Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Két szombathelyi eset mutatta meg, mekkora károkat okoz, ha titkolózásra kényszerítik a szakembereket

A propaganda és a sikerkommunikáció békeidőben működik, de most nem békeidőket élünk. Főleg nem a kórházakban.

Már tavasszal, a járvány első hullámakor látható volt, hogy a kormány és a hivatalos szervek szándékosan tartják tudatlanságban, tájékozatlanságban az állampolgárokat. Persze, az ő szemszögükből annyiban érthető, hogy így nyugodtan folytathatják a "Mi védekezünk a legjobban" , és "Magyarország van a legjobb helyzetben" című műsorokat.

Az Operatív Törzs szivárogtat adatokat, a koronavírus.gov.hu tájékoztató oldalt is frissítik, de aki jobban belegondol a dolgokba, érzi, hogy valami nem stimmel. Az Operatív Törzs csak a baráti média ellenőrzött kérdéseire válaszol, a kórházak, orvosok, tisztiorvosi szolgálatok kommunikációját letiltották.

A szakemberek nem válaszolhatnak semmilyen kérdésre, még az önkormányzatokat sem tájékoztatják a helyi adatokról, a polgármestereknek személyes szívességeket kell kérniük, hogy adatokhoz jussanak.

Egészen pontosan arról van szó, hogy miközben az orvosok, ápolók, szakdolgozók erejüket megfeszítve, minden tiszteletet kiérdemelve végzik munkájukat, az állampolgárok őket is felelőssé teszik a ködösítésért, a sajtó pedig azért, mert nem válaszolnak a kérdésekre.

Pedig nem ők a hibásak, és még csak nem is a kórházvezetők. Hanem azok a minisztériumi, kormányzati vezetők, politikusok, akik kiadták a titkolózásról szóló utasításokat.

Alaptézis, hogy egy központosított, lassan mozduló rendszer nehezen reagál a gyorsan érkező kihívásokra. A kormánynak sikerült a kormányzás látszatát keltenie azzal, hogy folyamatosan kitalált ellenségektől védte meg az országot és lakosságát. Kitalált ellenséget könnyű legyőzni, nekik is megy ez folyamatosan.

De van, amikor a valóság berúgja az ajtót. Amikor akár percek alatt kell helyi szinten fontos döntéseket hozni, amikor nincs idő arra, hogy egy sajtókérdés megjárja a kórháztól a minisztériumig vezető utat és vissza, mert közben már érdektelenné válik.

A bizonytalanság és a tájékozatlanság a legrosszabb, ami most történhet az emberekkel. Mert a bizonytalanság táptalaj a kamuhíreknek, az összeesküvés-elméleteknek, a félelemnek és a bizonytalanságnak.

A címben két szombathelyi esetet ígértünk. Az első két hete kezdődött Szombathelyen sincs elég orvos a lélegeztetőgépekhez 2020. November 10. 10:51 , amikor Nemény András polgármester azt mondta, hogy több orvost is Győrbe vezényeltek a szombathelyi kórházból, ahol így kevés az orvos.

Azonnal politikai háború Egy történet két olvasata - Pengeváltás Nemény András polgármester és a szombathelyi kórház között 2020. November 11. 11:08 tört ki, megszólalt Bokányi Adrienn Bokányi Adrienn: A szombathelyi és az összes magyarországi kórház rendkívül súlyos kapacitásbeli problémákkal küzd 2020. November 11. 19:07 tanácsnok, Kecskés László, a kórház főorvosa, fideszes városi képviselő, László Győző alpolgármester László Győző a kórházi vitához: "Az igazság mindig utat tör magának" 2020. November 13. 15:06 , Hende Csaba országgyűlési képviselő. Ugyanis közben kiderült, hogy Nemény bejelentésének napján hazarendelték a szombathelyi orvosokat.

Ebben az esetben is megelőzhető lett volna a felháborodás, a kamuhírek terjedése, ha normális kommunikáció van a felek között.

MTI/Balogh Zoltán

A másik, még nagyobb vihart kavart ügy a szombathelyi kórház proszektúráján tapasztalt állapotok körül robbant ki. Mi írtuk meg Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján? 2020. November 23. 12:27 elsőként, hogy túlzsúfolt a halotthűtő, és egymásra pakolva hevernek a holttestek.

Aztán jött egy másik lapnak adott részleges beismerés Valóban megtelt a Markusovszky kórház halottakat tároló helyisége, bővíteni kell 2020. November 24. 10:52 és magyarázat, majd ismét Nemény András lépett színre, aki kedd este élő Facebook-videójában mondta el Nemény András: A temetkezési vállalat hűtőkapacitással segíti ki a Markusovszky kórházat 2020. November 24. 17:31 , hogy a hétvégén alakult ki zsúfoltság, és besegít a temetkezési vállalat. Aztán több forrásból is megerősítették, hogy megoldották a helyzetet. Már korábban figyelmeztettek a szakemberek, hogy megtelnek a kórházak halotthűtői 2020. November 25. 11:21

Ebben a történetben számunkra az a lényeg, hogy a kórháztól azóta sem kaptunk hivatalos választ, közben cikkeink alatt egymásnak estek a kormánypárti és ellenzéki kommentelők, és az egésznek végül a kórház dolgozói isszák meg a levét. Azok, akik a legkevésbé sem tehetnek arról, hogy éppen összeomlik a rendszer, és minden erejükkel azon vannak, hogy életben tartsák azt és életeket mentsenek.

Pedig elég lett volna annyi, hogy a kórház közli, valóban zsúfoltság volt a proszektúrán, nem rajtuk múlik, de igyekeznek megoldani a helyzetet. Igaz, ezt a miniszteri utasítás miatt nem tehették. És megint oda értünk el, ahonnan elindultunk.

Forrnak az indulatok, talán soha nem volt ennyire kiélezve a közhangulat, és ez az, amit tovább fokoz a titkolózás és az elégtelen tájékoztatás. Sajnos, a politikusok a járványt is politikai eszköznek tekintik, pedig itt lenne az ideje némi megbékélésnek.

Mondjuk, kezdjük azzal, hogy a kormány utasítja a kórházakat, tisztiorvosi szolgálatokat, hogy adjanak részletes információkat a járványról, annak hatásairól. Országosan és helyi szinten is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra