Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

A nagy múltú intézmény, melynek helyreállítása sajnos ma már csak illúzió – Szombathely elfeledett épületei (10. rész)

A Haladás művelődési központtal pontosan az történt, ami napjainkban történik a közösségekkel, a közművelődéssel, a kultúrával, azok margóra kerülésével. Szétesés, elmagányosodás, erodálódás.

A Vasút utcát, a Szövő utcával összekötő sikátorban, a vasúti felüljáró déli lejáratánál található művelődési otthon elődje 1896-ban készült, amikor egy üzemrészt építettek át a szombathelyi vasúti műhelyben dolgozók művelődésének és a dalárda méltó körülmények közötti kiteljesedésének érdekében. (Ebben az évben alapították a Vasutasok Szakszervezetének jogelődjét is, feltehetően az egyezés nem véletlen.)

Az épület színházterme eleinte a Haladás Dal és Önképző Egyesület fellépéseinek és színielőadásoknak adott otthont. A dalárda később országos sikereket aratott és kisebb-nagyobb változásokkal egészen 2012 végéig működött itt, ebben a házban.

el
A fotókra kattintva galéria nyílik.
Kelemen Zoltán

A második világháború végén komoly bombatámadásokat elszenvedett „vasúti kultúrt” 1950-ben építették újjá és egyben ki is bővítették.

A sok művelődési csoport közül a képzőművészeti műhely és az 1970-ben megalakult Táncsport Szakosztály voltak a legnépszerűbbek, legnívósabbak, talán nem túlzás azt állítani, jóval meghaladva az adott kereteket.

De – mások mellett – itt otthonra találhattak különböző nyugdíjas csoportok és egyesületek, sportszakkörök, bélyeggyűjtők, zenei és egyéb művészeti formációk. A „Vasgalamb”, ahogyan sokan nevezték, a rock és alternatív könnyűzene helyi fellegvárának számított egy időben, sőt, évtizedekig a város egyik legnagyobb és legfontosabb koncerthelyszíne volt.

Időközben az egykori állami cégek, vállalatok piacvesztésével, anyagi megroppanásával, a dolgozói létszám csökkenésével, a szakszervezetek gyengülésével és szétesésével (később a sokszor vadkapitalistának ható privatizációval, vagy pusztán az átformálódott prioritásokkal) megváltozott a művelődés, a kultúra gazdasági háttere.

elfeledett épületek: Halads művelődési ház
A fotókra kattintva galéria nyílik!
Kelemen Zoltán

A Vasutasok Szakszervezetének járműjavító alapszervezete 1993-ig üzemeltette a házat, miután ezt már a szűkülő anyagi lehetőségei miatt nem tudta megtenni, a folytatás érdekében megalapították a Haladás Művelődési Ház Egyesületet.

Tucatnyi csoportnak adott otthont továbbra is az épület, ám a költségeket a terembérek és az egyesületi tagdíjak, a folyamatos pályázatokkal együtt sem tudták fedezni, a végén már a közüzemi díjakkal is elmaradtak.

Hosszas vergődés után, 2012 október elején az egyesület megszűnt, az akkor már 116 éves intézmény kapujára lakat került, a benne lévő csoportok egy része megszűnt, mások máshol kerestek és találtak új helyet maguknak.

Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa a Magyar Állam, a tulajdonosi jogokat az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter gyakorolja, aki e feladatát az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorló szervezet útján látja el.

elfeledett épületek: Halads művelődési ház
Kelemen Zoltán

Az épület vagyonkezelője a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. A vasúttársaság egy kormányzati döntés értelmében 2011 október elsejétől vette át a szombathelyi vasútállomás üzemeltetését a MÁV Zrt.-től.

Haladás művelődési ház
Haladás művelődési ház
Kelemen Zoltán

A mozdonyok füstje által számtalanszor „megcsapott” kultúrház, a városban csak járműjavítóként, vagy vasjárműként ismert, jelenlegi nevén MVJ Kft. (Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft.) telephelyének részét képezi.

Az egykori MÁV-os leányvállalat utódcége (tehát a MVJ Kft.), a terület mostani vagyonkezelőjétől, vagyis a GYSEV Zrt.-től béreli a teljes telephelyet (így abban – a „csomag” részeként – a Haladás Művelődési Házat is). A kör ezzel bezárult.

elfeledett épületek: Halads művelődési ház
Kelemen Zoltán

Az épület felújítása, korszerűsítése horribilis összegeket emésztene fel, hasznosításának lehetőségeit földrajzi elhelyezkedése erősen determinálja, az eredeti funkcióba való visszaállítás sajnos ma már illúziónak, fantazmagóriának tűnik.

Az egykori művelődési ház tehát már rég elvesztette művelődési ház jellegét, mint ahogyan napjainkban egyre több mozi veszíti el mozi, múzeum a múzeum, színház a színház, könyvtár a könyvtár jellegét. Lehetne még folytatni a felsorolást.

Haladás művelődési ház
A fotókra kattintva galéria nyílik.
Kelemen Zoltán

A legnagyobb kérdés, hogy mikortól, mitől lehet vagy kell azt mondani, hogy az élet is elvesztette élet jellegét? Észrevesszük-e?

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző