Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Súlyos vádak és rekord számú polgármesterjelölt Toronyban

Vesztegetés, saját célra használt közmunkások, feketén dolgozó polgármester. Elmentünk, hogy kiderítsük, mi az igazság a kis vasi faluban.

Finoman szólva sem szokványos, ha egy valamivel kevesebb mint kétezer fős falu polgármesteri pozíciójáért heten is indulnak, de hogy ezt mindenki főállásban szeretné végezni, az is érdekes, Íme név szerint is a csapat: Kovács György (FIDESZ-KDNP), jelenleg is ő a polgármester, Horváth-Németh Krisztina (független), Dr. Csapó Tamás (független), Burka Zsolt (független), Antal Józsefné (független), Szalai Sándor (független), Géczi József (független).

Nem csoda hát, hogy az óriási harcban a kampány is eléggé eldurvult, többen is megkerestek bennünket, hogy nézzünk utána annak, ami ott történik. Végül még érkezett egy névtelen levél is a szerkesztőségünkbe, egy szórólappal együtt. (Állítólag beszórták vele szinte az egész falut.) Ebben nagyon komoly vádakkal hozzák összefüggésbe Torony mostani első emberét.

Szórólapok súlyos vádakkal, a romák szóba sem álltak velünk

Többek között olyanokat olvashatunk benne, hogy a falu első embere a körülbelül a negyven közmunkást - akiknek koordinálásáért ő, a polgármester felelős -, a saját céljaira használja. Vagy például olyan, aki a lánya trafikjában illegálisan dolgozik. De a legsúlyosabb vád, hogy különféle juttatásokat ajánl fel a helyieknek, ha október 12-én rá szavaznak majd. Egy ilyen ügy persze azonnal felkeltette az érdeklődésünket, így indultunk is a településre, hogy kiderítsük, mi igaz ezekből.

Torony
Út a dombra

Torony első látásra egy szépen rendben tartott kistelepülés, amelynek a lakosságát három csoportra lehet bontani. A helyiekre, akik réges-régen itt laknak, a frissen betelepülők, akik többnyire Szombathelyen, vagy Ausztriában dolgoznak, ám itt vettek házat. Többnyire csak este járnak haza és nem érdekli őket a toronyi politika. Valamint a dombon élő romák.

Mivel a levélben és a szórólapon is elsősorban a romák szavazatainak megvásárlásról volt szó, ide, a toronyi dombra jöttünk először. Ám ahogy arra előzetesen számítottunk is, vagy szóba sem álltak velünk, vagy csak annyit mondtak, hogy ők bizony erre vonatkozó ajánlatot sosem kaptak, de ha kapnának is, ilyet sosem tennének,

Isten is láthassa a lelkünket

.

Feljelentés a rendőrségen

Innen polgármesterhez indultunk a hivatalába, hogy őt is szembesítsük a vádakkal.

Én is láttam ezt a szórólapot, annyit tudok rá mondani, nevetséges az egész. Ez az egész ezerötszáz forintos dolog aljas rágalom. Meg is tettem a feljelentést a rendőrségen, erről én többet nem is szeretnék beszélni.

Mondjuk, azt megjegyeznénk, hogy komoly infláció lehet Toronyban, tekintve, hogy a polgármester vádlói szerint, ugyanezért négy éve csak 500 forint járt.

Persze levélben leírt másik, legfontosabb vádra is rákérdeztünk, miszerint feketén dolgozik a lánya trafikjában.

Kérem ez is egy vicc. Még a képviselő testület is megszavazta, hogy napi két órában segíthessek az egyébként hatvanöt százalékban rokkant lányomnak. Sőt ott jelenléti ívem is van, minden nap vezetem. Ha gondolja megmutatom!

Nekünk sem kellett több, útnak is indultunk rögvest.

Játszótér
Játszótér

Azonban mielőtt nekiindulnánk, feltűnik egy kerítéssel körbevett játszótér az udvaron, ráadásul alig lehet megtalálni, csak egy kis ösvény vezet ide a kultúrház mögött. Összesen egy mászóka, egy ilyen "célbadobálós" játék, egy hinta és egy homokozó van ott. Ottjártunkkor egy lélek sem használta, de Kovács szerint a helyzet máskor sem jobb.

Összetűzések a testülettel

Nézzék meg, itt ez a nagy tér, erre ideteszik ezt a kis játszóteret, a szélére. Hiába mondtam, hogy ide még egy gördeszkapályát is csinálhatnánk, meg egy rendes teret, ahol a fiatalok, jól érezhetik magukat délutánonként a szabadban, a képviselő testület ellenem volt, nem tehettem semmit.

Úgy tudjuk, nem ez volt az egyetlen összecsapása Kovácsnak a testülettel. Egy magát megnevezni nem kívánó informátorunk szerint a pénzek elosztásánál is valami humbug van. Azt hallottuk, hogy törvényellenes módon a sportközpont vezetője is tagja a bizottságnak, amely megszavazza saját magának a támogatásokat. Amikor ezt mondjuk a falu első emberének, csak annyit mondott:

Igen, tudom, szóltam, hogy ezt nem lehet, de nem foglalkoztak velem.

Torony
Torony

Útban a trafik felé hozzuk szóba a közmunkásokat, vagyis, hogy a helyiek azt suttogják, saját érdekeit szem előtt tartva osztja nekik ki a munkát. Ám ezt is azonnal megcáfolja:

Nézze meg, itt a trafik, látja, nincs levágva előtte a fű. Pont ezért figyelek erre kényesen oda, hogy az amúgy mindenhol rendben tartott utca melletti részek gondozásakor, az enyémet - de egyébként más vállalkozók területeit is - hagyják ki.

Az ajtón belépve máris előkerül a könyv, benne a jelenléti ívvel. Nem is nagyon kell böngészni, azonnal látjuk, hogy minden törvényesen, rendben megy. Kovács tényleg hivatalosan, bejelentve, törvényesen dolgozik esténként.

Azt még hozzátenném, hogy aki ezeket a vádakat terjeszti, nem ismer. Én szeretem ezt a falut, a saját pénzemből vettem virágokat a kultúrház elé is, mert azt sem szavazta meg a testület. Ha megint megválasztanak, olyan képviselőket szeretnék magam mellé, akik nem veszik fel a fizetésüket, nem pénzért dolgoznak, hanem a faluért.

Erre megkérdeztük, akkor ő is társadalmi munkában látná-e el a feladatát, mire ezt a választ kaptuk:

nem, a polgármesterség egész embert kíván.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2014