Napelemek és hőszivattyúk – Megújuló óvodák Szombathelyen

Két óvoda is energetikai korszerűsítésen esett át a városban.

A szombathelyi Pipitér óvoda energetikai felújításáról tartott közös sajtótájékoztatót Horváth Soma és László Győző alpolgármester és Kapolcsi Kinga óvodavezető.

Felújított Pipitér óvoda
Ilyen lett az óvoda. További fotókért kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

Az épületben a lapostető hő- és vízszigetelése mellett megtörtént az épület homlokzati hőszigetelése – tudtuk meg.

Megvalósult a korábbi felújítás során nem érintett nyílászárók cseréje, valamint a lépcsőház energetikailag korszerűtlen üvegtégla falát hőszigetelt szerkezet váltotta fel.

Felújított Pipitér óvoda
Mészáros D. Zsolt

A fűtési rendszer korszerűsítése során a régi radiátorokat korszerű acéllemez radiátorok váltották fel, amelyek szabályozását termosztatikus radiátorszelepek biztosítják. Az épület elektromos energia igényének részleges fedezésére a lapostetőre egy 30 kW teljesítményű napelemes rendszert tettek.

Itt jelentették be a Maros utcai fejlesztéseket is. Ott a lapostető hő- és vízszigetelése készült el, a fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepeket szereltek fel. A fűtés hatékonyságát egy 58 kW teljesítményű levegő-víz hőszivattyú üzembe helyezése növeli. A hőszivattyú, valamint az épület részleges elektromos energia igényének ellátására a lapostetőre egy 30kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek. Mozgássérült parkoló, akadálymentes bejárat és illemhely is létesült.

Felújított Pipitér óvoda
További fotókért kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

A két épület felújítása 274 millió forintba került, amelynek a nagyobb hányadát egy uniós pályázatból fizették. A Pipitér óvoda felújításához az önkormányzat 60,7 millió forinttal járult hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát