Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kultúra a vesztese Szombathely idei költségvetésének

Szerényebb Savaria Karneválra és Iseumi Szabadtéri Játékokra számíthatunk.

A költségvetés fő számai adottak, átcsoportosítással oldjuk meg – mondta Puskás Tivadar polgármester pénteken kérdésünkre. A szociális segélyekről tartottak sajtótájékoztatót Nem lesz kevesebb a segély a tavalyinál Szombathelyen 2015. February 20. 12:07 , a lényege az volt, hogy az önkormányzat továbbra is fenntartja a segélyeket, de ehhez 150 millióval több pénzt kell beletennie, mint tavaly.

Komoly a dolog

De nem csak ezt a 150 milliót kell kipótolnia a városnak. A múlt héten néztünk bele Megszereztük a szombathelyi költségvetési tervezetet 2015. February 14. 07:59 az önkormányzat 2015-ös költségvetésének tervezetébe, ebből kiderül, hogy az állami támogatás ismét csökken, most pontosan 230 millióval. Aztán ott van a szimfonikus zenekarnál felhalmozott 153 milliós hiány 153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját 2015. February 13. 13:30 , azt is kezelni kell. Szóval, több

átcsoportosításra

van szükség.

25 millióval kevesebb a karneválnak
Garai Antal Atom

Múltkor azt is írtuk, hogy lesznek Iseumi Szabadtéri Játékok, de a karnevál kevesebb pénzt kap. Most mélyebben belenéztünk az adatokba, és úgy tűnik, a nagyrendezvények és a kultúra sínyli meg ismét az

átcsoportosításokat

. De a nagyrendezvényeknél más gond is lesz.

A Savaria Történelmi Karnevál kétségkívül a város legismertebb és legnagyobb rendezvénye, ami önkormányzati támogatás nélkül nem működne. Ma már ismert tény, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a támogatás iránti igény, tavaly már 55 millióval szállt be a város. (A tavalyi karnevál számadatait itt felsoroltuk Hét plusz egy adat, ami bizonyítja az idei Savaria Karnevál sikerét 2014. October 08. 15:11 .)

Ne számítsunk nagy csodákra

Aztán jött a Mérei-ügy Mi is ez a Mérei-ügy? 2015. January 27. 08:22 , a karnevál átszervezése Nem jár eztán sem plusz egy óra ingyenparkolás - kiderült, ki szervezheti a Savaria Karnevált 2015. January 24. 12:55 , és közben kiderült, az idén csak 30 millióval száll be a város. Közben gondok vannak a szervezéssel, még most sem ismert az időpont Még nem tudni, mikor is lesz az idei Savaria Karnevál 2015. February 12. 18:24 , pedig az igazi nagynevű előadókat ilyenkor már lefoglalják. Hirtelen felmondott a szervezéssel megbízott Savaria Turizmus Kft. ügyvezetője Bréking: Felmondott a Savaria Karnevál szervezésével megbízott cég vezetője 2015. February 20. 13:57 , és teljesen új kuratóriumot választottak a karneváli közalapítványhoz.

Az Iseumi Szabadtéri Játékoktól sem várhatunk csodát
Bonyhádi Zoltán

A kuratórium fő feladata a szponzorgyűjtés maradt, kérdés, hogy a kiváló kapcsolatokkal rendelkező Mérei Tamás nélkül ez hogyan sikerül, ráadásul egy káoszközeli állapotban. Az önkormányzatnak komoly lépéseket kell tennie a sikerért, ezekből már valamit megtudunk majd a hétfői gazdasági és a szerdai kulturális bizottsági üléseken.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok hasonló cipőben jár. Igaz ugyan, hogy a költségvetés tervezetében van erre 15 millió forint városi támogatás, de a szervező Savaria Szimfonikus Zenekar önkormányzati pénzét is egyharmaddal csökkentik, 155 millióról 100 millióra. Vagyis, ne számítsunk nagy csodákra.

Fűnyíró-elv – mindenhol nyírnak

A ma már világhírű Lamantin Jazz Fesztiválnak is össze kell húznia magát. Ezt egy civil szervezet szervezi, remélhetőleg szponzorai megmaradnak és bővül a tőlük kapott támogatás, de az önkormányzati pénz 10 millióról 5 millióra csökken. Korábban többször jártak itt világsztárok is, az tényleg csoda lesz, ha tartani tudják a színvonalat.

A Lamantin Jazz Fesztiválon korábban világsztárok is jártak
Bonyhádi Zoltán

De nem csak a nagyrendezvényeknek kell összehúzniuk magukat. A szimfonikusokról már írtunk feljebb, a város kulturális életének meghatározója, az Agora Kulturális Központnak is viselnie kell az

átcsoportosítások

következményeit. Tavaly 130 milliót kaptak a várostól, az idén 90 milliót szánnak nekik.

A Mesebolt Bábszínház önkormányzati támogatása 19 millióról 15 millióra csökken, a Savaria Múzeumé 198 millióról 170 millióra. A Berzsenyi Dániel Könyvtárnak 59 millió helyett 50 millióval kell beérnie.

Nagyot kell teljesíteniük

Az önkormányzati tulajdonú kulturális szervezetek közül egyedül a Weöres Sándor Színház támogatása nem csökken, marad a tavalyi szinten, 165 millió forinton. De ez logikus, ugyanis az önkormányzati színházak állami támogatása éppen annyi, amennyit a tulajdonos önkormányzat ad. Vagyis, ha csökkentenék a város támogatását, a csökkenés duplán hiányozna a színház kasszájából.

Az önkormányzat támogat nem városi kulturális szervezeteket is, de ezeknél nincs jelentősebb változás, és csak évi 1-2 millió forintról van szó.

Szóval, komoly

átcsoportosítás

történik a kulturális ágazat terhére, a jövő héten a képviselőknek, utána pedig a kulturális szakembereknek kell nagyot teljesíteniük, ha azt akarják, hogy a város kulturális élete legalább szinten maradjon. Nem lesz egyszerű.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem lesz kevesebb a segély a tavalyinál Szombathelyen

A kormány átalakította a segélyezési rendszert, Szombathely alkalmazkodik, ami plusz 150 milliójába kerül. Sajtótájékoztatón jártunk.

Megszereztük a szombathelyi költségvetési tervezetet

Lesznek Iseumi Szabadtéri Játékok, a karnevál viszont 70 helyett csak 30 milliót kap az önkormányzattól.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Aktuál

Tovább az oldalra