Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Karácsony Gergely: Április 8. után leállítjuk a Fidesz által kiosztott uniós pénzek kifizetését

Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje mintegy kétszáz ember előtt tartott utcafórumot Szombathelyen.

Verőfényes tavaszi időben, szombat délelőtt tartott utcafórumot Szombathelyen, a Derkovits-lakótelepen Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje és Nemény András országgyűlési képviselőjelölt. Mintegy kétszáz érdeklődő jelent meg, a fórum több mint egy órásra nyúlt.

Karácsony mindenkivel hajlandó egyeztetni a visszalépésekről

Aztán az MSZP belvárosi irodájában sajtótájékoztatón mondták el, miről is volt szó az utcafórumon. De nem csak erről volt szó, pár perccel korábban érkezett a hír arról, hogy Juhász Péter, az Együtt képviselőjelöltje visszalépett a budapesti belvárosban, az V. kerületben. Szombathelyen egyébként az Együtt volt jelöltje Nemény András mellett állt ki Az Együtt volt jelöltje Nemény Andrást támogatja Szombathelyen 2018. March 22. 18:31 pár napja.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt utcafóruma Szombathelyen
Sokan voltak az utcafórumon
Bonyhádi Zoltán

Adódott a kérdés, hogy folytatják-e az egyeztetéseket, hiszen az előző hétvégén úgy tűnt, befagytak a tárgyalások Befagytak az MSZP és az LMP tárgyalásai a jelöltek visszaléptetéséről 2018. March 15. 14:22 . Karácsony Gergely kijelentette, ő még a Jobbikkal is tárgyalna, és elárulta, a háttérben azért még folynak az egyeztetések. De az a lényeg, hogy minden választókerületben a legesélyesebb ellenzéki jelölt induljon a Fidesszel szemben, ha ez egy másik párt jelöltje, akkor meggondolná a visszaléptetést.

Megjegyezte, hogy a jövő héten még lehet visszaléptetni jelölteket, később már nincs értelme, De kijelentette, Szombathelyen egyértelműen, a közvélemény-kutatások szerint is Nemény András a legesélyesebb, és jó jelöltön nem szabad változtatni.

Szombathely minden pontján egyforma legyen az életminőség

De mielőtt erről szó lett volna, Nemény András kifejtette, hogy Karácsony Gergely gyakorló polgármesterként jól tudja, mire van szüksége egy megyeszékhelynek, gyorsan megtalálták a közös hangot. Emlékeztetett rá, hogy Zuglóban (itt polgármester Karácsony) példaértékű szociális modellt alakítottak ki, amiből tanulni lehet. Közben Szombathelyen, a Segítés Városában a szociális célokra is felhasználható pénzt másra, látványberuházásokra költötték, összesen ötmillió forint jutott a szociális ágazatra.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt utcafóruma Szombathelyen
Tényleg
Bonyhádi Zoltán

A látványberuházások működtetése ráadásul további összegeket visz el, és így nem marad pénz például az út- és járdafelújításokra.

Nemény kijelentette, ha bizalmat kapnak a választásokon, akkor az összes központi forrást arra fordítják, hogy Szombathely bármelyik pontján ugyanolyan életminőséget tapasztalják a lakók. Városrészenként állítanak össze átfogó fejlesztési programot, és egy külön parkolófejlesztési tervet, ezeket már elkezdték kidolgozni.

A helyi közösségek dönthetnek majd

Karácsony Gergely kijelentette, az Európai Bizottság vezetőitől egyre hangosabb a vélemény, miszerint a tagállamok megunták, hogy Magyarországon az uniós támogatásokat értelmetlen célokra költik, és a pénzek jó része eltűnik. Az átláthatatlanság miatt veszélybe kerülhetnek a 2020 utáni uniós támogatások, hiszen súlyos visszaélések gyanúja merült fel több ügyben is.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt utcafóruma Szombathelyen
Nemény Abdrással a Derkovitson
Bonyhádi Zoltán

Bejelentette, hogy április 8. után leállítják az uniós pénzek kifizetését, a kormány ugyanis rohamtempóban osztotta ki a 2020-ig esedékes EU-támogatásokat, 95 százalékát már elvileg elköltötték. Ezzel a következő kormány elől akarják elvenni a fejlesztési lehetőségeket, miközben a többi EU-tagállamban időarányosan teszik ezt, most mindenhol 50 százalék körül járnak.

Hozzátette, az általa vezetett kormány az emberi tőkébe fektet majd be, és a helyi közösségek döntik majd el, milyen beruházásokat tartanak fontosnak. Megjegyezte, a jelenlegi kormány a Modern Városok programjában szinte kegyként adja a forrásokat, ráadásul központilag döntik el, mire lehet használni a támogatásokat.

Nem támogatjuk a kötelező kvótát

Az egészségügyebe, az oktatásba, az infrastrukturális fejlesztésekbe (közlekedés, utak, hidak, járdák) fektetnek majd be, nem stadionokba, kastélyokba, lówellnessbe. Az EU-támogatásokkal talpra lehet állítani az országot - mondta.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
És a sajtótájékoztatón
Vágvölgyi Bálint

Hangsúlyozta, évente 1300 milliárd forint jön az Uniótól, ami hatalmas pénz, nem mindegy, hogyan költik el, és az sem, hogy 2020 után egyáltalán megkapja-e az ország az uniós EU-támogatásokat.

A menekültpolitikáról szóló újságírói kérdésre kifejtette, nem támogatják a kötelező kvótát, a döntési jog mindenkit megillet. Az Európai Unió külső határainak megerősítését javasolják, mindezt azonban úgy, hogy senki ellen se keltsenek gyűlöletet. A végén hozzátette, csatlakozni akarnak az Európai Uniós ügyészségéhez.


Fidesz: Karácsony Gergely meg akarja szüntetni a szombathelyi beruházásokat (Közlemény)

Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje Nemény Andrással kampányolt Szombathelyen. Látogatása során felháborító kijelentést tett, miszerint április 8. után leállítják az uniós pénzek kifizetését. Karácsony nyilatkozata egyértelmű, ha a szocialisták kerülnek hatalomra, megállnak a szombathelyi beruházások.

A Fidesz-KDNP frakciója megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy Nemény András annak ellenére sem tiltakozott a szombathelyi források megvonása ellen, hogy önkormányzati képviselőként az általa képviselt körzet is több esetben érintettje a fejlesztéseknek. A gáncsoskodás politikája az ellenzékre jellemző, akik válogatás nélkül szeretnék elmeszelni a várost érintő fejlesztéseket, csak azért mert nevükkel nem fémjelezhetik azokat.

A Területi Operatív Program forrásainak köszönhetően ugyanis helyi bölcsődék, óvodák, iskolák, közintézmények és orvosi rendelők újulhatnak meg Szombathelyen és a környező településeken, több helyütt zajlik csapadékvíz elvezetési és útfelújítási, útépítési program, valamint számos, a foglalkoztatást segítő program valósulhat meg a központi támogatásból.

Karácsony Gergely megnyilvánulásából látszik, hogy a szocialisták semmit sem változtak, ismét elvennének az emberektől, így a szombathelyi emberektől is. Ahogy kormányzásuk alatt nem tudott előrébb jutni az M86-os gyorsforgalmi út ügye, ahogy hanyatlásnak indult a helyi felsőoktatás, úgy a jövőben sem várhatunk tőlük mást, csak megszorítást megszorítás hátán, a beruházások fékezését és a város biztonságának veszélyeztetését.

Ez utóbbi kapcsán jegyeznénk meg, hogy Zuglóban, ahol Karácsony Gergely a polgármester, épp a napokban derült ki, hogy a helyiek tiltakozása ellenére épülhet iszlám mecset. Ezúton szólítjuk fel Nemény Andrást, hogy kérjen bocsánatot Karácsony Gergely kijelentése miatt, egyúttal árulja el, melyik beruházást kívánják leállítani Szombathelyen!

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2018

Tovább az oldalra