Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Botka László: Négy éve is fenyegetőzött a Fidesz, mégis megválasztottak

Szeged polgármestere szerint a pártkötődés nem számít az uniós pályázatok elnyerésében, de ez nem a Fideszen múlik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ön azzal az üzenettel érkezett Szombathelyre Botka László: Egy ellenzéki vezetésű város is lehet sikeres 2014. September 23. 16:29 , hogy egy ellenzéki vezetésű város is lehet sikeres a Fidesz-kormány alatt. Szegeden ilyen jól mennek a dolgok?

Magyarország 2004 májusa óta az Európai Unió teljes jogú tagja, minden beruházás, fejlesztés uniós forrásból valósul meg az országban. Nem csak az önkormányzati intézményeknél, hanem az infrastruktúrában és a cégeknél is. Egyetlen kivétel van. A stadionépítések, mert azokban csak a magyar adófizetők pénze van benne.

Botka László
Botka: Nem a pártállás határozza meg, mennyire sikeres egy város
VB

Tavaly decemberben zárult az első olyan hétéves uniós költségvetési ciklus, amiben Magyarország már az elejétől EU-tag volt. Most már komoly tapasztalatunk van, ha megnézzük, ebben a hét évben hogyan szerepeltek a megyejogú városok, mennyi forrást sikerült megszerezniük, akkor egyszer azt láthatjuk, hogy nagy a különbség köztük, óriási a szórás.

Egészen biztos, hogy nem a polgármester, nem a közgyűlési többség ellenzéki vagy kormánypárti mivolta határozta meg, hogy mennyire sikeres egy adott város. Erre az abszolút bizonyíték Szeged városa, az elmúlt hét évben Szeged több mint 300 milliárd forint uniós fejlesztési támogatást szerzett meg. Ebben benne vannak egyharmad arányban az önkormányzati beruházások, egyharmadban a meghatározó intézmények, például a Szegedi Tudományegyetem fejlesztése, és egyharmad arányban a gazdaságfejlesztés, a városban működő cégek beruházásai.

Ez magasan a legtöbb a hazai nagyvárosok között, miközben az elmúlt négy évben Szeged volt az egyetlen nagyváros, ahol szocialista volt a polgármester.

Ilyenkor azért Önnek tárgyalnia kell a kormánnyal, a minisztériumokkal. Ezek a tárgyalások milyen hangnemben zajlanak?

Rengeteg rossz tapasztalatom van a világnézeti politizálás hatásairól, de vannak jogszabályok, törvények, ezek alapján egyeztetjük a támogatási szerződéseket a minisztériumokkal, kormánnyal. Tehát, amikor konkrét projektekről van szó, akkor egy percig nem éreztük és nem is érezhettük azt, hogy Szeged másféle elbírálás alá esne, pusztán politikai okok miatt.

A jogszabályok határozzák meg azt az előkészítő, ellenőrző, támogató, közreműködő munkát, amit a kormányzat tud adni egy beruházás megvalósításakor. Ott azért döntően szakemberek ülnek és nem politikusok. Amikor politikai egyeztetés volt, akkor egy-egy miniszter, államtitkár eljött hozzám az elmúlt években, amíg a fejlesztésekről beszéltünk, addig mindenki tette a dolgát, hiszen nem volt igazán mozgástér.

Botka László
Ha mindenki fideszes, mindenki előnyben van?
VB

A múlt héten írta alá a miniszterelnök úr és Barroso azt a társulási megállapodást, ami a januártól kezdődő hétéves uniós fejlesztési ciklusra vonatkozik. Ez meghatározza, hogy Magyarországnak mennyi támogatás jár, de azt is, azt is, nagyon szigorúan, hogyan lehet ezt elkölteni.

Ami alapjában kizárja, hogy bármiféle pártpolitika meghatározza, mire menjen a pénz. Azért Európában egy európai polgár tudja, hogy a kormány és az Unió nem a saját pénzéből osztogat, hanem az adófizetőkéből. És egy demokráciában senkit sem érhet semmiféle hátrány és sérelem pusztán a politikai meggyőződése miatt.

Viszont nem is olyan régen a kormány átalakította az uniós pályázatok kezelésének rendszerét. Megszüntették a független szervezeteket és ezeket a feladatokat a minisztériumokhoz csatolták be. Nem tart attól, hogy ezzel a politika nagyon szerephez jut?

Abban, hogy ezeket a közreműködő szervezeteket a nemzeti fejlesztési ügynökségen keresztül a gazdasági minisztériumhoz és a miniszterelnökséghez csatolták, én nem látok gyakorlati jelentőséget. De még egy gondolat a kampányban hangoztatott fideszes szöveghez, miszerint csak kormánypárti polgármester esetében lehet fejlesztés. Ha mindenhol fideszes a polgármester, akkor minden település előnyben van a támogatásoknál?

Arról nem is beszélve, hogy most öt évre választjuk a polgármestereket, ebből másfél évig garantáltan nem ez a kormány lesz, hiszen a kormány megbízatása még három és fél évig tart. Én azt tudom mondani a szombathelyieknek, amikor négy évvel ezelőtt engem harmadszor is megválasztottak polgármesternek, már ellenzéki jelöltként, a Fidesz akkor is ugyanezt csinálta.

Igazából ez az egy kampánymondatuk volt, hogy ha nem ők nyernek, akkor semmiféle fejlesztés, beruházás nem lesz Szegeden. Ehhez képest az elmúlt négy évben, amióta Fidesz-kormány van, Szeged pályázatainak 75 százaléka nyert. Ez országosan is kiemelkedő arány, és nem rosszabb, mint az előző nyolc évben, amikor szocialista kormány volt.

Szóval, a fejlesztési pénzek elosztásában nincsenek politikai szempontok?

Ha a Fideszen múlna, akkor lennének.

De?

Én nem cáfolni akarom azt a politikai meggyőződésemet, hogy a Fidesz senkit és semmit nem tud magén kívül elviselni. De nem a Fideszen múlik. Az uniós szabályok nagyon szigorúan szabályozzák, és nagyon szigorúan ellenőrzik a magyar kormányt. A társulási megállapodás több paragrafuson át tételesen rögzíti, hogyan lehet elosztani ezeket a forrásokat, és azt is, hogy mit tiltanak.

A sajtótájékoztatón némi párhuzamot vont Szeged és Szombathely között. Valóban úgy látja, hogy ennek a két városnak a helyzete hasonló?

Földrajzilag távol vagyunk egymástól, de abból a szempontból mindenképpen hasonlítunk, hogy mind Szeged, mind Szombathely gazdasági mutatói eltérnek az országos átlagtól. Méghozzá felfelé. De el leginkább azért van, mert Szombathely olyan nagyon fejlődött volna, hanem az ország többi része szakadt le. A tudás, a magasan képzett munkaerő, a kiváló földrajzi fekvés mást jelent a két városnál, hiszen Szombathely esetében ez a Nyugat közelségét jelenti, Szegednél pedig egyfajta balkáni vezető szerepet.

Botka László
Ipkovich Györggyel - Figyelnek egymásra
VB

De azt gondolom, Magyarország nagyvárosaiban sok a hasonlóság, tudunk egymásnak segíteni. Ipkovich polgármester úrral az elmúlt években nem csak a parlamentben dolgoztam együtt, hanem a Megyejogú Városok Szövetségében is, ahol nagyon keményen lobbiztunk a saját, szocialista kormányunkkal szemben is.

Működik Önök között a tapasztalatcsere?

Igen, akkor is, amikor szocialista kormány volt, és akkor is, amikor fideszes. A közös célok és közös érdekek mentén a Megyejogú Városok Szövetségében. Ipkovich Györggyel közös meggyőződésünk, hogy a meghatározó régióközpontok fejlődése nélkül nem tudunk felzárkózni. Ami egy nagyon erős szövetség volt, annyi változás történt, hogy a 23 tagú Megyejogú Városok Szövetségében négy éve 22 fideszes van.

Az integráló, koordináló szerep megszűnt, abban bízunk, több szocialista polgármester lesz, és akkor ez újra elindul majd.

Mit üzenne a szombathelyieknek?

Azt, hogy Szombathely jövője kizárólag rajtuk múlik. A polgárok tevékenységéhez semmiféle hatalom nem tud hozzátenni, és nem tud elvenni sem belőle. Azt gondolom, a szombathelyiek össze tudják hasonlítani az elmúlt négy év és az előző időszak fejlődését. Bátran vegyék kezükbe a sorsukat, és szavazzanak Ipkovich polgármester úrra és a szövetséges baloldalra.

Ön már bejelentette, hogy ha október 12-én megválasztják polgármesternek, lemond parlamenti mandátumáról. Vállalna magasabb pozíciót az MSZP országos vezetésében?

Engem nemrég másodszor választott a Magyar Szocialista Párt kongresszusa a párt második legfontosabb vezetőjévé, az országos választmány elnöke vagyok. A párt választmányi elnökét is az országos kongresszus választja, a választmány dönt az összes politikai, személyi, stratégiai és egyéb ügyben. Nekem az a célom, hogy a október 12-én újból elnyerjem a szegedi választók bizalmát, de azt is ambicionálom, hogy a baloldal újjáépítésében továbbra is vezető szerepet töltsek be.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Botka László: Egy ellenzéki vezetésű város is lehet sikeres

Szeged a legjobban fejlődő magyar városok között van. Szocialista polgármestere azért jött Szombathelyre, hogy ezt egy utcafórumon is bemutassa.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2014

Hirdetés