Mi lesz a szombathelyi Magellán Center helyén?

Egyszer nagyon nekiálltak a munkának, aztán eltűntek a munkagépek. Azóta csak a füvet nyírják.

Még 2021 szeptemberében derült ki, Gaztenger off – Parkoló lesz a szombathelyi Magellán Center helyén 2021. September 07. 09:05 hogy átmeneti megoldásként parkolót alakítanak ki az elhagyatott szombathelyi Kossuth utcai területen, ahova egykor egy Magellán Center nevezetű bevásárlóközpontot terveztek, és amit azóta is ezen a néven emlegetnek a szombathelyiek.

Mint akkor megtudtuk a tulajdonostól, a járvány okozta nehéz gazdasági helyzet miatt nem tudtak nekilátni egy nagyobb volumenű beruházásnak, de úgy gondolják, a parkolóval ideiglenesen hozzá tudnak járulni a parkolóhiány problémájának enyhítéséhez.

Gaz a Magellan center helyén
2022 májusában ez volt a helyzet
Mészáros D. Zsolt

Ennek sokan nagyon örültek: végre eltűnik a gaztenger a belvárosból és talán egyszerűbb lesz parkolni is. Szóval egy win-win szituációnak ígérkezett a történet.

2021 októberében meg is jelentek a munkagépek, Így épül az új nagyparkoló a szombathelyi Kossuth utca végén 2021. October 29. 11:24 nagyon nekiálltak dolgozni és végre eltűnt az átláthatatlan dzsumbuj a Kossuth utca végéről. Aztán eltűntek a munkagépek is, újra nagy csend lett, a természet pedig elkezdte újra kisajátítani magának a területet.

Gaz a Magellan center helyén
Kattintson még több képért a 2022 májusi állapotokról!
Mészáros D. Zsolt

Azóta csak a füvet nyírják, olykor-olykor, hogy legalább ne nőjön vissza a növényzet. De parkolónak se híre, se hamva.

Így nemrég újra megkerestük a Monden Market Kft.-t, hogy megkérdezzük, mi történt a parkolóépítős tervekkel. Annyir mondtak, hogy továbbra is egy komolyabb beruházás a terv, illetve hogy ideiglenesen parkolót építenek. De részleteket nem közöltek, így azt sem tudni, hogy mikor állnak neki a munkának.

Magellán Center
Ez most a helyzet 2023 januárjában. | Még több képért kattintson!
Nyugat.hu

Az viszont biztos, hogy ha lesz itt parkoló, az magánkézben lesz. Tehát valószínűleg nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd rá, mint a közterületi parkolókra. Szombathelyen van már egy hasonló, a SZOVA által megépített és üzemeltetett parkoló a Kőszegi utcában, de a Kossuth utcaiban egészen biztosan más feltételek mellett lehet majd parkolni.

Régóta húzódik már ez a történet

A Kossuth, Kiskar és Thököly utcák határolta területet még az ÉDÁSZ-tól vásárolta meg a 2000-es évek elején az első magántulajdonos. Ő építtette volna itt a Magellán Centernek elnevezett üzletközpontot. Magellán Center – gigantikus bevásáróközpont a város szívében? 2006. November 22. 23:37 A terv azonban pár év alatt kútba esett, Nem lesz Magellán Center 2012. April 25. 10:16 ennek egyik oka az építési engedély körüli huzavona, majd a gazdasági világválság volt.

Az akkori tulajdonos tovább próbálkozott. Tervezett ide többszintes lakóházat, Újabb kísérlet a szégyentelken 2012. May 09. 08:10 a földszinten üzletekkel, de ez sem jött össze. 2015-ben aztán felröppent a hír, hogy egy Aldi-üzlet épül Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén 2015. October 09. 11:17 a területen, el is készültek a tervek, de aztán ebből sem lett semmi.

2016-ban új tulajdonosa lett Milliárdos üzletember veheti meg a Magellán center helyét Szombathelyen 2016. July 16. 11:58 a területnek. A ma is aktív, mindkét politikai oldalhoz közel álló Leisztinger Tamás cége vette meg, de ennek nem volt látszata.

Magellán Center
Mikor kerül pont a történet végére?
Nyugat.hu

A terület gondozatlan volt, a dzsumbuj közben egyre nagyobb lett. Az ingatlanon korábban régészeti feltárás is zajlott, emiatt gödrök és árkok szabdalják a területet és rengeteg törmelék halmozódott fel. 2019 márciusában egy meccsről hazafelé tartó szurkoló esett bele Ókori katonaisten szentélyébe esett bele egy szurkoló Szombathelyen 2019. March 16. 13:21 az egyik gödörbe, pár nappal később pedig az erős szél lebontotta kerítést.

2019 júniusában vette meg a területet a jelenlegi tulajdonos, aki gyorsan rendet is vágott. Az új tulajdonosok rendet vágtak a tervezett Magellán Center helyén 2019. July 11. 19:50 Lapunknak akkor azt mondta, még nem döntöttek, hogy mire használják a területet. Több lehetőség is felmerült, azt ígérte, néhány hónapon belül meghozzák a döntést, de azt azért hozzátette, hogy elsősorban nem lakásokban, hanem kereskedelemben, szolgáltatásokban gondolkodnak.

Aztán jött a koronavírus-járvány, és vele az újabb kedvezőtlen gazdasági helyzet, ami nem tette lehetővé a hasonló területek fejlesztését. Ezért merült fel a parkoló ötlete. De azóta sem lett jobb a helyzet a világban...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet