Start: ma kezdődik a kampány

Ötven nap múlva kiderül, jön az ellenzék vagy 12 év után is folytatja Orbán Viktor.

Ma veszi kezdetét az áprilisi választás kampányidőszaka. Áder János leköszönő köztársasági elnök január 11-én jelentette be, hogy április 3-ra írja ki a 2022-es parlamenti voksolást: a törvény értelmében a kampány 50 nappal a szavazás előtt indul – írja a Népszava .

A február 12-i kampánystart azt jelenti, hogy pártok, illetve az egyéni képviselőjelöltek ettől kezdve költhetik el a kampányra felhasználható – és elszámolható – forrásaikat. A jelöltséghez egyéni választókerületben 500, a körzetben élő választó írásos ajánlása szükséges.

Az ajánlóíveket mától vehetik fel az érintettek, s legkésőbb február 25-én délután 4 óráig kell leadniuk a választókerület választási bizottságánál, mely az ajánlások ellenőrzése után dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy aspiránst csak egyszer.

A választáson 106 egyéni jelöltről és 93 országos listás helyről születik döntés. Az induláshoz a pártoknak, szervezeteknek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell kérniük nyilvántartásba vételüket, a közös jelölteket, listát állító formációknak külön-külön kell regisztráltatniuk magukat. Országos listát az a párt, illetve pártszövetség állíthat, amely minimum 14 megyében és Budapesten legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelölttel bír.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél. Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát, az a közös pártlista, mely a tíz százalékot, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot nem érte el – írja a lap.

Április 3-án mindenki a lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben voksolhat egyéni képviselőjelöltre, illetve országos pártlistára. Aki egy másik településén akar szavazni, annak március 25-én 16 óráig kell kérnie átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától az általa választott településre, ahol az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

A szavazás napján külföldön tartózkodók Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain adhatják le voksaikat, ha előzetesen szintén március 25-én 16 óráig bejelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe – összegzi a Népszava.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022