Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így zajlott a szavazatszámlálás

Az eredmények ismeretében is izgalmas olvasmány percről-percre cikkünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

23:30 Az LMP bekavart a kormánypártnak

Azzal, hogy az LMP átlépte a parlamenti küszöböt, 5 mandátumra számíthatnak. Ezzel viszont a Fidesz 132 mandátumra számíthat, ami épp a kétharmad határán van. Ha egy képviselőjük hiányzik, nincs meg a kétharmad.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A baloldalnak 37, a Jobbiknak 24, az LMP-nek 5 mandátuma lesz.


23:25 Bajnai: Súlyos kudarc

Jól teszi az ember, ha először a saját házatáján keresi a hibát - mondja Bajnai a tévében. Súlyos csalódásról és súlyos kudarcról beszél, de eltorzított választási rendszerről, a Fidesz médiafölényéről, heves ellenszélről beszél.

Hozzáteszi, a célokat nem kell feladni, szolidáris, haladó, békés, európai Magyarországban hisz, ezt a célt nem szabad feladni, minden mást újra kell gondolni. Személyi feltételekről is beszél.


23:20 Megfordíthatatlan eredmények

A Vas megye 2-es és 3-as választókerületben 97 százalék feletti a feldolgozottság, és mindkét helyen 50 százalék felett van a Fidesz jelöltje. Ágh Péter és V. Németh Zsolt nyert.

Közben jön a hír, hogy az LMP átlépte a parlamenti küszöböt, ami átrajzolja a parlamenti helyeket. Erről később.


23:10 Nem lesz baloldali képviselő Vasban?

Ha a jelenlegi arányok maradnak, akkor nagyon valószínű, hogy sem Nemény András, sem Szücs Gábor nem jut be a parlamentbe. Szücs egyéniben nem indult, Nemény a lista 38. helyén áll. A mostani állás szerint a baloldal 29 mandátumot kap az országos listáról, és csupán két olyan jelölt van előtte a listán, akinek van esélye egyéniben nyerni.

Bana Tibor, a Jobbik jelöltje viszont biztosan képviselő lesz, a Jobbik 25 mandátumra számíthat a listáról, Bana a 18. helyen van.

22:45 Sok még a hiányzó adat

Szombathely 70 szavazóköréből legalább 25-ből még semmiféle adat nincs. Van ilyen vidéki szavazókör is.

Az országos lista feldolgozottsága 70 százalék, de nincs változás az arányokban.

Jelen helyzet szerint így nézne ki a parlamenti patkó
Nyugat.hu

22:35 A fővárosban egyelőre döntetlen az állás

Budapesten 9-9 az állás a két nagy párt között. A feldolgozottság 60 százalék körül van.

A budapesti választókerületek állása
Nyugat.hu

22:20 Nemény kicsit erősített

Halad előre a feldolgozottság, Vas megye 1-esben 45 százalék. Hende 46 százalékon áll, Nemény 30 százalékon, némileg csökkent a különbség. Balassa 15 százalékon van most, Horváth Zoltán 5,8 százalékon.

A 2-es körzetben 83 százalék a feldolgozottság, itt már nem várható változás, Ágh Péter 53 százalékkal vezet, Fehér László 23 százalékon van, Rába Kálmán 18, Bogáti András (LMP) 4 százalékon.

A 3-asban a szavazatok 74 százalékát dolgozták fel, V. Németh Zsolt 57 százalékkal van az élen, itt a második helyen a jobbikos Bana Tibor van 22 százalékkal, Wrzava Pál, a baloldal jelöltje 14, Baracska Péter (LMP) 3 százalékon van most.


22:00 Az országos lista sem változik

Ha cikkük mellett megnézik az infografikát, ez most is érvényes. Fidesz 45, baloldal 23, Jobbik 21, LMP 5 százalék alatt. A feldolgozottság 47 százalék.

Hende Csaba aközben levette vagy levetette Facebook oldaláról a nemrég említett eredményeket.

Aggódó arcok a Bajnai-féle bulin
Nyugat.hu

21:50 Gyorsak az adatok, nincs változás az erőviszonyokban

Szombathelyen 23, Körmenden 58, Sárváron 66 százalék a feldolgozottság, az arányok nem változtak.

Vona Gábor szülővárosában, Gyöngyösön indult, a második helyen áll a Fidesz-jelölt mögött, 10 százalékkal van lemaradva. A Jobbik egy választókerületben sincs az első helyen, és szinte mindenütt a harmadik helyre szorultak.

Az LMP nincs a bejutók között.


21:45 Hende nem sértett törvényt

A szombathelyi választókerület FIDESZ-es jelöltje még az összes szavazókör lezárása előtt eredményeket tett közzé a facebookon. A Választási Bizottság elnöke szerint a közzétételi tilalom csak a Nemzeti Választási Irodára vonatkozik, így Hende nem sértette meg a választási törvényt. Patyi András elmondta: minden jelöltnek joga volt ahhoz, hogy delegáltat küldjön a szavazatszámláló bizottságba. A delegáltnak pedig joga van a szavazóköri jegyzőkönyvről másolatot kérni. A jelölt, jelölőszervezet tehát a saját megbízottjától törvényes módon, viszonylag hamar eredményhez juthatott.


21:40 Tíz balos körzet van

Tíz budapesti körzetben vezet a baloldal jelöltje, máshol mindenütt a Fidesz jelöltje van az első helyen. A Jobbik a választókerületek döntő többségében a harmadik, az LMP a bejutás határán. Az országos feldolgozottság 25 százalék.


