Mekkora az esély arra, hogy parkolók épüljenek a szombathelyi kórházzal szemben?

Amikor már nem lesz politikai haszna az ügynek, szépen elcsitul majd, és jön helyette más.

A sokadik része játszódott le a csütörtöki szombathelyi közgyűlésen a kórházzal szemközti parkolóügynek. A szombathelyi önkormányzat megépíti a kórházzal szemközti parkolókat, de... April 25. 15:32 Most éppen arról döntöttek, hogy aláírnak egy megállapodást a terület tulajdonosával, miszerint a város visszavásárolja a területet a tulajdonostól, ha az állam a nyár végéig garantálja, hogy a szükséges pénzt támogatásként odaadja Szombathelynek.

Hoppá, ebből sok mindent ki lehet hozni!

De akárhogyan nézzük, ez az ügy a politikai kampány miatt robbant ki és a kampány áldozata lett. Mert mi is történt?

Az önkormányzat tavaly meghirdetett egy ingatlancsomagot Most vehet egy darabot a volt szombathelyi városi strandból, de csak hét másik ingatlannal együtt 2021. June 28. 07:11 800 millió forintért. Pénzre szükség volt, de a városnak több olyan ingatlana is van, amit hiába próbáltak eladni az elmúlt években. Az volt az ötlet, hogy ha valaki meg akarja venni a könnyen hasznosítható telkeket, akkor vigye el ezeket a nehezen, vagy másként egyáltalán nem értékesíthető ingatlanokat is.

Mészáros D. Zsolt

Persze, a helyi politika azonnal rákapott az ügyre, mint mindenre, amiből politikai hasznát lehet csinálni. És ne felejtsük, bő fél évvel voltunk az országgyűlési választások előtt. Az elején még azon ment a vita, hogy miért zárták ki Nem lesz licit, viheti a 800 milliós szombathelyi ingatlancsomagot az egyetlen állva maradt pályázó 2021. October 24. 11:30 az egyik pályázót, de ez viszonylag gyorsan elült.

A kórházzal szemközti volt városi strand területének egy része is benne volt az ingatlancsomagban, nemsokára ki is derült, hogy a tulajdonos lakóházakat akar ott építeni. Eladták a volt szombathelyi városi strandot, társasházak épülhetnek a területen 2021. October 30. 19:22 Ami ellen lakossági tiltakozás indult, Mennyi parkoló kell a szombathelyi kórházhoz, és ki nem kapott levelet a szakszervezettől? February 07. 15:30 azt nem lehet tudni ez mennyire volt spontán, de a tiltakozásba bekapcsolódtak a Markusovszky kórházban működő érdekvédelmi szervezetek is, azt kérve,hogy a területen inkább parkolók épüljenek.

Ekkor szállt be az ügybe Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki éppen az újraválasztásáért küzdött, meglátva benne a politikai haszon lehetőségét.

Hende Csaba ígéretet tett, Hende Csaba a kórházzal szemközti parkolókról és a „kígyómozgás” befejezéséről March 08. 13:38 hogy ha a város visszavásárolja a területet, akkor az összes költségre állami támogatást szerez. De hozzátette, erre csak a választások után lesz lehetőség. Ehhez az ígérethez később csatlakozott Kórházi parkolók: Gulyás Gergely állami támogatásról, a városvezetés kifogásokról beszél March 04. 13:31 Gyulás Gergely is, igaz, ezt csak a baráti médiának tartott sajtótájékoztatón jelentette ki.

Már régen nem a parkolókról szólt a vita

A városvezetés sem habozott, ők is bevetették magukat, és próbálták olyan helyzetbe hozni Hende Csabát, amiből világosan látszik, hogy csupán felelőtlen ígérgetésekről volt szó. Persze, ne felejtsük el, hogy az egész ügy meg sem történt volna, ha az önkormányzat nem adja el az ingatlancsomag révén olcsón a volt strand területét.

