétumokat a többi jelölttől. Új gondolkodást, racionális beruházásokat és tervezhető jövőképet ígér, ráadásként pedig elszámoltatást. A múlt héten kiszivárgott botrányt is kivizsgáltatná, de a városi beruházásokat is, így az Iseumot, a Magellán Centert, a lukácsházi víztározóval szemben is vannak fenntartásai, és megnézné a Savaria Rehab Team-et is.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Puskás a kormányban bízik
Mészáros Zsolt

Előveszi az Édesanyák programját, hiányolja az újszülöttek százezer forintos támogatását, hivatali pelenkázót és négyórás foglakoztatást említ a kismamáknak. És azt, hogy feltámasztják a vasutas hagyományokat, a vasúti cégeket.

Gyimesi József láthatóan takarékoskodik az idejével, annyit mond, a munkahelyek megőrzése éppolyan fontos, és na csapjuk be magunkat, nem a város által teremtett munkahelyekre van szükség, hanem befektetőkre.

Van lehetőség reagálásra is, persze, az időkeret terhére, meg is jelenik az első igazi vita. Ipkovich azt mondja, 2008-ban 2,8 milliárd volt az adósság, azóta nőtt meg. Mire Puskás Tivadar: És ki volt akkor a polgármester?

Kórház, az indulatok kiváltója

A negyedik témakör az egészség. Puskás vezeti volt, mint saját témát, azzal kezdi, fel kell mérni a helyzetet és fel kell állítani a diagnózist. A városban egyébként jobb a helyzet, mint az ország egyéb területein, viszont magas a daganatos megbetegedések száma, ennek okát ki kell vizsgálni.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Voltak vidám pillanatok is
Mészáros Zsolt

Hangsúlyozza, az önkormányzat felelős az alapellátásért, ők az egy rendelő, egy orvos rendszert támogatják. Aztán bejelenti, tárgyalt a megyei közgyűlés elnökével, és a két önkormányzat együttműködésével vissza fogják hozni a kórház székhelyét Szombathelyre, ami régóta bántotta a szombathelyiek lelkét, identitását. Hozzáteszi, azért, az elvitelnek megvolt a maga oka. Balassa Péter az egészséges életmódot említi, mozgást, egészséges táplálkozást, sportot, mondván, számára ezt jelenti az egészség.

Gyimesi szerint viszont nem az a lényeg, hol a kórház központja, ki a fenntartója, hanem az, megkapja-e mindenki az ellátást. Ma ugyanis nem így van, életveszélyes, ha egy kardiológiai vizsgálatra hónapokat kell várni. Hozzáteszi, tudomásul kell venni, hogy az egészségügy nem ingyenes, mindenki fizet érte az adókon, járadékokon keresztül.

Pro és kontra

Ipkovich György kissé indulatos, azt mondja Puskásnak, ők vitték el a kórház központját, ők csináltak belőle zrt-t, ők szüntették meg a kórházi dolgozók közalkalmazotti státuszát és az azzal járó juttatásokat. Ők döntöttek úgy, hogy sokat költenek az igazgatótanácsra, a felügyelőbizottságra, miközben az orvosok és ápolók bére nem éri el az országos átlag 50 százalékát.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Ipkovich: A munkahelyteremtés a legfontosabb
Mészáros Zsolt

Kijelenti, a kórházi beruházások szép építkezéseket jelentenek, ahová biztosan nagy értékű ablakok is kellenek. Azzal fejezte be, hogy a kórházzal úgy játszanak, mint cirmos cica az egérrel, ide teszem, oda teszem.

Persze, jött a reagálás, és a tapintható feszültség, Puskás azt válaszolja Gyimesinek, a várólisták nyolc éve léteznek, az akkori kormánydöntések miatt. Ipkovichnak pedig – kissé érthetetlenül – azt mondja, miért harcoltak annyit a székhelyért, ha nem is érdekli őket?

Taktikázás

Ipkovich reagálása: a megyei és a városi önkormányzat korábbi együttműködése 2,5 milliárdos beruházást hozott a kórháznak, ezt a kapcsolatot szakította meg a Fidesz. És mindezt az egészségügyi bizottság véleményére alapozva mondja, amelynek jobboldali vezetése van. Puskás Tivadar: Ezt fogjuk visszaállítani.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
Tapintható feszültség...
Mészáros Zsolt

Ekkor váratlanul kiderült, hogy a maradék időket felhasználhatják a jelöltek. Gyimesinek öt másodperce volt, Balassának több mint három perce, Puskásnak és Ipkovichnak két perc körüli ideje. Láthatóan hatalmas taktikásába kezdtek, persze, mindenki szerette volna kimondani a végszót.

Balassa kijelenti, a Jobbik megszüntetné a Fidesz és az MSZP verekedését, másik irányba indítaná el a várost. Puskás azt mondja, a szombathelyiek bölcsek, nyolc éve és négy éve is kormánypárti városvezetést választottak, tegyék ezt most is. Hiszen megunták nyolcéves látványkommunikációs politizálást. És: „Előttünk a feladat, mögöttünk a kormány.

Jelmondatok a végére…

Balassa Péter annyit mond, felelősség a városért, felelősség mindenkiért. Ipkovich: 21 ember dönt majd a város 30 milliárdos költségvetéséről, a fejlesztésekről, kérdés, kiket bíznak meg ezzel. Kijelenti, az MSZP és az SZTKE letette az asztalra a programját, más nem, így nincs mivel összevetni azt. A többiek nem mondják meg, mit akarnak, ők igen, és ehhez kérik a támogatást.

Polgármester-jelölti vita Szombathelyen
A végén azért kezet fogtak...
Mészáros Zsolt

Puskás kijelenti, olvasni kell az internetet, ott van a programjuk. A szokásos módon fejezi be, segíteni és szolgálni szeretne és: „Munkát, böcsületet”. Aztán egy könyvet ad ajándékba a jelölteknek, címe: A mentés szolgálatában, a város szolgálatában.

Egymásra várnak a jelöltek, aztán Balassa: „Győzzön a Jobbik”. Gyimesi is kihasználja a megmaradt öt másodpercet: „Legyenek ott a közgyűlésben a civilek is”. Ipkovich megköszöni az ajándékot, megemlíti, hogy a közelmúltban Puskásnak és Orbán Viktornak is átadta az Éljen Szombathely kiadványt, amely szerinte politikamentes, a város értékeit mutatja be, amelyek gazdagítják a várost. Ők pedig éppen ezt akarják folytatni. Vagyis, „kiteljesíteni a Nyugat Királynőjének rokolyáját.

Puskás is kihasználja az utolsó másodperceket: „Nyerjen Szombathely, velünk megteheti”. Balassának maradt 38 másodperce, nem akarja kihasználni.

Aztán vége, az épület előtt csoportok tárgyalják a történteket. Egy ismerős azt mondja, nem valószínű, hogy valaki ezen vita alapján dönti el, kire szavazzon. De ezt nem tudhatjuk.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2010

Tovább az oldalra