21:25 Valóban Hende vezet

És íme az első adatok, mindenütt a Fidesz vezet, csak Pesten néhány választókerületben van baloldali fölény, összesen 11 kerületben. Vas megyében 48 százalékkal vezet Hende, Nemény 30 százalékon áll, Balassa 16 százalékon. A feldogozottság itt 8 százalék.

A 3-as választókerületben (Körmend) Bana Tibor (Jobbik) megelőzte Wrzava Pált, a baloldal jelöltjét. Sárváron Ágh Péter 30 százalékkal vezet Fehér László előtt.

Most ilyen az ország
Nyugat.hu

21:20 Nincs 60 százalék a részvétel

59,74 százalék az országos választási részvétel, a fővárosban van, ahol 77 százalék felett van.


21:15 bezártak a szavazókörök?

Állítólag mindenhol befejezték a szavazást, rövidesen adatokat ígérnek.

A 444.hu közben arról ír , hogy a Fidesz választási központjában takarják el az üvegfalakat, miután több médiumot is kitiltottak a rendezvényükről.


20:15 Hende Csaba már tudja az eredményt

Facebook oldalán tette ki közzé ezeket az adatokat:

Horvátlövői előzetes eredmények (szavazatok száma):

Hende Csaba (Fidesz): 114
Nemény András (MSZP): 2
Balassa Péter (Jobbik): 7
Horváth Zoltán (LMP): 1

Czegédy Csaba pedig ezt írta:

Egyik szombathelyi szavazókör:

Nemény András 235
Hende 165
Haha

Közben semmiféle hivatalos eredmény nincs még.

20:55 Lassan talán...

Még mindig nincsenek adatok, még a teljes részvételi arányokat sem ismerjük. A Fidesz szerint jól vizsgázott a rendszer.


20:35 Még várni kell

Még három szavazókörben szavaznak, amíg be nem fejezik, addig nem lesznek adatok.


20:20 Nem hisznek a Nézőpontnak

A tévében közben MSZP-s és Jobbikos szóvivők nyilatkoznak, egyikük sem hisz a Nézőpont intézetnek, azt mondják, meg kell várni a valós eredményeket.

Az LMP is arra számít, hogy meglepetést okoznak majd, de ők már az aktív ellenzékiségre és 2018-ra készülnek.

Közben a Nézőpont is elismerte, hogy lehet eltérés a mérésük és a valóság között.


20:10 Ürítik az urnákat

A hvg.hu (Stiller Ákos) fotóján az egyik fővárosi szavazókörben kezdik el a szavazatszámlálást.

hvg.hu / Stiller Ákos

20:05 A Századvég is hasonlót mért

A Századvég Alapítvány vasárnapi elemzése szerint a Fidesz-KDNP 47-51 százalékos, a baloldali közös lista 19-23 százalékos, a Jobbik 18-22 százalékos, az LMP 3-7 százalékos eredményre számíthat a szavazatok összeszámlálása után.

Az intézet az MTI-hez kora este eljuttatott tájékoztatásában közölte, kutatásukat ezer, a voksoláson részt vett, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt telefonos megkérdezésével végezték napközben 8 és 18 óra között.

A Századvég felmérése alapján a végleges részvételi arány 60-62 százalék közé várható.

Ja, és ez sem exit-poll.


19:55 Nem is exit-poll a Nézőpont mérése

Kiderült, hogy a Nézőpont nem s exit-poll mérést végzett, hanem ún, választás napi közvélemény-kutatást - írják közleményükben. Tehát ez most más, ez egy hagyományos közvélemény-kutatás, csak a választás napján.

Az exit-poll kifejezést a szavazóköröknél történő kérdezési eljárásra szokták használni, a telefonos felmérésre nem, de ezt írták első közleményükben.


19:40 Újabb kétharmad?

A mandátumbecslés szerint, ha ez lesz a végeredmény, a Fidesz a parlamenti helyek több mint 70 százalékát szerzi meg, tehát megint kétharmada lesz. A baloldalnak összesen 31, a Jobbiknak 20, az LMP-nek 6 mandátum jutna.

19:25 Még semmi adat

Egyelőre azt sem tudjuk, mekkora volt a részvétel ma, hiszen az urnazárás után kb. 45 perc kell, hogy ezt közzétegye az adatokat. Kicsit várnunk kell, de úgy tűnik, kevesebben mentek el szavazni, mint négy vagy nyolc éve.

Azokban a szavazókörükben, ahol még tart a szavazás, azok szavazhatnak már csak, akik hét órakor sorban álltak. Így sokan lecsúszhattak arról, hogy éljenek jogaikkal.


19:10 Az első exit-poll a Fidesz nagy győzelmét mutatja

Habár néhány szavazókörben még tart a szavazás, a Nézőpont Intézet nyilvánosságra hozta az első exit-poll mérés adatait. Ezek szerint a Fidesz 48, a baloldali szövetség 27, a Jobbik 18, az LMP 6 százalékot szerzett, több párt nem jutott a parlamentbe.

Nyugat.hu

Ebben a cikkben folyamatosan közöljük majd a szavazatszámlálás részeredményeit, messze még a nap vége.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Ez volt a vasárnap krónikája – Szombathelyre hangolva

Két órás csúszással, de mindenhol befejeződött a szavazás. Sorrendben a mai nap fontosabb történései itt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Választás 2014

Hirdetés