Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Római esküvő Savariában – Szárnyas férfiasság a nyakban

Illatfelhők jelezték Szombathely belvárosában, merre ünnepelnek a rómaiak. A katonák táborában a római szokás szerint és a magyar törvényeknek megfelelően kelt egybe Titus Calidus Serverus és Iulia Iustina, azaz Németh János és Viszket Zsuzsanna.

Feltűnő menet a városban

A külföldi autósok sorban leálltak Szombathelyen az út szélére, hogy fényképezőgéppel felszerelve örökítsék meg a mellettük elhaladó római menetet. Két lovasszekér és két lovas katona kísérte a házasulandókat a Történelmi Témaparkba. A harci szekérben álló centurio mosolyogva integetett az út széli spontán csődületeknek és a járókelők valószínűleg nem is sejtették, hogy hamarosan még nagyobb felhajtás veszi kezdetét a belvárosban. Közben a Nyugat Rádió bemondta, merre tart éppen a menetoszlop és mi célból, ezt követően már autósok is kikiabáltak az ablakon, sok boldogságot kívánva a házasulandóknak.

A Savaria legio centuriójának esküvője
A Rumi út nem ráz annyira, mint a Borostyánkő út - Látványos bevonulás
Tánczos Mihály

Pezsgő élet az oszlopok között

A témaparkban gyűlt a násznép. Sokan öltöttek római viseletet, a Savaria Legio zord harcosai pedig díszsorfalat álltak a csarnok közepén található medence partján. A távoli megyékből érkezett rokonság figyelte a készülődést, a változó irányú szél pedig időnként nyálcsordító illatokat sodort a tömegbe. Mint később megtudtuk, egészen a Fő térig érezni lehetett a piruló csülököt és a sült csirkét. .

Szertartásszerűen

Amikor a biga megérkezett a kapukhoz a dús szakállú legiós és egyben násznagy – jelesen Szabolcsi Gábor – kiáltva jelezte, hogy álljon meg a zene. Mivel ennek hirtelen nem lett foganatja, így az egész rokonság képbe került azzal kapcsolatban, hogy a legio katonái bizony nem lacafacáznak. Szabolcsi kieresztette a hangját, amitől a környéken leomlott pár házfal, lepotyogtak a cserepek, de bizony a zene is elhallgatott azon nyomban. Így kell ezt csinálni. A násznagy ezt követően már visszafogottabb hangon ismertette a bigán beszáguldó centurio életútját. Megtudhattuk, hogy a XV. Apollinaris legio centuriója 15 évig harcolt Germániában, Daciában, Galliában és Pannóniában. „Venite, venite! Kezdődjön a szertartás régi szokás szerint!”

Engedély megadva

A legátus elé vonuló centurio a házassági engedélyét kérte, amit meg is kapott. „Császárunk gondolt Rád és a választottadra, frigyetekre az istenek áldását kérte és a házassági engedélyt megadta.” – közölte a legatus, majd átnyújtotta a tekercset. A vőlegény ekkor lesegítette mátkáját a kocsiról, majd a fegyverrel tisztelgő sorfal előtt elvonulva a Mars oltárhoz igyekeztek.

Közös lepény

A menyasszonyt egy pronuba, azaz férjes asszony vezette a vőlegényhez, majd a pár kézfogással jelezte egybekelési szándékát. „Ubi tu Gaius ego Gaia! Ahol Te vagy az úr, ott én vagyok az úrnő!” – mondta ekkor a menyasszony, Iulia Iustina, elismerve ezzel férjéül Titus Calidiust. A pronuba ezután kettétört egy rozslepényt, amit a házasulandóknak adott, azok pedig falatoztak belőle. Az első közös lepényből. Miután végeztek következett az áldozat a házasság istenasszonyának, Iunonak. (A malac leölése és a házasságot megkeserítő epéjének kivétele történetesen elmaradt, ezt egy látványos hústál helyettesítette.)

Kenyértörés
Lepénytörésre került sor
Tánczos Mihály

Időugrás

Ekkor egy kis időbeli ugrás következett, Savaria földjét ugyanis benépesítették a magyarok, így az ő törvényeik szerint is szentesíteni kellett a házasságot. Míg a római jog a cselekvéssel fejezi ki a házasság létrejöttét, addig a magyar a kimondott szóval. A tunikára címeres anyakönyvvezetői vállszalag került, elhangzott a két igen, majd hosszú, forró csók érzékenyítette el a lágy szíveket.

hosszú, forró csók
hosszú, forró csók
Tánczos Mihály

Vissza a múltba

Aztán újra az oszlopcsarnokban találtuk magunkat, katonák, római polgárok között. Titus – ahogy illik – elragadta nőjét annak barátnője ölelő karjából, majd a menet elindult a centurio házához. A vonulók dióval szórták meg a násznépet. Szent Jupiter gyümölcse áldást hoz – tartottaa a hiedelem. A menyasszonyt három olyan ifjú vezette, akinek mindkét szülője él. Vitték magukkal Iulia rokkáját, orsóját is. A házhoz érve az asszony fenyőbalzsammal kente be az ajtófélfát és szalagokkal is díszítette azt, így a ház védőszellemeinek oltalma alá helyezte magát. A férj közben a ház kulcsaival érkezett, amelyet át is adott asszonyának őrzésre, egy kivételével. Az pedig a pince kulcsa volt. „Római matrónának nem illik bort innia, elég, ha a férje és barátai néznek a korsó fenekére!” – adott magyarázatot tettére a centurio és a katonákkal együtt neki is álltak a frissítő nedű sűrű kortyolgatásának.

Küszöbön átemelve

A férj az ivást befejezve, abból erőt merítve ölbe kapta feleségét és átemelte őt a küszöbön. A Vesta istennő védelmét élvező küszöb lábbal taposása ugyanis szentségtörésnek számított volna, az ilyesmi pedig jelentősen rövidítheti a római életét. Az asszony első dolga a tűzgyújtás volt a házi oltáron. Így apja helyett férje vette át felette a hatalmat. Innentől a férfi rendelkezik asszonya jogaival és vagyonával.

Nászéjszaka, névadó

A centurio, immár férjként megoldotta asszonya övét és leheveredtek a nászágyra. Itt feltehetőleg hosszút pislantottunk, így lemaradtunk néhány érdekes momentumról, mindenesetre arra eszméltünk, hogy az asszony egy mózeskosarat emelt fel, benne egy tündéri aprónéppel. A kislány nagy, kerek szemekkel figyelte, mi történik, azt pedig csak a közelben állók láthatták, hogy Iulia Iustina szeméből könnypatak csordogált.

„Íme, szerelmünk gyümölcse. Ismerd el őt gyermekednek, kedves férjem, mindenki szeme láttára!” – rebegte az asszony, mire férjura felkapta az apró leányt és a magasba emelte, megcsókolta. „Elismerlek téged gyermekemnek, az istenek és Geniusod védelmezzen és őrizzen meg, amíg csak élsz. Hívjanak Téged innentől fogva Németh Lili Annának!” – mondta büszkén ragyogó szemmel Titus, azaz Németh János, majd a násznagytól kérte, végezze el a gyermeken a tisztító szertartást. A zord katona vizet csorgatott a tortúrát kitűnően tűrő Lilire, majd így szólt: „Fogadjanak az istenek szeretettel, utadat kísérje egészség, szerencse és boldogság. Legyenek Tőled távol az ártó szellemek, védjen és óvjon Téged Isis!”

A Savaria legio centuriójának esküvője
Katonák az eszem-iszom előtt
Tánczos Mihály

Irány a Castra Militara

Hogy az isteneknek mi a tervük a párral és gyermekével, az egyelőre rejtély, de az biztos, hogy az egybekelésük napján kegyeikbe fogadták őket. Bár a jelenkori meteorológia narancssárga riasztást adott ki a térségre és a környező megyékben viharok dúltak, az esemény ideje alatt remek idő volt. Az istenek éjszakáig adtak engedélyt a tivornyára, akkor pedig egy felhőszakadással jelezték, ideje hazamenni. Na de ennyire ne ugorjunk előre. A násznépet a jókívánságok után ugyanis a már eledel várta, de a csülkön, sült csirkén kívül akadt pörkölt és zsíros kenyér, szalonna is. Italban sem volt hiány. A megszokott, kissé sablonos, feszélyezett esküvők helyett így egy kötetlen baráti beszélgetéssé alakult a ceremónia. A legio által elsütött tréfákat fiatalabb olvasóinkra való tekintettel nem részletezzük, meg amúgy is személyes jellegűek voltak.

Mire vannak a jóbarátok

Mielőtt még a násznép lecsapott volna Viszket-Németh Zsuzsannára és Németh Jánosra még mi raboltuk el őket egy percre, hogy elárulják, hogy érezték magukat és honnan jött az ötlet? „Szolíd kis esküvőt szerettünk volna, de a barátaink ezt másképp gondolták és kötelezővé tették nekünk a római kori esküvőt, amibe aztán örömmel belementünk. A Történelmi Témapark egyben a legio bázisa is, így a hely is adott volt. Nagyon sokan segítettek, hogy ez tényleg egy felejthetetlen nap legyen a számunkra és külön öröm, hogy senki nem próbált meg keresztbe tenni nekünk. Büszke vagyok a barátaimra.” Mondta még mindig páncélban a centurio, felesége pedig hozzátette, hogy nagyon meghatónak találta a ceremóniát. Sok pécsi rokon érkezett, akik élményekkel telve viszik majd Savaria és a legio hírét a délvidékre.

Szárnyas fallosz – nem szégyen

A centurio nyakában – majd később más legiósokéban – ismételten kiszúrtuk a fallosz alakú nyakéket, de ezúttal rá is kérdeztünk, mi az. Nos, nem tévedtünk, az bizony egy szárnyas fallosz, ami a férfiasságot, a férfiúi erőt jelképezte a rómaiak idejében. A centurio hagyományőrzőként viseli, de mint mondta, semmi szégyellnivaló nincs rajta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2008

Tovább az oldalra