Amikor egymásra találnak a gyerkőcök és a kutyusok – Menhelyi tábort szerveztek Szombathelyen

Mert az állatvédelmet nem lehet elég korán elkezdeni.

Ancsa, Vili, Haley, Kathy – sorolják a neveket gondolkodás nélkül a gyerkőcök pénteken délelőtt a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület telephelyén, amikor arról faggatjuk őket, melyik kutyus a kedvencük és kit vinnének haza legszívesebben.

Fekete István Állatvédő Egyesület
A kis Vili volt az egyik legnagyobb sztárja a tábornak.
Mészáros D. Zsolt

És hogy miért szállta meg egy csapat gyerek az egyik szombathelyi menhelyt? Ráadásul egy teljes hétre? Azért, mert állatvédő tábort szerveztek, most először, de nagy valószínűséggel nem utoljára. Nagy volt ugyanis az érdeklődés, alig két nap alatt betelt minden hely, még várólista is volt.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Mészáros D. Zsolt

Egyébként épp egy jó nagy sétából érkeztek, amire több olyan önkéntes is elkísérte a gyerekeket, akik már elég jól ismerik a kutyusokat, mert gyakran sétáltatják őket. Ez persze nem azt jelentette, hogy végig náluk volt a póráz, szívesen átadták a stafétát a kis állatvédőknek is, akik óriási mosollyal az arcukon sétáltatták a kutyusokat.

Fekete István Állatvédő Egyesület
A kis Bogárnak nagyon szimpatikus volt fotósunk, azonnal nekilódult, amikor meglátta.
Mészáros D. Zsolt

De nem csak az állatvédelem szép részét tapasztalták meg a gyerekek, besegítettek a kennelek és a cicaház takarításába, illetve az etetésbe is. Itt valószínűleg sokan azt gondolnák, hogy a takarításhoz annyira nem fűlik a foguk, de ez nem így van. Igaz, javarészt mindig felosztották a csapatot, hogy ki mit fog csinálni, de éppen ma voltak olyanok, akik inkább kihagyták a délelőtti sétát és önként jelentkeztek takarítani.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Készül a kaja.
Mészáros D. Zsolt

Délutánonként pedig egyéb változatos programmal foglalkoztatták a gyerekeket, volt kézműveskedés, irodalmi foglalkozás a Kámoni Arborétum nemrég megnyílt könyvtárában, csütörtökön kirándultak egyet Kőszegen, pénteken pedig találkozhattak néhány menhelyi kölyökkel és egy egykori Fekete István-os kutya, Nyüzsi is bemutatkozott nekik.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Nyüzsi még oltári trükköket is mutatott.
Mészáros D. Zsolt

A babasimogatás és Nyüzsi bemutatója után aztán kis ajánlót is írtak a gyerkőcök, ugyanis mindenki választhatott magának egy cicát vagy kutyát, akit az egy hét alatt megismertek, megfigyeltek, így nagyon jól tudják, hogy kit miért érdemes örökbe fogadni.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Zoé éppen bociszemekkel fürkészi a gyerekeket.
Mészáros D. Zsolt

Viszket-Németh Zsuzsanna, a tábor egyik szervezője megsúgta, hogy sokaknak ez nagy nehézség, mert teljesen beleszerettek az adott kutyusba vagy cicába, és legszívesebben hazavinnék. De persze nem mindenkinek van erre lehetősége, viszont ettől még jó szívvel tudja ajánlani másoknak.

„Bizony erről is szól az állatvédelem. Cuki, megkedveljük, de tudjuk, hogy máshol sokkal jobb helye is lehet” – mondja.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Mészáros D. Zsolt

„Öt nap az állatokról való gondoskodás, az állatokért való tevékeny munka, segítség jegyében. Nem valósulhatott volna meg ez a tábor a telephely és az egyesült vezetői, Vigh Andi és Csollányné Horváth Kriszta nélkül. Mi rendszeresen tartunk táborokat, de ez volt az első, amikor a gyerekeknek másról kell gondoskodniuk. Ahogy A kis hercegben is olvashatjuk, felelősek vagyunk azokért az élőlényekért, akiket megszelídítettünk” – zárta Novák Ágota.

Fekete István Állatvédő Egyesület
Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Család-barát