Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: A különutas ellenzéki pártok rosszul kalkuláltak

Az MSZP-Párbeszéd volt szombathelyi országgyűlési képviselőjelöltje már az önkormányzati választásokra készül.

Nemény András, az MSZP-Párbeszéd közös szombathelyi jelöltje a második helyen végzett Hende Csaba tízezer szavazattal kapott többet, mint az ellenzéki esélyes, Nemény András 2018. April 09. 09:28 a választókerületben, és listán sem szerzett mandátumot Választás 2018 - Vasban a Fidesz nyert, országosan meglesz a kétharmaduk 2018. April 08. 19:21 . A választások másnapján sajtótájékoztatón értékelte az eredményeket.

Legitim a választási eredmény

Először megköszönte, hogy ilyen magas volt a részvétel, aztán a rá és az MSZP-Párbeszéd listájára adott szavazatokat, a segítséget a kampányban dolgozóknak, a támogatást az Együttnek és a V mint Vas Egyesületnek. Mint mondta, a magas részvétel hitelesíti az eredményt - ő is legitimnek fogadja el, és kijelentette, továbbra is Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője.

Nemény András sajtótájékoztatója
Vágvölgyi Bálint

Kívánta azért, hogy Hende Csaba Szombathely érdekében jól végezze a munkáját, és hogy gondoljon arra az 50 százalékra is, aki nem rá szavazott, akik nem Fidesz-hívők - és ügyeljen rá, hogy az ő érdekeik se csorbuljanak.

Nemény kijelentette: sajnálja, hogy a Fidesznek kétharmada lett. Szerinte látható, hogy a különutas ellenzéki pártok rosszul mérték fel a lehetőségeiket, mert ezen múlt a kétharmad. Az LMP-n és a Jobbikon. Az utóbbinál kiderült, rossz stratégia volt, hogy egyedül akartak nyerni. Az MSZP-Párbeszéd országos eredménye is csalódás volt számára.

Most több szavazatot kapott, mint négy éve

Nemény hangsúlyozta, Hende Csaba szavazói a falvakban voltak nagy többségben. ők elhitték a migránsokról szól kampányt a hatalmas média felületnek köszönhetően. Elhitték annak a pártnak, amelyik 25 ezer menekültet beengedett - miközben azt harsogta, hogy a migráció a legnagyobb veszély.

Nemény András sajtótájékoztatója
Vágvölgyi Bálint

Hozzátette, az ő személyéről is sok hazugságot hordott össze a kormánypárti média. Egy közgyűlési videofelvételből például úgy vágtak ki részletet, hogy az azt sugallta, hogy ő támogatja a kötelező kvótát. Pedig pont ennek az ellenkezőjéről beszélt - és pont Orbán Viktor volt az, aki teljesítette a kvótát azzal, hogy titokban beengedett 1300 menekültet. Szerinte mindez szomorú és tanulságos volt. Egyszerű eszközökkel éltek, a valós problémákról nem beszélve.

De kijelentette, hogy voltak pozitívumok is. Szombathelyen a baloldal több szavazatot kapott mint négy éve, most ő összesen 15 090-et, ebből 14 200 a szombathelyi szavazat, ez 2014-ben nem egészen 13 ezer volt. Ez érdemi alap lehet a jövő évi önkormányzati választásokra, Puskás Tivadar polgármester 2014-ben 12 882 szavazattal nyert, Ipkovich György, a baloldal jelöltje 500 szavazattal kapott nála kevesebbet.

Ezért most egy év és négy hónapnyi kemény munka vár rájuk. Hiszik, hogy az önkormányzati választást meg tudják nyerni Szombathelyen - és meg is küzdenek a változásért.

Voltak átszavazók a Jobbiktól, az LMP-től, a Momentumtól

Nemény összehasonlította az egyéni és listás szavazatokat is. Ő 14 200 szavazatot kapott Szombathelyen, ami 31,67 százaléknak felelt meg. Eközben az MSZP-Párbeszéd listán 16,7, a DK 5,5, az LMP 8,15 százalékot ért el. Ha ezeket összeadjuk, kiderül, hogy ő egyéniben többet kapott mint a három baloldali párt összesen listán.

Nemény András sajtótájékoztatója
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette azt is, hogy kiderült, a Jobbik nem kihívója a Fidesznek - a négy évvel ezelőtti eredményhez képest veszítettek. Balassa Péter pedig egyéniben kevesebbet kapott, mint a Jobbik listán. Ahogyan az LMP jelöltje, Németh Ákos is (aki 3,53 százalékot szerzett, míg pártja 8,15 százalékot).

Nemény szerint az LMP és a Momentum táborából is voltak átszavazók őrá, és információi szerint a Jobbiktól is. Mindez azt mutatja, hogy az önkormányzati választáson is közösséget kell alkotni. Az LMP-vel már tárgyalnak is erről, és vannak érdeklődések civil szervezetektől is.

A végén kijelentette: meggyőződésük, hogy nekik van igazuk, és azért győzött a Fidesz, mert sok embert tudatlanságban tartanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Egyetlen szombathelyi szavazókörben sem veszített Hende Csaba

A legkisebb különbséget a szombathelyi belváros produkálta, a legnagyobbat Balogunyom.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2018

Tovább az oldalra