Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

“Tiborcz Istvánnak üzenem, hogy európai közös elfogatóparancs van érvényben”

Dobrev Klára érezhetően megtalálta a hangot híveivel a DK szombathelyi utcafórumán.

Ha a tudósítónak valaki annak idején azt mondja, hogy 15 év múlva majd az lesz a tét, hogy Dobrev Klára (született Gyurcsány Ferencé) lesz-e a kihívója Orbán Viktornak a miniszterelnökségért folytatott harcban, akkor bizonyára eltűnődött volna a világ folyásán és a magyar történelem különös útjain.

Mostanra azonban már nem igazán csodálkozik semmin.

Így amikor kiderült, hogy egy nap alatt az ellenzék három miniszterelnök-jelöltje érkezik Karácsony Gergely is Szombathelyre jön szombaton September 24. 14:03 a városba, és neki ebből neki az egykori (és az elkövetkezendő?) first lady jutott, meglehetősen egykedvűen akasztja a nyakába a fényképezőgépét és csúsztatja a zsebbe hű diktafonját.

Dobrev Klára és Czeglédy Csaba utcafórum DK
Klárára várva
Józing Antal

Szombathely Fő tere késő nyári napfényben úszik a szombati ebéd után, kis időbe telik, míg a tudosító rájön, hogy a rendezvény a DM előtt lesz. Itt gyülekeznek az emberek, a pult körül éppen eligazítást tartanak a rendezők a biztonsági embereknek.

Ez szerencsére teljesen feleslegesnek tűnik, Szombathely nem arról híres, hogy szétfeszítik az utcai indulatok.

Időközben megérkezik Nemény András polgármester és Czeglédy Csaba, a DK előválasztási képviselőjelöltje is. Egy darabig együtt vannak, csevegnek egymással és az őket megszólító rajongókkal, majd elválnak útjaik.

Dobrev Klára és Czeglédy Csaba utcafórum DK
Józing Antal

A szervezők Dobrev Klára-reklámtáskákat és tollakat osztogatnak.

Egyre többen vagyunk a téren, de Dobrev Klára késik. Úgy látszik, M86 ide vagy oda, a fővárostól még így is távol vagyunk, az onnan érkezőknek szinte mindig sikerül elkalkulálniuk az időt.

Közben mellettem idősebb urak vitatják a helyzetet. Nem értenek egyet Márki-Zay személyével, azzal viszont igen, hogy a DK sokat dolgozott Orbán Viktor leváltásán, így őket illetné meg a vezető szerep.

“Klári önmagában simán ki tudna állítani a kormányt” - hangzik el a vélemény, miközben egy másik beszélgetésfoszlányból azt csípem el, hogy Jakab Péter is jó jelölt lenne. Ezt meg mások vitatják.

Végül, kb. 20 perces késéssel befut a délután főszereplője, aki jókora ovációt kap az addigra kb. 200 főre duzzadt tömegtől.

Dobrev Klára sportosra vette ruházatot: fehér ing, vajszínű (bézs?) nadrág és hozzá illő sportcipő.

Dobrev Klára és Czeglédy Csaba utcafórum DK
Józing Antal

Czeglédy Csaba csak röviden beszél. Azt mondja, eddig több mint 4 ezren szavaztak Szombathelyen az előválasztáson, ami az országos átlag felett van, és úgy számolnak, a végére ez a szám eléri a 6 ezret. Ellenfelei kiváló jelöltek (kis fütty a téren), így akárki nyer, reméli, ő maga, az Szombathelyen megtöri Hende Csaba és a Fidesz uralmát.

“Minden sejtemben, minden zsigerembe érzem, hogy jövő tavasszal le fogjuk győzni az Orbán-kormányt” - kezdi beszédét Dobrev Klára, amivel azonnal megfogja a rajongótábort, és az elkövetkezendő szűk fél órában már nem is engedi el.

Kétségkívül képes az emberek nyelvén beszélni és érzelmeket kiváltani.

Sorolja, hogy mi mindent loptak el Orbánék az utóbbi időben: Balaton, Fertő-tó, Velencei-tó, egyetemek, autópályák, kaszinók, kelet-magyarországi áramszolgáltató.

“Jézusom, nem is tudom felsorolni, mert itt fogunk állni napestig.”

Dobrev Klára
Józing Antal

Ugyanakkor - teszi hozzá - Orbánék nemcsak lopnak, de arra készülnek, hogy a következő kormány munkáját ellehetetlenítsék, így nem elég leváltani a kormányt, hanem magát a rendszert kell legyőzni.

Nagyjából ez a beszéd lényege, e gondolat köré épül, a szónok ehhez tér vissza, és ez harciasság az, ami megkülönbözteti Dobrevet a többi ellenzéki miniszterelnök-jelölttől, és ez az, ami láthatóan tetszik a DK-híveknek, amit az élénk taps jelez.

A Fidesz már most fél, ami abból is látszik, hogy “kiküldi ezeket a szerencsétleneket az utcára ”, és 12 évnyi kormányzás után nem azzal kampányolnak, hogy milyen jó az oktatás vagy az egészségügy, milyen jól élnek a nyugdíjasok, vagy mennyire jönnek haza a fiatalok, hanem hogy ismét gyűlöletet keltsenek - mondja.

Dobrev Klára és Czeglédy Csaba utcafórum DK
Józing Antal

Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözésére Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez? September 24. 07:31 is reagál. Egyrészt érdekes, hogy nem Azerbajdzsánba, Kazahsztánba, Kínába, hanem a haldokló Nyugatra mentek, másrészt “Tiborcz Istvánnak üzenem, hogy európai közös elfogatóparancs van érvényben ”.

Nagy tapsot kap.

“Tudom, hogy amit mondok, az harciasnak és erősnek tűnik k” - teszi hozzá, de a harciasságot azzal magyarázza, hogy szeretné, ha béke lenne az országban, de a békéhez igazság, az igazsághoz pedig erő kell, “és ezt az erőt érzem magamban.”

Azt is megtudjuk, hogy alkotmányellenesnek kell nyilvánítani az alaptörvényt, elzavarni Polt Pétert és a médiahatóságot.

Arról, hogy milyen ország lenne jó a mostani helyett, kevesebb konkrétumot és több általánosságot kapunk.

Dobrev Klára és Czeglédy Csaba utcafórum DK
Józing Antal

Például az újabb és újabb képzeletbeli ellenségek helyett a kormányzással és az emberekkel kell foglalkozni, és “hogy milyen lesz az ország, az rajtunk múlik” .

“Tegnap egy rokkantnyugdíjas adta oda a nyugdíjszelvényét Budapesten 56 ezer forinttal. Elképesztő, és ezzel nem foglalkozik egyetlen percet sem a miniszterelnök” - mond egy példát Dobrev.

Követendő példaként a skandináv és a balti államok oktatása, egészségügyi és szociális ellátása hangzik el, majd némi baloldali program jön, egyházi iskolák előjogainak visszafogásával és a panelek felújításának a támogatásával.

Mindez kétségkívül hatásos szónoklatba ágyazva.

A végén azt is megígéri, hogy az előválasztás után visszatér Szombathelyre, ahol kőkemény kampány lesz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt.

Dobrev Klára és Czeglédy Csaba utcafórum DK
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A program zárásaként lehet még beszélgetni Dobrev Klárával, de ez inkább a szokásos közös fotó- és szelfikészítésnek az ideje. Nagyon sokan élnek is vele.

Nos, 15 éve ilyen például nem volt, ezek szerint mégis volt fejlődés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Ellenzéki előválasztás 2021

Tovább az oldalra