Czeglédy Csaba: Fideszesek gyűjtötték az ajánlásokat a kamupártoknak Szombathelyen

A hatpárti ellenzéki összefogás ezért tett feljelentést a Thürmer-Szanyi-féle szövetség jelöltállításával kapcsolatban.

Az ajánlások kitöltésének szigorú törvényi szabályai vannak, ha ebben szabálytalanságok történnek, akkor az az ajánlás érvénytelen – mondta lapunknak Hankó Faragó Miklós ügyvéd, akit a szombathelyi választási bizottságba a hatpárti ellenzéki összefogás delegált.

Hankó Faragót azért hívtuk fel, hogy kommentálja a szombathelyi választási bizottság pénteki ülésén történteket Két feljelentéssel és egy fellebbezéssel végződött a szombathelyi választási bizottság pénteki ülése 2022. February 25. 20:11 . Itt döntöttek Vas megye 1-es választókerülete jelöltjeinek nyilvántartásba vételéről.

Az ajánlások átvizsgálása után a bizottság feljelentést tesz Horváth Éva, a Gödény György-féle Normális Élet Pártjának jelöltjének ajánlásaival kapcsolatban, ugyanis 819 ajánlást kellett ellenőrizniük ahhoz, hogy 500 hitelest találjanak.

Nem létező emberek aláírásai

A nem hitelesíthető ajánlások között olyanokat is találtak, akik nem szerepelnek a névjegyzékben, volt, hogy nem stimmelt a név és az aláírás, és volt, hogy ugyanaz az ajánlás két névvel szerepelt. Az ülésen Hankó Faragó Miklós hangsúlyozta, hogy a jelölt érvényes szavazataival kapcsolatban is vannak fenntartásaik.

A Munkáspárt és a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás jelöltjének, Hegedűs Máténak az ajánlásairól Hankó Faragó az ülésen azt mondta, hogy információik szerint a jelölt egyáltalán nem gyűjtött aláírást Szombathelyen.

A bizottsági ülés végén Czeglédy Csaba, aki az ellenzéki összefogás közös képviselőjelöltje, kijelentette, hogy Hegedűs esetében az őt jelölő hat párt tesz feljelentést választási csalás gyanújával, ők ugyanis biztosak abban, hogy az ajánlásokat nem törvényes úton gyűjtötték össze.

Az ellenzék erejét akarják megosztani?

Hankó Faragó Miklós szerint minden választásnál vannak érvénytelen ajánlások, ezek jó része figyelmetlenségből adódik, Viszont, ha egy jelöltnél a leadott 800 ajánlásból 300 érvénytelen, az gyanúra ad okot. Itt két jelöltnél is súlyos szabálytalanságokat találtak. Mindkét jelöltnek csak a vitatott módszerekkel lett meg a minimálisan szükséges 500 ajánlása.

Hankó Faragó azt is gyanúsnak találta, hogy a másik esetben, vagyis a Munkáspárt és az Iszomm jelöltjének ajánlásait átvizsgálva olyan neveket talált, akikről tudta, hogy a kormánypárt támogatói, és soha nem szavaznának ellenzéki jelöltre.

Bár a többes jelölés nem szabálytalan, de az ügy felveti a kérdést, nem az történt-e, hogy az ellenzéki oldal erejét akarták ilyen inkorrekt módon megosztani.

Fideszes szavazók vették észre

Czeglédy Csaba képviselőjelölt lapunknak kijelentette, a héten több fideszes választó hívta fel őt azzal, hogy a Fidesznek ajánlásokat gyűjtők azt kérték, írják alá a Munkáspárt és az Iszomm közös jelöltjének az ajánlóívét. Ezt azzal indokolták, hogy Hende Csaba érdeke a jelölt indulása, mert így jobban megoszlanak az ellenzéki szavazatok, hiszen akár párszáz voks is eldöntheti a versenyt.

Czeglédy elmondása szerint a harmadik ilyen telefon után felhívta Illés Károlyt, Hende Csaba személyi titkárát, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetőjét. Czeglédy szerint Illés annyira meglepődött azon, hogy ő tud az akcióról, hogy még letagadni is elfelejtette.

A képviselőjelölt hozzátette, az őt értesítő fideszes szavazók elmondták, hogy listán a kormánypártra, egyéniben viszont őrá fognak szavazni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022