Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Felejthetetlen élményben lehetett részük a kőszegi és gencsapáti gyermekotthon lakóinak

Megfelelő anyai példa híján szakemberek és önkéntesek vállalták magukra a nem éppen könnyű feladatot, hogy beavassák a serdülő lányokat a nővé válás rejtelmeibe. Mindezt pedig színes programokkal is megfűszerezték.

Egy kis zalai faluban, Márokföldön tölthettek el néhány felejthetetlen napot a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ kőszegi és gencsapáti gyermekotthonainak serdülő lakói. A tábor a TudomisénmiCsoda Egészségfejlesztő Egyesületnek hála valósulhatott meg, méghozzá azért, mert pályáztak a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Programjára.

Hagyományosan, a nővé válás kapujában álló lányokat a közösség nő tagjai beavatták. Átadták a termékenységgel, a szexualitással, az anyasággal, és a női lelki minőségekkel, szerepekkel kapcsolatos tudásukat. Ez, az egészséges testi és lelki fejlődés szempontjából elengedhetetlen átmeneti rítus napjainkban már alig fellelhető. A lányok ezért félelmekkel, bizonytalansággal és fájdalommal élik meg a nővé válás folyamatát

– mesélt az egyesület küldetéséről Dr. Krekó Kata, klinikai pszichológus és a tábor szakmai vezetője.

Csodás környezetben élvezhette hét napon keresztül 12 fiatal lány a mese- és élményterápiás tábort. Ez pedig azért is fontos, mert bár már elég érettek biológiailag, a lelki és érzelmi fejlődésük serdülőkorral járó kríziseit nagyban megnehezítik az őket ért bántalmazások. Nem látnak maguk előtt megfelelő példaképeket, anyai mintákat, amiket követhetnének és ezáltal ők is kiegyensúlyozott felnőtteké válhatnának.

TudomisénmiCsoda Egészségfejlesztő Egyesület

Félő, hogy rossz útra tévednek, káros szerekhez nyúlnak, hajléktalanná válnak, túl korán szülnek, esetleg prostituáltak lesznek. Pszichológusként lányokat és nőket támogatok abban, hogy a női minőségek kibontakoztatás által testileg és lelkileg egészségessé váljanak és kiteljesítsék az életüket

– árulta el Dr. Krekó Kata.

Szakemberek és helyi segítők foglalkoztak a lányokkal ez alatt a hét nap alatt, akik nagyon sokat dolgoztak azon, hogy megfelelő női és anyai példát mutassanak nekik. Következetesen képviselték a közösen kialakított és biztonságot adó kereteket, amiket ha megsértettek, vállalniuk kellett érte a felelősséget.

Feltétel nélkül fogadtuk el a lányokat. Akkor is szeretettel fordultunk feléjük, amikor éppen sértegettek vagy dacosan ellenálltak. Az érzéseiket, a személyiségüket soha nem minősítettük, hanem tiszteletben tartottuk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bármit megtehettek. Szokásos játszmáikat elfogadó és utat mutató jelenlétünk meg tudta ingatni. Megtapasztalhatták azt, hogy lehet máshogy is élni, kapcsolódni, érezni, és át lehet írni a múlt traumáit az egészséges fejlődés érdekében

– mondta, majd hozzátette:

Felismertük, hogy minden velünk táborozó lány Kagylólány. Lelkük mélyén igazgyöngyök rejlenek. A belső erejük, szépségük, kitartásuk, bátorságuk, kedvességük, figyelmességük, gondoskodásuk, nagyvonalúságuk, szeretetteliségük ragyogott, amikor ledobták a páncéljaikat.

TudomisénmiCsoda Egészségfejlesztő Egyesület

A nők testi-lelki egészségének megteremtéséhez szükséges a női minőségek helyes megélése. Lássuk, melyek is ezek!

Gondoskodás

Mi nők, általában könnyebben gondoskodunk másokról, mint saját magunkról. El kell hinnünk, hogy nem önzőség a saját igényeinkre is odafigyelni, és rendszeresen feltölteni az energiaraktárainkat. Hiszen jószívvel adni akkor tudunk, ha jól érezzük magunkat.

A táborban a lányok bevonásával főzött szakácsnőnk egészséges ételeket, készítettünk természetes kozmetikumokat, gyógynövényeket szedtünk teának, és gondot fordítottunk a szépségápolásra.

A szomszédos családi gazdaságba rendszeresen átmentünk. A lányok kezdetben durván nyúltak a csibékhez, ledobták a kisnyulakat, és hangosan közelítettek a pónilovakhoz. Segítséggel egyre óvatosabbá váltak. A Lepkekalandon már pillangókat is tartottak a kezükben. Ezzel együtt nagyobb odafigyeléssel kezdtek bánni egymással és saját magukkal is.

Elfogadás, együttérzés

Nem is olyan könnyű érdeklődve, ítélkezés nélkül meghallgatnunk egymást. Mégis milyen jó érzés, amikor figyelnek ránk és megértenek. Fontos megadnunk egymásnak ezt a tiszteletet. Soha nem hagytuk szó nélkül, amikor a lányok egymásról vagy akár saját magukról csúnyán beszéltek. Ahogy mi is elfogadtuk az ő személyiségük egyediségét, úgy őket is arra tanítottuk, hogy legyenek megértőbben egymással, hiszen mindannyian mély sebeket hordoznak.

TudomisénmiCsoda Egészségfejlesztő Egyesület

Szájamból rózsák hullanak

A nők hajlamosak pletykálkodni, csípős nyelvükkel másokat bántani. A tábor résztvevői változatos káromkodásokat használtak, és csúnyán meg tudták alázni egymást. A lelkileg is szép nő azonban vigyáz a szavaira, és önmagához hűen mindig az igazat mondja.

A lányokat arra biztattuk, hogy elhibázott döntéseiket őszintén elmondják, majd helyreállíthassák. Az árulkodást nem jutalmaztuk. Soha nem szidtuk meg őket, inkább kértük, hogy fogalmazzák át a mondanivalójukat. És mi is tudtunk bocsánatot kérni.

Türelem

Türelem és megértés kéz a kézben jár. Hagyjunk mindenkit a természetes ritmusában megnyílni, fejlődni, kibontakozni! A türelem ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mások átléphetnek testi vagy lelki határainkon.

A lányoknak – ha igényelték – egyéni figyelmet is adtunk. Sétáltunk, beszélgettünk. Tudták, hogy fontosak számunkra, ezért a közös megbeszélések során idővel megértették, hogy nem kell belevágniuk egymás szavába, mert mindenkit meg fogunk hallgatni.

Rend a lelke mindennek

A rendezett fizikai környezetünk lelkileg is kiegyensúlyozottabbá tesz. Támogattuk a lányokat abban, hogy feldíszítsék a jurtáikat, rendet tartsanak, valamint virágokkal, illatos levendulával, gyertyákkal tegyék ünnepélyessé az étkezőasztalt.

Ugyan így a lelkünkben is rendet kell tenni. Amikor kisöpörjük a múlthoz kapcsolódó rossz érzéseinket és ártó gondolatainkat, akkor teremtünk helyet a jónak, a táplálónak.

TudomisénmiCsoda Egészségfejlesztő Egyesület

Érzelmek kezelése

A tehetetlenség, a düh, a szomorúság és a frusztráció kezelése nagy feladat. Mit értünk volna el azzal, ha a lányok dacos, dühöngő, tiszteletlen viselkedését magunkra vettük volna, és személyes sértésként fogtuk volna fel? Dühösen visszatámadhattunk volna vagy megbüntethettük volna őket. E helyett a nehéz érzések elviselésére és nyugodt kezelésére tanítottuk őket.

Légzőgyakorlatok, jóga pózok, beszélgetések, ölelések, oroszlánüvöltés, humor, nevetés, éneklés és a nyugodt megtartó jelenlétünk segítségével a rossz érzések nagy energiái levezethetővé és hasznosíthatóvá váltak. Szégyenkezniük soha nem kellett.

A kalandparkban egymást segítve, biztatva mindannyian túlléptek a félelmeiken és a tehetetlenség érzésén. Megtapasztalhatták, hogy bármennyire is elsöprő erejű egy érzés, együtt mégis kibírható. És nem kell minden szópárbajba belemenni. Felesleges mindig a saját igazunkat hajtani. Lehetünk nagyvonalúak.

Nem-cselekvés és tudatos jelenlét

Rohanó, ingergazdag világunkban nagyon nehéz megállnunk és önmagunkra figyelnünk. Azonban csak a belső csendünkben tudjuk meghallani a belső bölcsességünket. A jóga, a hangtálas meditáció, a kézműves foglalkozások, a közös étkezések, az erdőjárás lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy lelassuljunk, megnyugodjunk. A nőknek újra kell tanulniuk a nem-tevést, a testi érzetek megfigyelésére való képességet, a nyugodt középpontunk megtalálását.

TudomisénmiCsoda Egészségfejlesztő Egyesület

Teremtés, alkotás, kreativitás

A kézműves foglalkozások alkalmával a lányok megtapasztalhatták, hogy túl lehet lépni a

Nekem ez úgysem sikerül

,

Béna vagyok

nyomasztó érzésén és megszülethet mindegyikük kezében egy csodálatos alkotás. A kreativitásban a teremtő energiáinkat mozgósíthatjuk és kifejezhetjük a személyiségünket. A spontaneitás, a kreativitás és a sikerélmény felszabadító erejű.

Elengedés

A nőknek bizony gyakorolniuk kell az elengedést. Hát még azoknak a lányoknak, akiknek azt tanítja az élet, hogy

erősnek kell lenned

. Egy törékeny, átlátszó bőrű kislány büszkén mondta, hogy ő nem érez semmit, mert megerősítette magát. Tetteinkkel, törődésünkkel igyekeztünk megmutatni nekik, hogy a kontrolt időnként el lehet engedni és nem kell mindig keménynek lenni. Ehhez azonban bízniuk kellene. Bízniuk abban, hogy vannak jó emberek, akikre támaszkodhatnak.

Együttműködés

A nők egyedül küszködve nem teljesíthetik ki életfeladatukat. Szükségünk van egymás támogató jelenlétére.

Szeretet

A lányoknak azok a nők taníthatják meg a nőiségük elfogadását, akik megszerették és bátran képviselik saját értékeiket. Segítsünk minden kislánynak boldog nővé válni!

Dr. Krekó Kata, klinikai pszichológus

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát

Tovább az oldalra