A közösségi oldalakon folytatott politikai küzdelem közben a tulajdonos is tett engedményeket, Hajlandó visszaadni az önkormányzatnak a volt szombathelyi városi strand területét a tulajdonos February 24. 10:11 szintén az ígéretek szintjén. Már arról szólt a történet, Nemény András: Bruttó 383 millió forint kell, hogy megépüljön a parkoló a kórházzal szemben March 08. 10:46 hogy kinek a pénzén vásárolja vissza a területet az önkormányzat, és ki milyen garanciát kér.

Aztán érkezett Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár levele, amiben az államtitkár közölte, hogy az állami költségvetésben nincs fedezete a szombathelyi parkolóra megígért támogatásnak.

Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a kampány hevében érkeztek az állami támogatásról szóló, láthatóan alaptalan ígéretek, a lényeg a választások megnyerése volt, hiszen utána majd csak lesz valahogyan.

Most ott tartunk, hogy a városvezetés újabb javaslatot A szombathelyi önkormányzat megépíti a kórházzal szemközti parkolókat, de... April 25. 15:32 tett le, Hende Csaba viszont kivonult a történetből, amit ő ki akart hozni belőle, az sikerült, a folytatást rábízta a Fidesz közgyűlési frakciójára. Akik azt szorgalmazták, hogy az önkormányzat a saját pénzén vásárolja vissza az ingatlant, aztán majd csak lesz valahogy.

Kinek, mi az érdeke?

De most álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg az ügyet távolabbról. És próbáljunk belegondolni, kinek mi az érdeke.

 • Hende Csabának már semmi érdeke nem fűződik a folytatáshoz, a helyi Fidesznek is az lenne a legjobb, ha szép csendesen ki tudnának sétálni az ügyből.
 • A városvezetés érdeke kettős. Egyrészt úgy kell megoldania a dolgot, hogy abból ne legyen anyagi vagy bármilyen kára, másrészt meg kell felelnie a lakosságnak, akik nem akarnak oda lakóházakat.
 • A tulajdonosnak viszont az lenne az érdeke, hogy az eredeti tervet megvalósíthassa. Vannak olyan információink, miszerint az oda tervezett lakások iránt nagy az érdeklődés, a kórház orvosai részéről is. Egy vállalkozó pedig azért vállalkozik, hogy nyereséget produkáljon.
 • A lakosságnak az érdeke a hangos kisebbség szerint az, hogy parkolók épüljenek az ingatlanon. De a volt strand területén van még szabad terület, amiről senki sem beszélt. A szakemberek szerint ha a kórházzal szemközt egy nagy forgalmú parkoló lesz, akkor az egész környék közlekedését újra kellene gondolni.
 • Mi várható?

  Nem tudni, mi lesz az egésznek a vége. De jelenleg nagyobb esélyt látunk arra, hogy végül a tulajdonos eredeti terve valósul meg, és lakások épülnek ott, aztán majd valamikor a volt strandból megmaradt területen lesznek parkolók is.

  A politikai játszmák pedig ebben az ügyben majd szépen elcsitulnak, senkinek sem érdeke azokat sokáig fenntartani. A legközelebbi választás két és fél év múlva lesz, addig történik még sok minden, amiből lehet politikai hasznot csinálni.

  És miért gondoljuk így? Egyszerű, mert senki sem akarja, hogy eljárás induljon ellene hűtlen kezelés miatt.

  A hűtlen kezelés esetleges gyanúja már a márciusi közgyűlésen is elhangzott, csütörtökön pedig sokszor emlegette a városvezetői oldal. És igazuk van, hiszen, ha egy önkormányzat mondjuk 100 forintért elad valamit, majd 110 forintért visszavásárolja, az hűtlen kezelésnek minősül. Hiszen közpénz jutott indokolatlanul magánkézbe.

  A közgyűlésen azt nem is említették meg, hogy nem csak az önkormányzatra,hanem az államra is vonatkozik ez a szabály.

  Szóval, a helyi politika csinált belőle ügyet, és a helyi politika ejteni is fogja, és minden marad a régiben.

  Ne legyen igazunk.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény