Jövőre bezár az Irokéz Galéria - Hiába sikeresek a tárlatok

Szombathely önkormányzatának nem kell a nonprofit galéria. Egy kultikus hellyel kevesebb lesz, jövőre már nem láthatunk az Irokézben kortárs képzőművészetet.

Tulajdonában van az ország egyik legnagyobb kortárs művészeti gyűjteménye, a fővárosban nemzetközileg is elismert galériát működtet (az acb Kortárs Művészeti Galériát), és közel egy évtizede (jövőre lennének tíz évesek) egy nonprofit kiállítóhelyet is menedzsel Szombathelyen, a Thököly utcai Irokéz Galériát. A sikertörténet azonban nem töretlen, a szombathelyi szál ugyanis a közeljövőben véget ér.

Pados Gábor hiába indult Szombathelyről, hiába lett az Irokéz neve közismert védjegye a minőségnek, és alakult ki a galéria körül egy masszív törzsközönség, Szombathely önkormányzatának érdektelensége, és a támogatás megvonása miatt a tulajdonos úgy határozott: vége – jövőre bezárja a szombathelyi kortárs kiállítóteret.

Pados Gábor
sadness

Még az év elején ígéretet kapott az Agorától és a szombathelyi önkormányzattól, hogy a kulturális intézmény és a város az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően 2010-ben is bruttó egy-egy millióval (ez nettó 800-800 ezer forint) támogatja a galéria működését – mondta el Pados Gábor. Ez idáig azonban egy fillért sem látott, miközben idén is folyamatosan működtette a kiállítóhelyet. Ősztől pedig a város költségvetéséből is kihúzták a galéria támogatási összegét. Idén már saját zsebből, és az NKA támogatásából finanszírozta a működést, azonban látva az önkormányzat érdektelenségét, ezt 2011-re biztosan nem tudja vállalni.

Pedig remek törzsközönségük van

Pedig az elmúlt tíz évben – tette hozzá Pados Gábor – a kedvező szakmai elismerések mellett a Thököly utcai tetőtér bebizonyította, hogy kiválóan alkalmas kortárs képzőművészeti kiállítások és zenei események megrendezésére. A galéria ugyan magántulajdonban van, ám nem kereskedelmi, hanem nonprofit, közhasznú programot lebonyolító intézmény, amelynek a célja mindezidáig az ingyenes, de magas szintű kulturális szolgáltatás, a közművelődés.

Évente nyolc-kilenc, országos mércével is kimagasló kortárs tárlatot tartottak itt (összesen az elmúlt években közel negyvenet szerveztek), emellett számos szombathelyi kulturális nagyrendezvény munkájába is bekapcsolódtak: idén például helyet adtak a Mesebolt Bábszínház kiállításának és a Homo Ludensnek. Az elmúlt évtizedben rendszeresen bekapcsolódtak a város nagyrendezvényeibe, helyet adtak a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazzfesztivál és a Mediawave egyes programjainak, a galéria a Bloom nap központja is volt. Évente megrendezték a szombathelyi középiskolások bemutatkozó tárlatát, és jelentős sikere volt a Vas megyei tehetségkutató programjuknak is.

Rámutatott...
Mészáros Zsolt

A látogatószámok után érdeklődve Pados elmesélte: megnyitóikon rendszeresen 200-300 ember vesz részt, és a tárlatokat eztán is körülbelül ugyanennyi ember nézi meg. Óriási eredmény ez – fogalmazott –, egy budapesti galériát sem látogatnak többen, ráadásul egyre több a fiatal, a köziskolás és egyetemista korosztály is egyre inkább kíváncsi az itt bemutatott munkákra. A galériában a középiskolás korosztálynak rendszeresen képművészeti órákat is tartottak.

„Megalázó, hogy ennyi év és szakmai sikerek után is könyörögnöm kellene a támogatásért, hogy az önkormányzat egyszerűen átlép rajtunk.” – foglalta össze a tulajdonos a véleményét. Az említett bruttó kétmillió forint ugyanis a költségek kisebb részét fedezi csak, egy-egy ilyen tárlat megrendezése ugyanis számos kiadással jár. Az például, hogy Budapestről leutaztatják a műtárgyakat, közel 150 ezer, csak a villanyszámlájuk 400 ezer forint. Ha egy ilyen nagyságrendű bemutatóhelyet kívánna az önkormányzat önerőből működtetni, az 20-40 millió forintjába kerülne. Mi ehhez képest a két millió? – kérdezzük mi is.

Az utolsó Irokezes tárlatok

Az Irokéz Galériában még a héten megtekinthető az utóbbi néhány év egyik legkonzekvensebben alkotó fiatal magyar képzőművészének, Kis Róka Csabának a tárlata PRIAPUS - Kis Róka Csaba kiállítása 2010. October 17. 20:19 . Tavasszal pedig Lovas Ilona, a SEK rajz tanszékének tanára mutatkozik be a szombathelyi galériában. Aztán végleg bezárnak.

Kis Róka Csaba kiállítása az Írókéz Galériában
Kis Róka Csaba kiállítása az Írókéz Galériában
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Meztelen emberpózok - metafizika a padlástérben

Lecsupaszított testjelek, életnagyságú ember-árnyékok – a kollektív tudattalan rezdülései a szombathelyi Irokézben. Magukba roskadva vagy meditációs pózba kifeszülve őrzik a csöndet.

Tavasznyitás sosem látott kiállítással

"15 év 15 bábszínház" címmel nyílt kiállítás tegnap este a szombathelyi Irokéz Galériában. A tárlat egyedülálló, itthon soha egy helyen nem állított ki ennyi bábszínház.

A pedagógusok érdektelensége elkeserítő

A karnevál borsos áraihoz képest az Irokéz Galéria szombathelyi padlásán lehetett ingyen pogácsázni és borozni, de a lényeg a falak körbepásztázása: belefeledkezhettünk egy letűnt világba, ami gyerekként még a miénk volt.

Élő lelkek az Irokéz-padláson

Élő és holt lelkek a média világából, képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból, radikálisan átdolgozva, Szűcs Attila festőművész vásznain.

Írókézes sikersztori?

Pados Gábor sikeres szombathelyi vállalkozó, aki beágyazódva a budapesti művészvilágba, létrehozta az ország egyik legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményét. Kiállítása nyílt a Nemzeti Galériában, mecénási díjat kapott. Tényleg, minden ilyen szép?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra