Elkezdődött a választás – 30 billegő választókerület van, ahol bármi megtörténhet

A Nyugat.hu egész nap közvetíti a történéseket. Az este hét órás urnazárás után pedig folyamatosan jövünk majd a friss információkkal, eredményekkel.

Ma reggel hat órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, elkezdődött a 2022. évi országgyűlési képviselő-választás. Hét órától két óránként közli majd a Nemzeti Választási Bizottság az időarányi részvételi adatokat, ezekből azonban túl sok következtetést a jelenlegi helyzetben nem lehet levonni.

A szabályokról tegnap már írtunk, Mi kell ahhoz, hogy gyorsan és eredményesen szavazhassunk vasárnap? April 02. 07:53 most azt nézzük meg, melyik körzetre érdemes odafigyelni.

A választókerületek nagy részénél ugyanis előre borítékolható az eredmény. Vannak fideszes, és vannak ellenzéki körzetek, ahol viszonylag könnyen meg lehet jósolni az eredményeket.

Magyarországon jelenleg 8 215 802 választára jogosult van.

Ebből:

 • 7 536 471-en szavaznak a lakóhelyük szerinti szavazókörben
 • 157 718-an jelentkeztek át másik, belföldi szavazókörbe
 • 65 484-an szavaznak külképviseleteken
 • 456 129 fő jogosult levélszavazásra
 • Hogyan oszlanak meg a szavazatok az egyéni körzetek és a pártlisták között?

 • Az országgyűlésbe 199 képviselő jut be.
 • 106 egyéni választókerület, így 106 választókerületi jelölt van.
 • 93 képviselő jut be az országos listáról, ahová beszámítják az úgynevezett töredékszavazatokat is, a mandátumokat egy bonyolult képlet alapján osztják ki.
 • Mi várható?

  A mérések szerint szoros lesz a végeredmény. Ha a listás mandátumokat nézzük, nagyjából azonos számú, 40-45 mandátumra számíthat innen a Fidesz és az ellenzéki összefogás is.

  Nagy kérdés, hogy a kisebb pártok közül ki éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Ha egy párt listán 5 százalék feletti eredményt ér el, akkor minimum 5 listás képviselője lesz. Minden egyes további százalékpont plusz 1 képviselőt jelent. (6 százalék – 6 képviselő, 7 százalék – 7 képviselő, és így tovább.)

  Ha egy kisebb párt lépi át a küszöböt, akkor a két nagy jelölőszervezet a 93 helyett 88 mandátumon osztozik.

  Mik azok a csatatér-körzetek?

  A választás kimenetele az egyéni választókerületekben dől el. Nem csak azért, mert ezekből több van, mint a listás mandátumokból, hanem azért is, mert az egyéniben leadott mandátumot nem eredményező szavazatok, azaz a töredékszavazatok hozzáadódnak a listákra leadott szavazatokhoz.

  Az előző választások eredményei, a friss mérések és a helyi adottságok alapján az elemzők a választókörzeteket három csoportba osztják:

 • biztos kormánypárti
 • biztos ellenzéki
 • billegő körzetek.
 • Az első kettőt nem kell magyarázni, a billegő körzet azt jelenti, hogy itt bármilyen eredmény előfordulhat, azaz szoros eredmény várható.

  A Választási földrajz – Elektoral geography Facebook-oldal elemzése 36 biztos ellenzéki, 30 billegő és 40 biztos kormánypárti kerületet azonosított be.

  Választási körzetek
  Forrás: Facebook / Választási földrajz - Elektoral geography

  Természetesen semmi garancia nincs arra, hogy a biztosnak jelölt választókerületeket nem viszi el a másik jelölt, voltak ennél nagyobb meglepetések is már.

  De nagyon valószínű, hogy a választás eredményét a billegő körzetek döntik majd el, ezért nevezik ezeket csatatér-körzeteknek is.

  Az elemzés szerint a kormánypártnak legalább 14-et, az ellenzéknek 18-at kellene a billegő körzetekben elnyernie ahhoz, hogy győzzön.

  Szombathely hová tartozik?

  A térképen jól látszik, hogy a Dunántúl jó része biztos kormánypártinak tűnik, Budapest környéke, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Kaposvár és térsége pedig ellenzékinek.

  A csatatér-körzetekhez tartozik Komárom-Esztergom megye többi része, Győr 1-es, Veszprém megye (Pápa és térsége kivételével). És Vas megye 1-es, azaz Szombathely plusz 11 környező település.

  Így Szombathelyre és a többi csatatér-körzetre kell odafigyelni, ezekben dől el a választás. Persze, ahogyan írtuk már, sehol sem zárható ki meglepetés.

  Érdemes lesz a Nyugatot követni

  Ma napközben folyamatosan közöljük a részvételi adatokat és mindent, amit tudni lehet a választásról. Az esti hétórás urnazárás után aztán jövünk majd a legfrissebb hírekkel, eredményekkel, információkkal.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Választás 2022