Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vas megyében több helyen is a függetlenek győztek

A Fidesz győzelme nem mindenütt volt egyértelmű. Több kisebb vasi városban is jobban szerepeltek a függetlenek. Celldömölkön például nagyon megverték a Fideszt.

Bükön 100 szavazatot kapott az ismert fideszes jelölt

Bükön elsöprő győzelmet arattak a függetlenek – legalábbis a választási eredmények erről tanúskodnak. Hiába jósoltuk a múlt héten még az ellenkezőjét Bükön valami biztosan véget ért 2010. September 29. 13:40 , Bükön győztek a civilek, így az elmúlt húsz év gyakorlata nem szakadt meg.

Míg tavasszal az országgyűlési választásokon a bükiek 70 százaléka szavazott a Fideszre, most – az eredményekből egyértelműen kiolvasható - a fürdővárosban a választók nem pártokra, hanem jelöltekre szavaztak. Így fordulhatott elő, hogy bár hivatalosan Dr. Nagy Tamás volt a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, a fiatalember a köztudottan jobboldali érzelmű városban mindössze huszonkét százalékot kapott. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a jelöltnek semmilyen büki kötődése nem volt, az elmúlt négy évben Budaörsön a Fidesz-képviselőjeként, frakcióvezetőként tevékenykedett.

Az eredmények tanúsága szerint a polgármesteri posztra két helyben is ismert függetlennek volt reális esélye: Pócza Csabának, a büki általános iskola köztiszteletben álló igazgatójának, és Németh Sándornak, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára. A fej-fej melletti küzdelemben végül pár szavazattal Németh Sándor győzött. Szabó József, a Bükön közismert, baloldalhoz sorolt „régi arc” labdába sem rúgott, ahogy az ötödik jelölt, Csuka Ákos sem.

Az eddig függetlenként dolgozó egyéni képviselőjelöltek közül többen úgy látták, jobb a nyerők mellé állni, és feladva függetlenségüket most a kormányzó párt színeiben indultak. Az eredmények a döntésüket nem igazolták: ugyanis végül egyetlen Fidesz-KDNP-s jelölt sem került a testületbe. Így maradt Bük független-színezetű.
Érdekesség, hogy Bük testületébe még Majthényi Lászlót (a Vas megyei közgyűlés egyik meghatározó fideszes poltikusát) sem választották be. Ő négy ciklus óta Egyházashetye polgármestere volt. Pár éve Bükre költözött (felesége a településen művelődésszervező, jelenleg gyesen van), és helyi lakosként, fideszesként most már itt (is) szerette volna építeni politikai karrierjét.

Fidesz csoport alapító elnöke, az egykori Modern Hungáriá-s zenész, Bodnár Attila is kudarcot vallott: mindössze 110 szavazatot kapott a bükiektől.

Celldömölkön nagyon megverték a Fideszt

A kemenesaljai városban egyetlen Fidesz-KDNP színekben induló jelöltet sem választottak meg a egyéni körzetekben. Az ellenük indulókat egy civil szervezet, a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület jelölte, köztük volt Fehér László, aki nyolc évig vezette a várost polgármesterként, korábban MSZP-s volt. Most is nyert, igaz, hvatalosan függetlenként.

Az egyesület mind a nyolc választókerületben győzött, úgy tűnik, Cellben vagy a személyekre voksoltak, vagy csakazértsem szavaztak a kormánypárti indulókra. A Fidesznek itt be kell érnie a három, kompenzációs listáról kapott mandátummal.

Szentgotthárd kirúgta a régi polgármestert

Közel hasonló helyzet állt elő Szentgotthárdon is. Viniczay Tibor, aki 2002-ben és 2006-ban függetlenként, de Fidesz támogatással simán vitte a polgármesteri széket, most kimondottan Fidesz-KDNP jelöltként indult. És nagyon kikapott kihívójától, a független Huszár Gábortól.

Az ún. egyéni listás választáson nyolc fideszes, három jobbikos és 13 független jelöltnek sikerült a regosztráció, a testületbe végül hat független és két Fidesz-KDNP-s képviselő került. Úgy tűnik, a szentgotthárdiak megint elővették a dafke magatartásukat, 1990-ben például ezért választották meg a korábbi tanácselnököt polgármesternek, hiába fogott össze ellene az összes új párt.

Pedig az utóbbi két országyűlési választáson 50-60 százalék körül kapott itt a Fidesz képviselő-jelöltje, tehát Szentgotthárd jobboldali többségűnek mondható.

Répcelakon egy-egy hely jutott a Fidesznek és az MSZP-nek

Répcelakon simán nyert a független Németh Kálmán, aki már 1994 óta a település polgármestere. Igaz, kihívója is függetlenként indult, de az egyéni listán négy fideszes, egy szocialista és kilenc független jelölt volt. A testületbe végül négy független és egy-egy fidezses és szocialista képviselő jutott be.

Körmend, a jobboldal bázisa

És akkor nézzük meg a megye legjobboldalibb városát. Körmenden már 1998 óta elsöprő többsége van a Fidesznek, igaz, egy időben az MDF is jelentős erőkkel képviseltette magát. A polgármester 1998 óta a fideszes Bebes István, aki most is magasan nyert, pedig a Jobbik, az MSZ és a Rába-parti Fórum Egyesület is indított polgármester-jelöltet.

A nyolc egyéni körzet mindegyikében állított jelöltet a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Rába-parti Fórum Egyesület és a Pro Körmend Városszépítő Egyesület, a szocialisták csak hét körzetben.

Aztán minden választókerületet elvitt a Fidesz-KDNP, a töredékszavazatokkal kompenzációs listáról egy-egy helyet kapott az MSZP, a Jobbik és a Rába-parti Fórum Egyesület. Utóbbiről egyébként úgy tartják, még a Jobbiknál is jobbosabb és radikálisabb szervezet.

Döntetlenek

Végül még egy érdekesség, az osrzágban 13 helyen kell időközi választást tartani, mivel döntetlenre végződött a polgármester-választás. Vas megyében két faluban is, Iklanberényben és Orfaluban. Ezeken a településeken addig a régi polgármester marad hivatalban.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Húszból 13 hely a Fideszé - Összefoglaljuk a vasi eredményeket

A kisebb vasi városokban azért győztek függetlenek is. Összefoglaljuk a megyei eredményeket.

Választási blog 2010 - Puskás Tivadar az új polgármester

Választási blogunkban riportokkal, interjúkkal, adatokkal, galériákkal, videóval követtük az eseményeket percről-percre.

Bükön valami biztosan véget ért

A vasi fürdővárost ugyanis az elmúlt húsz évben független képviselők irányították. A helyzet mostanra megváltozni látszik, a Fidesz Budaörsről importált „független” polgármester-jelöltet, és több, eddig független képviselőt is beléptetett a pártba.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2010

Tovább az oldalra