Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sikeresebb a Szolidaritás, mint az MSZP és a Jobbik

A Vas megyei közgyűlési választáson indul a Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom, amely több ajánlószelvényt gyűjtött össze, mint a szocialisták és a Jobbik. A pártok ellensúlya kíván lenni.

Keveset foglalkoztunk eddig a megyei közgyűlési választásokkal, pedig ott is komoly küzdelem zajlik, illetve zajlott már a kopogtatócédula-gyűjtés közben is. Igaz, szakértők véleménye szerint tovább csökken a megye közgyűlések jelentősége. Ami eddig sem volt túl nagy, az előző kormányok a döntési jogokat a régióknak adták, a megyék feladata az intézmények működtetésére korlátozódott.

Csak 15 képviselő lesz a megyei közgyűlésben

A tervek szerint a kormány a megyei közigazgatási hivatalokat csúcshivatalokká szervezi át, a kistérségek helyett visszaállítja a járásokat, és a pénzek elosztása gyakorlatilag ezen út mentén történik. Vagyis a központi akarat érvényesül majd, a megyei közgyűlés pedig még súlytalannabbá válik.

A Szolidaritás a Vidékért Mozgalom jelöltjei

Egyébként létszáma is csökken, éppúgy, mint a települési képviselő-testületeknél. Jelenleg 40 képviselőből áll a megyei közgyűlés, októberben viszont csak 15 képviselőt választanak ide. Az is lényeges, hogy a szombathelyi lakosok nem szavazhatnak a megyei közgyűlési jelöltekre, hiszen Szombathely megyejogú város, így függetlenek egymástól.

A szavazás listán történik majd. Nincsenek választókerületek, a szavazólapokon a sikerrel regisztrált, azaz a kellő mennyiségű ajánlószelvényt összegyűjtött szervezetek szerepelnek. A voksoláskor a szervezetre lehet szavazni, ahonnan az általuk összeállított lista alapján kapnak mandátumot a jelöltek. Változás az is, hogy eddig külön listára szavaztak a 10 ezer lakosnál kisebb és nagyobb települések, most ezt is összevontűk, csak egy lista van.

Kettőből egy…

A megyei közgyűlésben egyébként már régóta nyugodtabb a hangulat, mint mondjuk Szombathelyen. A jelenlegi erőviszonyok szerint erős többsége van a Fidesznek, az MSZP a második erő, és jelen van két civil egyesület, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület és a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület, utóbbi változtatta meg nevét Szolidaritás a Vidékért Mozgalomra.

Az októberi választások előtt már a jelölő szervezetekben is komoly változás történt. Négy szervezet állíthatott listát, köztük három parlamenti párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik. A negyedik a Szolidaritás a Vidékért Mozgalom, amely komoly sikert ért el a kopogtatócédula-gyűjtésben, ugyanis több ajánlószelvényt gyűjtöttek össze, mint az MSZP, és többet, mint a Jobbik.

A Mozgalom listavezetője Patyi Elemér, Bögöte többször megválasztott polgármestere, aki komoly múltat tudhat magának a megye közéletében, ő az volt az elnöke a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesületnek is.

A kistelepülések érdekei

Patyi Elemér szerint a Szolidaritás első sikerével megvalósult megyei szinten a civil összefogás, így nagyobb az esély arra, hogy sikeresen képviseljék a civilek érdekeit. Ha sikerrel szerepelnek a választásokon, akkor kezdeményezni fogják egy megyei civil egyeztető fórum összehívását, amely – Patyi szerint – tulajdonképpen a második kamara szerepét tölthetné be.

Úgy látják, a közigazgatás átszervezése gyengíti a települési és a megyei önkormányzatokat. Ezzel aztán helyi szinten gyengül a pártok szerepe is, így viszont erősebb lehet a civil kontroll. Patyi azt mondja, a megye közjogi szerepét erősíteni kell, fent kell tartani a hagyományos rendszert. De mindehhez több civil részvétel kell.

A kistelepülések érdekeit ugyanis nem képviselte senki. A pártoknak nem volt érdekük, hiszen kevés szavazatra számíthattak innen, a politikai mellőzöttség miatt aztán a falvak leépültek, elnéptelenedtek. Pedig a falu is termelőerővé válhat, ami gazdasági érdek is. Az erős falu pedig kevésbé van kiszolgáltatva a gazdasági válságoknak és a mindenkori kormánynak.

Nem töltötték be feladatukat

Patyi szerint a megyei közgyűlés eddig nem tette meg az ehhez szükséges lépéseket, úgy véli, egyáltalán nem töltötte be eredendő feladatait. Sem a közgyűlés legnagyobb ereje, sem az ellenzék. Ezért kell a civil partnerség, hiszen bennük ott a lehetőség, hogy pártpolitikai szempontok nélkül dolgozzanak.

Közben nyilvánosságra került, hogy a Szolidaritás Patyi Elemért javasolja a megyei közgyűlés elnöki posztjára.

A Szolidaritásnak egyébként szerencséje is van, a sorsoláson kiderült, hogy a megyei közgyűlési szavazólapon az első helyen lesz a Szolidaritás. Kérdés, mennyire befolyásolják a szavazókat a pártlogók…

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2010

Tovább az oldalra