Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez volt a vasárnap krónikája – Szombathelyre hangolva

Két órás csúszással, de mindenhol befejeződött a szavazás. Sorrendben a mai nap fontosabb történései itt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

21:00 Valamennyi szavazókört bezárták

Bezárták vasárnap este az ország mind a 10 386 szavazókörét - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján néhány perccel este 9 előtt.


20:49 A XIII. kerületben még szavaznak

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Vasárnap este fél 9-re egyetlen kivételével bezárták az ország 10 386 szavazókörét - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján. Ez a szavazókör a főváros XIII. kerületében található, az átjelentkezéssel szavazók számára jelölték ki.


20:05 Sokan várnak voksolásra még

A XIII., a XIV. és a IX. kerületben még sorban állnak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) valószínűleg a szavazókörök fél 9-re várt bezárásával egy időben tart sajtótájékoztatót a Nemzeti Választási Központban.


19:00 Itt van megint a 2010-es balhé

Több választókerületben is sorban állnak még az emberek, így tovább tart a választás a hivatalos 19 óránál, de csak ezekben a szavazókörökben. A többiben már elkezdődött a szavazatok számolása, de amíg egy szavazókör is nyitva van, nem hozhatnak nyilvánosságra részeredményt.


18:20 57 százalék az országos átlag

Délután fél 5-kor 56,77 százalék volt a részvételi arány, ami néhány százalékkal elmarad a 2010-es (59,28 százalék) és a 2006-os (61,72 százalék) részeredményektől.

Néhány választókerületben, pld. Barcson, Sárbogárdon, Ózdon most is 50 százalék alatt maradt a részvétel, a legtöbben a fővárosi kerületekben mentek el szavazni.

Közben Vas megye másik két választókerülete is felzárkózott a szombathelyihez, a különbség csupán két százalékpont.


18.10 Eltévedve

Hogy jár, aki nem nézi meg előre, hova kell menni szavazni: hát úgy, mint én. Áll Szombathelyen, a Király utca közepén, és gondolkodik: nem a MÁV székház, mint nyolc éve - azt már néztem - nem a Savaria Mozi - ahonnét most jöttem. Akkor hol szavazhatok? Hallgatom a mellettem álló kísérőm szemrehányását, közben próbálkozom a google keresővel, hiába. Aztán eszembe jut: fel kell hívni a választási irodát. A neten meg is találom a számot, elsőre fel is veszik és már mondják is, hogy a Széll Kálmán utca elején van az én helyem. Megkönnyebbülés, fülkébe vonulás, odabenn megörökítem a tollat, amivel X-eltem és távozom.

Eltévedve Szombathelyen
Nyugat.hu

Este nyolctól tízig pedig vár a Nyugat Rádió, ahol élő választási műsort vezetek. Közben majd fel tudom hívni a nyugatos kollégákat is egy kis helyzetjelentésre, akik körbejárják a pártokat Önöknek hangulatjelentést csinálni ide a Nyugat.hu-ra.

R.Gy.


17:45 Szombathelyen majdnem kétharmad van

59,78 százalék a részvételi arány a vasi 1-es választókerületben. Van még hátra másfél óra, rövidesen mutatjuk az országos adatokat.


17:35 Kis falu nagyüzemben

Nemesbődön teljes gőzzel üzemel az önkormányzati hivatal - ahol szavazni is lehet. Van kávé, jó hangulat és hozzák a kisgyerekeket is. Anyukámat a fiam viszi kocsival szavazni, ő helyettesíti a mozgó urnát.:) Mindent megbeszélünk előtte, mekkora a szavazólap, milyen sok párt van rajta, mire figyeljen. Kijövet örül: minden remekül ment, nem is volt ez nehéz!

R. Gy.

Szavazás Nemesbődön
Nyugat.hu

17:30 Embertömeg Zuglóban - csak kitartóknak!

