Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Borkai-botrány megzavarta a közvéleménykutatókat, de ha most nem nyer az ellenzék Győrben, akkor soha

De látni kell, hogy a Borkai-ügy nem éri el a fideszes szavazók jó részét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már egy hete pörög az ördög ügyvédje által kirobbantott botrány a győri polgármester és polgármester-jelölt, Borkai Zsolt körül. Az ismeretlen blogger lassan, de stabilan szivárogtat, kezdve a pornóba illő videóval Szexfotók jelentek meg Borkai Zsoltról, Győr polgármesteréről - Frissítve 2019. October 05. 17:38 , de tegnap Borkai-ügy: Maldív-szigeteki bakszámlákról és készpénzszállító utazásokról ír az ördög ügyvédje 2019. October 10. 09:41 és ma reggel már az ügy valódi oldala, a korrupció körül forog a dolog Új bejegyzés az ördög ügyvédje blogon: Borkai repülőgépe és annak mozgása a téma 2019. October 11. 07:18 .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az ügy a közvélemény-kutatókat is zavarba hozta, ők azért aránylag pontosan megjósolták eddig a választások eredményeit, de most tanácstalanul tárják szét a kezüket. Az Index tudósít a kutatóintézetek minapi konferenciájáról, ahol elhangzott, hogy a kutatások egy-két nap alatt nem igazán tudták megmérni, milyen hatással jár ez a botrány a vasárnapi választásokra.

Az öt nagy kutatócég vezetője abban egyetértett, hogy a Borkai-videónak van hatása, ám nem lehet megmondani, hogy mely rétegeket mozgósít, illetve esetleg demobilizál ez a botrány. Az Index véleményeket is közöl az intézetek szakembereitől:

 • Pulai András, Publicus ügyvezető igazgatója :

  A Borkai-videó szerintem inkább a Fidesz-szavazókat bizonytalanítja el, az ellenzékieket pedig feltüzeli, mert kirak egy olyan puzzle-t, ami eddig nem volt kirakva.

 • Pillók Péter, Századvég igazgatója :

  Bizonyos csoportokra lohasztó jelleggel, másokra mozgósító jelleggel hathatnak. Ilyen események ritkán történnek, nehéz megbecsülni.

 • Nagy Dániel, Nézőpont Intézet igazgatója : Befolyásolhatja az eredményt, hogy

  az ellenzék is be tudott dobni egy nagy bombát. Az erotika megfűszerezte a kampányt

  .
 • Hann Endre, a Medián igazgatója : A Medián megmérte az elmúlt napokban, hogy a választók szerint mennyire durva a kampány. A teljes népességben 56 százalék azt válaszolta, még sosem volt ilyen durva a kampány, 44 százalék szerint olyan, mint a többi. A teljes népességben 40 százalék szerint ez a Fidesz hibája, 20 százalék szerint az ellenzéké, a maradék 40 szerint mindkét oldal hibája. De e számok alapján is nehéz megmondani, hogy kiket mozgósítanak és kiket tántorítanak el a botrányok.
 • Závecz Tibor, ZRI Závecz Research igazgatója :

  Ha még csak erotika lenne és abból is az egészséges fajta.

  Budapesten lehet felhajtóereje.

 • Sokan vannak, akikhez el sem jut a Borkai-ügy

  Mi tesszük hozzá, hogy most látszik igazán, miért is darálta be a Fidesz a közszolgálati médiát és a megyei napilapokat. Ezekben, még a leginkább érintett, győri Kisalföldben sincs szó a botrányról, maximum arról, hogy a kormánypárti politikusok felháborodnak az

  ellenzék aljas kampányán

  .

  És nagyon sokan vannak, akikhez csak ezek az üzenetek érnek el, akik csak a közszolgálati tévét nézik és a megyei lapot olvassák. Ők többségében eddig a Fidesz szavazói voltak, információk híján nem fognak elbizonytalanodni, sőt, a kampányüzenetek miatt könnyebben mozgósíthatók.

  A Borkai-ügy inkább a nagyobb városok lakói és az ellenzékinek számító választópolgárok között okoz felháborodást, annyi hatása lehet, hogy közülük talán többen mennek el szavazni a botrány hatására.

  Szombathelyt elviheti az ellenzék

  Az említett konferencián egyedül a Závecz Research mutatott be olyan kutatási eredményeket, amelyek a vidéki városokat mérték. Eszerint a 23 megyei jogú városból 17-18 lesz kormánypárti. Az ellenzék győzelme Szegeden és Salgótarjánban biztosnak mondható, emellett Hódmezővásárhelyen, Szombathelyen, Pécsen és Dunaújvárosban van esélye az ellenzéknek, illetve izgalmas küzdőtér Eger és Miskolc. Kerületi szinten azt méri a ZRI, hogy a 23-ból 13-15 kerület lesz kormányparti.

  Nemrég közöltük Publicus: Nemény András vezet Balázsy Péter előtt, de a Fidesz szavazói jobban mozgósíthatóak 2019. October 07. 20:04 a Publicus Intézet Szombathelyen kapott eredményeit. Ezek azt mutatják, hogy Nemény András egy százalékponttal vezet Balázsy előtt, de a Fidesz szavazói jobban mozgósíthatóak.
  Forrás: Publicus
  Forrás: Publicus

  Tehát Szombathelyen is a mozgósításon dőlhet el a választás eredménye.

  A DK és az ellenzék egyetlen és nagy győri esélye

  De térjünk vissza Győrbe. Egyre biztosabb, hogy Borkai Zsolt nem lép vissza a polgármester-jelöltségtől, valószínű, hogy pártja nem engedi. Abban bíznak, hogy Borkai így is nyer, és maximum a választások után mondatják le. Így megszabadulnak tőle és a botrány árnyékától, egy időközin, főleg, ha a Fidesz többségben lesz a városi közgyűlésben, könnyen nyerhet egy új jelölt.

  Viszont arra is nagy esély van, hogy az ellenzék jelöltje, a DK-s Glázer Tímea győz. Ő nemrég visszafogott interjút adott „Teljesen új helyzet van Győrben” – Glázer Tímea, az ellenzék polgármesterjelöltje nyilatkozott lapunknak 2019. October 09. 12:47 lapunknak a győri helyzetről, de bízik a győzelemben.

  De az is világosan látszik, hogy ha ebben a helyzetben nem nyer az ellenzék Győrben, akkor soha.

  Viszont, ha megnézzük a szombathelyi fideszes kampányt, azt látjuk, hogy minden megszólalásukban benne van Nem meglepő módon Gulyás Gergely szerint Szombathely csak akkor fejlődik, ha vezetői nem kritizálják a kormányt 2019. October 10. 17:42 , hogy Nemény Andráson és Czeglédy Csabán keresztül maga Gyurcsány Ferenc akarja uralma alá hajtani Szombathelyt.

  A Borkai-botrány után azonban az látszik, hogy Győr lehet a DK és Gyurcsány Ferenc legfőbb vidéki bástyája, és nem Szombathely.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Önkormányzati választás 2019

  Hirdetés