Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Republikon: Az ellenzék visszalépések nélkül is győzhet 51 választókerületben

Ha ez sikerül, akkor a Fidesznek nem lenne abszolút többsége sem, kisebbségbe kerülne az országgyűlésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre kevésbé valószínű, hogy sikerül választókerületenként egy ellenzéki jelöltben megegyezniük a az ellenzéki pártoknak, a Republikon Intézet szerint azonban nincs szükség átfogó visszalépési megállapodásokra a Fidesz kisebbségbe szorításához. Számításaik szerint,

ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ami azt jelentené, hogy a Fidesz kisebbségbe kerülne az országgyűlésben. A vasárnapi, nem sok eredménnyel zárult ellenzéki egyeztetésnek Véget ért az MSZP, a DK és az LMP együttműködési megbeszélése 2018. March 18. 20:34 egyetlen konkrétuma volt, az MSZP, a DK és az LMP megállapodott, hogy egyikük sem segíti ki a Fideszt, ha kisebbségbe kerül. Vagyis, a jelenlegi kormánypárt nem tudná biztosítani a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget.

Ez viszont csak akkor működik,

ha a választók visszalépés nélkül is tudatosan átszavaznak az esélyesebb jelöltre, amit több kutatóintézet – például az IDEA Intézet vagy a Závecz Research – is mért.

Az elemzés szerint 51 olyan választókerület van, ahol az ellenzéknek reális esélye lehet legyőzni a Fideszt. Ezen körzetek különböznek abban, hogy a baloldal vagy a Jobbik jelöltje indul-e nagyobb esélyekkel.

Az 51 körzetből 34 helyen a baloldal, 7 helyen a Jobbik az esélyesebb a Fidesz legyőzésére; 10 körzet esetén nem meghatározható, hogy a baloldal vagy a Jobbik indul-e jobb helyzetből.

A Republikon Intézet számításai szerint Budapesten minden választókerületben a baloldali jelölt esélyesebb, vidéken pedig 16 helyen a baloldali, 7 helyen a Jobbik jelöltje esélyesebb a Fidesz legyőzésére. 10 választókerületben a baloldali jelöltnek, valamint a Jobbik jelöltjének is van esélye legyőzni a kormánypárt jelöltjét, ezek mind vidéken találhatók.

Összességében 34 olyan körzet van, ahol a baloldal lehet esélyes a mandátumszerzésre, ezek jelentős része Budapesten, illetve nagyvárosokban (például Szeged, Pécs, Szombathely) található.

Forrás: republikon.hu

Az elemzés Szombathelyen, vagyis Vas megye 1. választókerületében is baloldali esélyt jelez, ez megegyezik saját, nem reprezentatív kutatásunk Olvasóink többsége Nemény Andrást tartja a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek Szombathelyen 2018. March 17. 19:19 eredményével. Az elemzés szerint Vas megye másik két választókerületében nincs esélye ellenzéki jelöltnek.

A Jobbik a kisebb településekből álló, főként az ország keleti részében elhelyezkedő választókerületekben lehet esélyes a Fidesz legyőzésére. Plusz Tapolcán, ahol 2015-ben egy időközi választáson a Jobbik jelöltje győzött A jobbikos Rig Lajos nyerte a tapolcai időközi választást 2015. April 12. 21:07 .

Forrás: republikon.hu

A háromesélyes körzetek vegyes képet mutatnak abból a szempontból, hogy egy részük nagyvárosokban (például Miskolc, Nyíregyháza), egy részük viszont kisebb településeken található (például Kazincbarcika, Ózd). Közös viszont ezekben a kerületekben, hogy kevés kivételtől (például Nagykanizsa) eltekintve mind a keleti országrészben található.

Forrás: republikon.hu

A Republikon Intézet végül azt is modellezte, mi történne akkor, ha a választók felismerve az esélyes jelölt személyét, átszavaznának az általuk esélyesebbnek tartott jelöltre. Ha a jelen anyagban vélelmezett átszavazások megvalósulnak, a Fidesz többsége komoly veszélybe kerül. Az átszavazások elsődleges nyertese a baloldal lehet – ahogyan annak elmaradása is a baloldalnak árt leginkább. Döntő fontosságú ebből a szempontból Budapest, ahol a baloldal – a kisebb pártokkal együtt – egyértelmű többségben van.

A teljes elemzésért és a módszertanért kattintson ide .
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Választás 2018

Hirdetés