Mint már megírtuk, a Nyugat újságírója egy esti szavazóparti Mi nyugatosok tuti szavazunk - Szavazó parti Budapesten 2014. April 05. 23:14 Után ment szavazni Zuglóba, egykori bolyais gimis osztálytársaival. Mivel átjelentkezők voltak, olyan szavazókörbe szavazhattak, ahova egybeterelték az ilyen voksolókat. S ahogy már mi is hírül adtuk, valóban hatalmas sorok alakultak itt ki. Ők még a szerencsésebbek voltak, a rövidebb sorba kerültek, jó másfél óra alatt végeztek. Nem csoda, hogy akikben nem buzgott elég erősen a szavazási vágy, az embertömeget látva úgy döntöttek: na ne... és ikszelés nélkül távoztak.

Az arcok tükrözik a sorbaállásról alkotott véleményt
Az arcok tükrözik a sorbaállásról alkotott véleményt
Nyugat.hu

16:55 Újabb érdekes esetek

Békésben rosszul lett egy választópolgár, az ügyeletes orvos látta el. Törökszentmiklóson a szavazókör előtt esett el valaki, megsérült, a mentők kórházba szállították.

Békésben a bizottság elnöke lett rosszul, feladatait átadta helyettesének és hazament. Behívták a póttagot. Bp. 6. kerületében egy szavazó közölte, hogy elrontotta a szavazást, és új lapot akart kérni, de e régit nem adta vissza. Nem kapott másik szavazólapot.

Nyíracsádon valaki egy lebélyegzett, üres, listás szavazólapot hagyott a fülkében, a Tolna megyei Szakályon egy szavazó sérelmezte, hogy be kellett mutatni okmányait, mérgében megrongálta az urnát. A szavazás folytatódott.

Gyulán egy választópolgár aláírta a névjegyzéket, de a szavazólapokat érintetlenül a bizottság asztalán hagyta. Megpróbálták meggyőzni, hogy szavazzon, de erre nem volt hajlandó, és távozott.

Miskolcon is rosszul lett egy választópolgár, mentőt hívtak hozzá. Pinkamindszenten egy lebélyegzett és kitöltött szavazólapot találtak a fülkében. Hasonló eset történt Bp. 10, kerületében is.Pornóapátiban a jegyzőkönyvvezető lett rosszul, mentők vitték kórházba.


16:25 Időközben Nemény András is szavazott

A zivatar alatt megérkezett Nemény András is, gyorsan le is adta szavazatát.

Nemény András leadja szavazatát az 52. szavazókörben
Nemény András így csinálta, a képre kattintva részleteiben is megtekintheti a folyamatot
Bonyhádi Zoltán

16:00 A 336-ik szavazó jelenti

Nem kapkodtuk el a demokrácia ünnepét, megvártuk míg szépen délután lesz, kész az ebéd, aztán nyugiban, verőfényben felhörpintettük a kertben a kávét. Hirtelen eleredt az eső. Mintha dézsából öntötték volna, szóval mire bejutottunk a másfél négyzetméteres formaldehid-szagú szavazófülkéjébe, a parkolótól a kultúrházig bőrig áztunk.

Mi vagyunk kérem a 336-ik szavazók, a 900 akárhányból, úgy fél három táján. Ják jól teljesít - gondolom erre.

A gyerek kiabálja mellettem: anya, tudod, kire nem szabad szavazni! (És üvölti a nevet is.) Mert első szavazó, helyesebben most először van jelen egy szavazáson, roppant lelkes, és már határozott véleménye van. Szóval mutatja, jelekből (mert olvasni még nem tud) felismeri: hova húzzam az X-et. Így legyen!

Egy nyalás a borítékra, megvágta a nyelvem. De ez is tradíció, ahogy az is, hogy eztán közösen, barátainkkal ünnepeljük a demokráciát, sörözve és besütizve. Mindenesetre idén a kerti parti úgy tűnik elmarad. (PHSZ)


15:50 Újabb rendkívüli események

Budapest 5. kerületében még délben összeesett egy szavazó, a mentőorvos utasítására helyiséget lezárták és egy új helyiségbe költöztették át a szavazókört.

A Fejér megyei Besnyőn egy szavazó a saját tollával írta alá a névjegyzéket, de a bizottság figyelmeztetésére a hivatalos tollal is megtette ugyanezt.

A szabolcsi Nyírbélteken több választópolgár is lepecsételt de ki nem töltött szavazólapot talált a fülkében. Ugyanez történt Kazincbarcikán, Balatonalmádiban. Jászboldogházán, Bp. 18. kerületben és Szegeden is.

Hódmezővásárhelyen a szavazatszámláló bizottság elnökhelyettese lett rosszul mentővel vitték kórházba.


15:45 Az országos átlag alacsonyabb

Természetesen a szombathelyi eredményekhez hasonlítva. A 15 órás adatok szerint az országos átlag 45,02 százalék, Budapesten több választókerületben is átlépték az 50 százalékot.

A legtöbben Budapest 16. kerületében voltak szavazni, itt 55,32 százalék az arány. A lista végén most is Barcs áll, 37,2 százalékkal. Vas megye 2-es és 3-as választókerülete szinte holtversenyben 43,3 százalékot teljesített 15 óráig.


15:40 Államformát akart módosítani

A férfi a választást tartotta megfelelő eseménynek, hogy jelezze, módosíttatni akarja az alaptörvényében Magyarország államformáját: a köztársaság helyett a királyságot szeretné beleíratni, s magát választatná meg királynak. A választási bizottság azonban nem foglalkozott a panaszával - írja a sonline.hu.


15:15 Itt a fele

Mármint az 50 százaléknyi részvételi arány, és Vas megye 1-es választókerületében. Az átlag majdnem 48 százalék, a szavazókörök többségében átlépték az 50 százalékot. Nemsokára érkeznek a 15 órai országos adatok.


15:05 Van 50 százalékos szavazókör is

Telefonon kaptuk a hírt, hogy a szombathelyi, Homok utcai 52-es szavazókörben elérte az 50 százalékot a részvételi arány. Ide várják Nemény Andrást, a baloldali szövetség képviselőjelöltjét, egyelőre nem érkezett meg.

Közben esik az eső.


Facebook

De hogy addig se unatkozzunk, íme egy fotó. Kelemen Anna - már miért is ne - bikiniben ment szavazni, és erről posztolt is egy fotót a Facebookon.


14:55 Hosszú tömött sorok

Az Index arról ír , hogy több városban is hosszú sorok alakultak ki az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök előtt. Több fővárosi, debreceni, szegedi szavazókörből jöttek az információk, hogy az átjelentkezéssel szavazóknak órákat kell várniuk.

Azt is írják, hogy van, ahol névsor szerint hívják be őket, így a névsor hátsó részén élők elégedetlenkednek. Van, ahol két, két és fél órát is kell várni a szavazásra.

Ngy évvel ezelőtt, 2010-ben országos botrány volt abból, hogy a Bocskai utcai (11. kerület) szavazókörben meg kellett hosszabbítani a szavazást, este tíz óra körül tudott szavazni az utolsó ember. Akkor is az átjelentkezők magas száma okozta a fennakadást.


14:45 Esik az eső

nem véletlenül riogattunk az imént, Szombathelyen kisebb-nagyobb intenzitással esik az eső. Az emberek elmenekültek az utcákról, az ablakkal szemközti szavazófülke előtt sincs mozgolódás, közben dörög és villámlik.

Ez nem tett jót a szavazási hajlandóságnak, az biztos, de könnyen lehet, hogy csak egy futó záporról, zivatarról van szó.


14:35 Más tollával?

Egy szombathelyi olvasónk írta ezt a levelet, az eset hasonlít a korábban említett dunaújvárosira, de itt a választópolgár gyorsan megoldotta az ügyet:

Szombathelyen a 15-ös szavazókörzetben, mikor sorra kerültem, kikeresték a nevemet a listáról. Majd mikor nyúltam a saját tollamért a zsebembe, és elővettem, a bizottság rám kiáltott, hogy azzal nem szabad aláírni! Kérdeztem, miért nem? Erre a hosszú szőke hajú nő kicsit megszeppenve annyit mondott, 'mert leszidnak minket érte'. Én viszont egy erőteljes mozdulattal csak azért is a saját tollammal írtam alá a névjegyzéket.

Lancelot


14:30 Jól jönnek a szavazók Szombathely két legszebb szavazókörébe

A Zarkaházi kastélyban ugyanis idén két szavazókör is helyet kapott: a 69-es és a 70-es. Ez okoz is némi kavarodást, mivel az előző években mindenki egy körbe tartozott, de a bizottság mindenkit útba igazít. Kirívó esemény szerencsére eddig nem történt, a részvétel pedig jó: dél környékén már megközelítette az egyharmadot. A szép időnek viszont sajnos vége – nagyon lóg az eső lába, és időnként hatalmasakat dörög az ég. És már esik is.

Zarkaházi kastély, 69-es és 70-es szavazókör
Nyugat.hu

14:20 Jön a vihar

Eközben egy kisebb, de annál mérgesebb vihar közeledik Szombathely felé. Ha ideér, még kevesebben szánják rá magukat, hogy elvándoroljanak a szavazóhelyiségekbe.

Forrás: időkép.hu
Nyugat.hu

13:50 Áramszünetek

Még délelőtt egy újabb epilepsziás roham miatt szünetelt tíz percet a szavazás Pécsen, a szavazatszámláló bizottság egyik tagja lett rosszul. Mentő vitte el, a hozzátartozókat értesítették.

Békéscsabán két szavazókörben is áramszünet okozott gondokat, a szolgáltató hozzálátott a hiba elhárításához.


13:40 34,33 százalék az országos átlag 13 órakor

Ez másfél százalékkal kevesebb, mint a 2010-es és majdnem 4 százalékkel kevesebb a 2006-os részadatoknál. Délután egy óráig a legtöbben Bp. 12. kerületében voksoltak (42,64 százalék, a legkevesebben (26,86 százalék) a Somogy megyei Barcson.

De Vas megye 3. választókerülete, Körmend sem büszkélkedhet (29,91 százalék), és a 2. választókerület, Sárvár is a passzívabbak közé tartozik (31,21 százalék).


13:20 Kiemelkedően magas részvétel Szombathely 1. sz. szavazókörében

Szombathely 1. sz. szavazókörében, a Herényiek Házában délelőtt kiemelkedően magas, 35-40 százalékos volt a részvétel. Rendkívüli esemény nem történt jelenti a helyszínről kollégánk.

Szavazás
Az 1-es szavazókör jobban teljesít
Vágvölgyi Bálint

13:20 Hende nem mondta meg, mikor szavaz

Mint lejjebb látható, sorra kísérjük el a szombathelyi jelölteket a szavazókörbe, előre megkérdeztük őket, mikor és hol voksolnak. El is mondták ezt, kivéve Hende Csabát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, hiába érdeklődtünk.

Róla tehát ezért nem lesznek szavazásos fotóink, egyébként úgy tudjuk, már reggel 9 óra után leadta a szavazatát.


13:15 Szombathelyen pörögnek a dolgok

22 899 voks érkezett be eddig a Vas megye 1. választókerületében lévő szavazókörökbe, ez 36 százalékos részvételt jelent. Ha így megy tovább, meglesz a 65 százalékon felüli arány.


12:00 Jó ebédhez szól a voks

Délben is megfordultunk a 40. számú szavazókörben, a levéltárban (átjelentkezők szavazóköre). Korábban az utcán is állt a sor, most csak bent volt nagy a tömeg. Rendkívüli esemény nem volt, azon kívül, hogy a mellettünk lévő fülkében valakinek olyan hangosan korgott a gyomra, hogy majdnem elfutottam polgártársamnak egy szendvicsért. A részvételi arányt megkérdeztük, válaszul azt kaptuk, hogy: Nagyon jó. Ezek után irány haza, jó étvágyat!


11:55 Vannak azért események

Közben történt azért néhány érdekes eset. Dunaújvárosban egy szavazó a saját tollával akarta aláírni a névjegyzéket, amikor ezt nem engedték neki,követelte, hogy az esetet jegyzőkönyvezzék.

A Tolna megyei Kölesden egy választópolgár a fülkéből kijövet nem dobta a szavazólapot az urnába, a bizottság tiltakozása ellenére azt magával vitte. Ez tilos, értesítették a választási bizottságot.

Újabb rosszullétek is voltak, Győrben a szavazatszámláló bizottság egyik tagja lett rosszul, nem tudta folytatni a munkát, helyette behívták a póttagot. Hajdúnánáson egy szavazó kapott epilepsziás rohamot, végül a saját lábán távozott.

Cegléden egy választópolgár széttépte a szavazólapot, mert a bélyegző kicsúszott a neki megjelölt helyről. Új lapokat kapott.

A legújabb és legszomorúbb: a Fejér megyei Rácalmáson egy szavazó kiesett a fülkéből és összeesett a padlón. Mentőt hívtak hozzá.


11:45 Itt vannak a 11 órai adatok

Az országos részvétel 23,23 százalék volt 11 órakor. Ez elmarad a 2010-es (24.78 százalék) és a 2006-os (27.23 százalék) adatoktól is. A legpaszívabbak a szabolcsi Kisvárdán voltak (17,42 százalék), de nem sokkal többen szavaztak Bp. 8. kerületében (17,46 százalék) sem. A legaktívabb választókerület a Bp. 15-ös, a 18. kerület, itt 27,07 százalék volt a részvételi arány 11-kor.

Vas megye másik két választókerülete elmarad Szombathelytől, Körmenden 21,16 százalék, Sárváron 22,52 százalék voksolt eddig.


11:40 Puskás Tivadar is szavazott

Fél 11 körül Puskás Tivadar polgármester is élt állampolgári jogával és Szombathely 2. számú választókörében leadta két voksát. A városvezető családja körében érkezett a szavazóhelyiségbe, amely az Arborétum régi, Szent Imre herceg úti bejáratánál található. A polgármesteri szavazatot rejtő feles borítékot Puskás Tivadar unokája dobta az urnába. Úgy tűnik: a demokrácia gyakorlását nem lehet elég korán kezdeni....

Puskás Tivadar szavaz
Puskás az unokájával szavazott
Vágvölgyi Bálint

11:30 Zöld nyakkendőben

Horváth Zoltán (LMP) leadta a voksát a Bolyai iskolában kialakított szavazókörben, 11:30-kor. Stílusosan pártját képviselve zöld nyakkendőt viselt, a szavazás után ebédelni ment, azt mondta estig most lazítani fog.

Horváth Zoltán szavaz
Garai Antal Atom

11:15 A szombathelyiek negyede már szavazott

Az elmúlt két órában rendesen megtámadták a szombathelyi szavazóköröket, 11 óráig 15 838 választópolgár voksolt, ami 24,85 százaléknak felel meg. A legtöbben, 438-an az imént említett 40. sz. szavazókörben szavaztak.


10:45 Hosszú sorok az átjelentkezős szavazókörben

Elmentünk a szombathelyi 40. sz, szavazókörbe, a levéltárba. Ez az a szavazókör, ahol a más választókerületekből átjelentkezett választópolgárok voksolhatnak. Még az utcára is jutott a sorbanállókból, szombathelyi lakos alig volt köztük.

A bizottságtól megkérdeztük, hányan is szavaznak itt átjelentkezéssel, néhány perces telefonálgatás után kiderült, ez az adat nem nyilvános. Azt viszont tudjuk, hogy országosan 120 ezren jelentkeztek át.

A szsvazókör egyébként a legnépesebb, mármint abból a szempontból, hogy itt vannak a legtöbben, 1551-en a névjegyzéken. A többi szombathelyi szavazókör 900-1000 körüli szavazót vár ma.


10:25 Rosszul lett egy szavazó Kemenesmagasiban

Rosszul lett egy szavazó vasárnap délelőtt a Vas megyei Kemenesmagasiban, ezért mentőt hívtak hozzá - közölte a helyi választási iroda vezetője vasárnap az MTI-vel.

Vörös Andrea tájékoztatása szerint az 50 év körüli férfi azután lett rosszul, hogy leadta a szavazatát. A mentők kórházba vitték - tette hozzá.


10:05 Szavazott a Jobbik képviselőjelöltje

Balassa Péter fél tízkor adta le szavazatát a 38-as számú szavazókörben.

Balassa Péter szavaz
Mészáros Zsolt

10:00 Hatalmas munka

Közben egy pillanatra gondoljunk bele, mekkora munka is folyik most az országban. A választói névjegyzékekben összesen 8 024 078 választópolgár szerepel, a 106 egyéni választókerületben pedig 10 386 szavazókör működik. És akkor nem beszéltünk a levélben és a külképviseleteken szavazókról.


9:40 9,5 százalék kilenc órakor - Szombathely jobban teljesít

Az országos átlag némileg elmarad a szombathelyitől, 9,5 százalék volt a részvételi arány 9 órakor. Ez egyébként 762.141 szavazót jelent. A legtöbben (11,42 százalék) Hódmezővásárhelyen, a legkevesebben (6,14 százalék) Budapest 8. kerületében szavaztak eddig.

9:20 Szombathely 10 százalékon

Szombathelyen 70 szavazókör működik, reggel kilencig 6315-en szavaztak. Tekintve, hogy a választókerületi névjegyzékben 63 709 szavazó szerepel, ez tíz százaléknak felel meg.

9:10 Megvan az első rendkívüli esemény

Az egyik hatvani szavazókörben fél órával később kezdődött el a szavazás. Az első szavazó, akinek érvényesítenie kellett volna az urnát, eltévesztette a szavazókört, rossz címre ment, így az érvényesítése érvénytelen volt. Mindez csak a névjegyzéki ellenőrzéskor derült ki, ezért a procedúrát egy másik szavazóval meg kellett ismételni.


9:00 Ezért fontos a részvételi arány

Az elemezések azt mutatják, hogy minél többen adják le szavazatukat annál nagyobb lesz az ellenzék esélye. 50 százalék körüli részvételnél a Fidesz újabb kétharmada is esélyes, 68-70 százaléknál azonban már a baloldal is reménykedhet.

Egyelőre a korábbi választások adatai szerint alakul a részvételi arány, 2010-ben 64,2 százalék, 2006-ban 67,83 százalék volt a végső részvételi arány.


8:45 Fotók a Szombathely 41. sz. szavazókörből

Szombathely 41. sz. szavazókörében, a Barátság óvodában fél kilencig 113-an voksoltak, rendkívüli esemény nem történt. Egyébként eddig sehonnan nem jött hír rendkívüli eseményről.

Szavazás
A 41. sz. szavazókör
Mészáros Zsolt

8:40 Az első adatok

Az országban a szavazásra jogosultak százaléka látogatta meg eddig az urnákat, 1,64 százalék. A korábbi tapasztalatok alapján az első komolyabb roham kora délelőtt jelentkezik. Szombathely és Sárvár ennél aktívabb volt, itt 1,73 százalék voksolt az első órában, Körmenden 1,63 százalék. A főváros ettől elmaradt, ott 1,41 százalék volt a részvételi arány reggel hétkor.

2010-ben 1,61 százalék, 2006-ban 1,66 százalék adta le szavazatát reggel hat és hét óra között országosan.

Legközelebb kilenc óra után teszik közzé a részvételi adatokat a bizottságok.


8:20 Zöld boríték az átjelentkezőknek

Mintegy 120 ezer választópolgár kérte, hogy a lakóhelyétől távolabbi szavazókörben szavazhasson. Az idén először ők is két szavazatot adhatnak le, egyet az országos listára és egyet az állandó lakóhelyük szerinti képviselőjelöltre. Tehát ha valaki Budapesten szavaz, de Szombathelyen van az állandó lakcíme, akkora szombathelyi jelöltek közül választhat.

A szavazókörben kapja meg az ehhez szükséges szavazólapot, miután igazolta személyazonosságát, és rajta van a névjegyzéken. Fontos, hogy az átjelentkezett szavazó zöld borítékot kap, és meg kell nézni, hogy azon az ő választókerületének száma legyen, a borítékot le is kell ragasztani. Az urnabontás után ugyanis ezeket a borítékot nem nyitják fel a szavazókörben, hanem elküldik az illetékes választókerületbe, és ott értékelik ki a szavazatot.


