A Fidesz már 2006-ban is a Munkáspárt képviselőjelöltjeinek gyűjthetett ajánlásokat Szombathelyen

Magát jobboldalinak tartó olvasónk írta le az akkori történetét, és nálunk is jelent meg cikk az ügyről 2006-ban.

„Tisztelt Szerkesztőség!

Azért írok Önöknek, mert olvastam a hírekben, hogy Szombathelyen a Munkáspárt ajánlóívei körül áll a bál. Ezzel kapcsolatban szeretném Önöknek felidézni kálváriámat a 2006-os választások idején, ami miatt a rendőrséget is megjártam akkor.

Fidesz-szavazóként lelkesen adtam oda ajánlószelvényemet 2006-ban Hende Csabának, akit egy felkészült politikusnak tartottam akkor is.

A választás előtt azonban egy furcsa telefonhívást kaptam a rendőrségtől, hogy fáradjak be hozzájuk, ugyanis több gyanús kopogtatócédulát találtak a Munkáspárt szombathelyi jelöltjénél, és köztük van az enyém is.

Nem értettem a dolgot, ugyanis világéletemben jobboldali szavazó voltam, és akkor is személyesen vittem be az ajánlásomat a szombathelyi Fidesz-irodába. Eszem ágában sem volt baloldali jelöltet támogatni.

A rendőrségen aztán megmutattak egy ajánlószelvényt, amelyen az én személyes adataim szerepeltek, és az egyértelműen hamisított aláírásom. A Munkáspárt jelöltjének nevére volt kiállítva az én személyi számommal!!!

Többen is érintettek voltunk az ügyben, sokan voltak ott velem együtt a rendőrségen, többjüket ismertem is fideszes rendezvényekről. Mindenki fel volt háborodva, hogy visszaéltek a személyes adatainkkal.

Számon is kértük a Fidesz-irodában, hogy vajon mi történhetett a kopogtatócédulánkkal, azonban megnyugtató választ nem kaptunk.

Nem is kaphattunk volna ilyet, hiszen egyértelműen ott járt el valaki rosszhiszeműen az adatainkkal, és azokat lemásolta a munkáspárti képviselőjelölt számára.

Az ügy folytatására már nem emlékszem. Egy biztos: az eset óta tartózkodom az ajánlószelvények kitöltésétől, mert amint az most is látható, visszaélésekre és választási csalásra ad lehetőséget.

Ma is jobboldali szavazó vagyok, és megdöbbenve olvasom, hogy újra elővették ezt a kártyát.

Nincsen rá szükség, az elkötelezett szavazók is tiszta versenyben akarják legyőzni az ellenfelet!

Tisztelettel:
Egy szombathelyi választópolgár”

A fenti levelet egy olvasónktól kaptuk, aki elküldte a Nyugat 2006. március 27-én megjelent cikkének linkjét A szombathelyi Fidesz gyűjtött a Munkáspártnak? 2006. March 27. 08:15 is.

16 évvel ezelőtt a Munkáspárt jelöltje lapunknak tálalt ki

16 évvel ezelőtti cikkünkben A szombathelyi Fidesz gyűjtött a Munkáspártnak? 2006. March 27. 08:15 írtuk, hogy Kalocsai Máté, aki a Munkáspárt képviselőjelöltjeként indult akkor Szombathelyen, azt állította: a helyi Fidesz gyűjtötte neki a szelvényeket.

A választási bizottság előtt viszont a Kalocsai nevére leadott 819 ajánlószelvény közül 131 fénymásoltnak, 74 pedig bizonyos formai hiányosságok miatt, vagy a más körzetből szerzett aláírások miatt érvénytelennek bizonyult. Így a bizottság elutasította, hogy jelöltként nyilvántartásba vegyék, majd feljelentést is tett választási csalás gyanúja miatt. (A nyomozást aztán fél év múlva eredménytelenül zárták le. – A szerk.)

Kalocsai a közjegyző előtt tett és lapunknak is elküldött nyilatkozatában azt írta, a szombathelyi Fidesz-szervezet kereste meg pártját és őt is azzal, bármit megér nekik, ha indulásával nehezítik a baloldali jelölt első fordulós győzelmét. Állítása szerint pénzt is ígértek neki ezért, ám ő ezt nem fogadta el. Végül nagyjából 800 ajánlószelvényt kapott a helyi Fidesztől.

Hozzátette, később Puskás Tivadar (ő volt a körzet fideszes képviselőjelöltje. – A szerk.) személyesen köszönte meg a közreműködését.

Kalocsai azt is közölte, hogy ezt követően Hende Csaba, Szombathely másik választókerületének (Akkor még két választókerülete volt a városnak. – A szerk.) fideszes képviselőjelöltje is felhívta őt, hogy vele is hasonló módon működjön együtt a Munkáspárt. Ám, mint írta, ezt már lelkiismereti okokból nem vállalta.

Az ügyhöz tartozik, hogy Kalocsai nyilatkozata alapján akkor megkerestük Puskás Tivadart is, aki azt mondta: életében még nem is hallotta Kalocsai nevét, és nem tud arról, hogy pártja ajánlószelvényt gyűjtött volna a munkáspárti jelöltnek, s nem is feltételezne ilyet. Hende Csaba is hasonlóan nyilatkozott a Nyugatnak, azt mondta, Kalocsait nem is látta, nem találkozott és nem is beszélt vele.

Idén is feljelentésbe torkollt a Munkáspárt ajánlásgyűjtése

A szombathelyi választási bizottság múlt pénteki ülésének Két feljelentéssel és egy fellebbezéssel végződött a szombathelyi választási bizottság pénteki ülése 2022. February 25. 20:11 végén is feljelentésbe torkollt a Munkáspárt és a vele szövetségben induló Iszomm jelöltjének, Hegedűs Máténak az ajánlásgyűjtése. A hatpárti ellenzéki összefogás bizottsági delegáltja, Hankó Faragó Miklós hívta fel a figyelmet arra, hogy Hegedűs nem gyűjtött ajánlásokat, ennek ellenére 587 ajánlást adott le, amiből 520 volt érvényes.

(Ugyanez a gyanú Horváth Éva (Normális Élet Pártja) esetében is felmerült, ott a választási bizottság tett feljelentést.)

Az ülés végén Czeglédy Csaba, a hatpárti ellenzéki összefogás közös jelöltje bejelentette, hogy a Munkáspárt-Iszomm ajánlásgyűjtésével kapcsolatos anomáliák miatt feljelentést tesznek.

Vasárnap megjelent cikkünkben Kamupártokkal próbálja befolyásolni a választásokat a Fidesz Szombathelyen is 2022. February 27. 08:21 Hankó Faragó Miklós és Czeglédy Csaba részletesen is kifejtette, miért tartják megalapozottnak a választási csalás gyanúját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022