Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Magánzsebek szívják fel a szombathelyi Styl Ruhagyárhoz adott állami pénzeket?

Hivatalosan az önkormányzat kapott közel 1,5 milliárdot a belügyminisztériumtól, de magántőke lesz belőle - mondja a baloldali ellenzéki frakció.

Egy nappal a szombathelyi közgyűlés rendkívüli ülése Ma ezekre a hírekre várt: lehet 20 méter magas az új stadion, és megmenti a város a Stylt 2015. May 11. 14:55 után, ahogyan ott ígérték, meg is tartotta sajtótájékoztatóját a baloldali ellenzék. Az általuk elmondottak lényege:

 • A Styl Ruhagyár 2005 óta felszámolás alatt működik, a felszámoló többször meghirdette eladásra, sikertelenül
 • Tavaly egy nappal szilveszter előtt Hende Csaba bejelentette Több mint hétmilliárd forintot kapott az év végére Szombathely 2014. December 30. 12:33 , hogy az önkormányzat másfél milliárd forintot kap a belügyminisztériumtól a gyár megmentésére, és arra, hogy tulajdonrészt szerezzen a cégben
 • A pénz februárban meg is érkezett Megmentik a szombathelyi Styl ruhagyárat 2015. February 09. 17:10 , de a részletekről nem sikerült sokat megtudni
 • De kiderült, hogy már tavaly jelentkezett a Styl Fashion Invest 2009. Kft. azzal a szándékkal, hogy megveszi a ruhagyárat.
 • A megállapodás értelmében a ruhagyár eredeti cége megszűnik, az ingó és ingatlan vagyont a Styl Fashion Invest 2009. Kft. veszi meg 970 millióért. A kft. tulajdonosainak így 75, az önkormányzatnak 25 százalékos tulajdonrésze lesz a ruhagyárban. A cég tulajdonosai között van egy német cég (45 százalék), egy budapesti, magánszemélyek birtokolta kft. (26 százalék), a kft. ügyvédje (0,5), és a Styl két régi alkalmazottja (1,5 és 2 százalék).
 • Ezt a 970 milliót viszont a kft. a belügyminisztériumtól kapott pénzből fizeti ki, a másfél milliárd többi részét a működés támogatására fordítják
 • Miért nem a város a tulajdonos?

  Czeglédy Csaba, a baloldali frakció vezetője szerint így közpénzek vándorolnak magánzsebekbe, hiszen a tulajdon 75 százaléka a magáncégeké lesz, a vételárat pedig a belügyminisztériumtól kapott támogatásból fizetik ki. Hozzátette, a közgyűlésen nem kaptak választ arra, hogy mennyi is a gyár adóssága, ha a vételár 970 milliójánál kevesebb, akkor a különbözettel a felszámolónak el sem kell számolnia. Ez az összeg akár százmilliós nagyságrendű is lehet.

  Czeglédy Csaba szerint magánzsebekbe megy a pénz
  Vágvölgyi Bálint

  A frakcióvezető kijelentette, látszott, hogy a kormánypárti képviselők is bizonytalanok, ugyanis az ellenzék minden módosító javaslatát megszavazták. Köztük azt, hogy a kft. a támogatásból fizesse ki azt a 150 milliót, amivel iparűzési adó címén tartozik a városnak. Azt is, hogy az önkormányzat jegyeztessen be jelzálogot az ingatlanra, és azt is, hogy a vagyonelemek eladásához az önkormányzat jóváhagyása is kell.

  Czeglédy hangsúlyozta, nem érti, hogy miért nem az állam vagy az önkormányzat lett a száz százalékos tulajdonosa a gyárnak. Szerinte az is érdekes, hogy a Styl Faschion a vételi pályázat benyújtása előtt is tudta-e, hogy állami pénzt kap, hogy birtokában voltak-e bennfentes információknak.

  Kijelentette, szerint a városvezetés csak a közvetítő ebben az ügyben, a döntés magasabb helyről érkezett.

  Ha gond lesz, a várost keresik majd

  Nemény András képviselő is ezt mondta, még azt is hozzátette, hogy valószínűleg Hende Csabának sincs köze az ügyhöz, ő egyszerűen jelentkezett, és kérte, hogy ő jelenthesse be a gyár megmentését. De ha köze van hozzá, akkor az nagyon nagy baj - mondta Nemény.

  Nemény András tart a jövőtől is egy kicsit
  Vágvölgyi Bálint

  Hozzátette, ők azt szeretnék, ha a munkavállalók helyzete javulna, most nagyon alacsony bérért dolgozik ott a 600 alkalmazott, reméli, hogy a tulajdonosváltás béremeléssel is jár majd. Nemény kifejtette aggodalmát is. A ruhagyárnak ettől kezdve a piacon kell helytállnia, és hiába van benne a társasági szerződésben, hogy az önkormányzat további befizetésekre nem kötelezhető, ha a cég gondban lesz, biztos, hogy a városhoz fordul majd.

  Mert hiába csak 25 százalékos a tulajdonrésze, az önkormányzat így már kinyilvánította, hogy a város szempontjából fontosnak tartja a ruhagyár működését. Kijelentette, ők is fontosnak tartják a gyár működését, kiállnak a 600 alkalmazott mellett, de aggályaikat ki kellett fejteniük.

  Tegnapi, rendkívüli közgyűlési tudósításunk Ma ezekre a hírekre várt: lehet 20 méter magas az új stadion, és megmenti a város a Stylt 2015. May 11. 14:55 végén keretben olvasható Molnár Miklós alpolgármester nyilatkozata az ügyről.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Ajánló

  Tovább az oldalra