8:10 Orbán Viktor már szavazott

Magas részvételt remél a vasárnapi országgyűlési választáson Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki reggel nyolc óra előtt néhány perccel adta le szavazatát Budapesten, a XII. kerületben.

A kormányfő a voksolás után újságíróknak azt mondta, azért szeretne magas részvételt, mert az erőteljesebb kormányzati munkát tesz lehetővé, hiszen

nem mindegy, hogy milyen széles közösségnek a döntésén múlik aztán a parlamenti többség

.


7:50 Bajnaiék kordont bontottak

Az MTI tudósítása szerint Bajnai Gordon - tucatnyi aktivista segítségével - elbontotta a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca torkolatában lévő kordonokat vasárnap reggel.[/p

A volt miniszterelnök a kordonbontás után sajtótájékoztatón azt mondta,

tisztességtelen, pitiáner és hazug

dolog volt a kivitelezőtől és az önkormányzattól, hogy kordonnal kerítette el azt a területet, amelyre ők korábban már bejelentették: ott fogják várni a választási eredményeket.


06:01 ELSŐŐŐ

Akármennyire is hihetetlennek tűnik, hajnalban hazafele menet a legkomolyabban elgondolkoztunk, milyen zsír lenne első szavazónak lenni. Igazából ez az ötlet megszületése pillanatában el is dőlt: addig le nem fekszünk, amíg nem adhatjuk le voksainkat.

Országgyűlési választás - 2014
Így szavaz egy fotós
Bonyhádi Zoltán

Számos előnye volt: nem kellett sorban állni, megnézhettük, milyen egy igazi demokratikus vasárnap hajnal, meg aztán nyugodtabban is fekhettünk le aludni, nem piszkált már minket álmunkban az a bizonyos X sem. A siker borítékolható is volt, a voksokat rendkívül tehetséges szavazóhoz méltó módon, ügyesen leadtuk.

Országgyűlési választás - 2014
Az urnák készen állnak
Bonyhádi Zoltán

Mivel a szavazókörbe elsőként érkeztünk, kötelezően be is kukkanthattunk az urnákba műszak előtt. Minden tiszta, tök üres volt. Incindensről nem tudunk beszámolni, a részvételi arányról meg aztán főleg nem. A többit majd a kollégáktól, addig is kellemes vasárnapot!

BZ


Mi egész nap figyeljük az eseményeket, ahogyan azt tegnap meg is ígértük Minden itt lesz a választásokról - gyorsan és pontosan 2014. April 05. 15:12 . Napközben a részvételi adatokat, rendkívüli eseményeket közvetítjük, plusz elmegyünk sok szavazókörbe hangulatjelentésért, és a képviselőjelöltek többségét is elkísérjük szavazni. Talán még azt is megkérdezzük tőlük, hogy kire voksoltak.

Idézzük fel azt is, hogy megírtuk már, mi is történik egy szavazókörben Az érvényes szavazás titkai 2014. February 23. 14:05 , azt is, hogyan lesz a szavazatokból mandátum Így lesz a szavazatból mandátum 2014. March 27. 11:59 , és bemutattuk a Vas megyei jelöltek többségét Rájuk szavazhat Vas megyében - Kisokos a jelöltekről 2014. April 03. 11:26 , mármint azokat akik reagáltak megkeresésünkre, és még annak is utánanéztünk, hányan szavazhatnak ma 8,2 millióan szavazhatunk vasárnap 2014. April 04. 21:32 az országban.

Szóval, izzanak a billentyűzetek, a fotósok törölgetik az objektívek lencséit, és már élnek infócsatornáink is. Szavazásra fel!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Így zajlott a szavazatszámlálás

Az eredmények ismeretében is izgalmas olvasmány percről-percre cikkünk.

Rájuk szavazhat Vas megyében - Kisokos a jelöltekről

Soha nem volt még ennyi jelölt Vas megyében, aki országgyűlési képviselő akart volna lenni. Április 6-án, vasárnap három választókörzetben 41-en szállnak ringbe. Bemutatjuk az indulókat.

Az érvényes szavazás titkai

Választásokra felkészítő sorozatunkban most azt nézzük meg, mi történik egy szavazókörben.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Választás 2014

Hirdetés