Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt az újabb, migránsozós, brüsszellezős, hazaárulózós telefonos kampány Szombathelyen

Ezt is kutatásnak állítják be, de jobban hasonlít a nemzeti konzultációkra.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudja ön, hogy Nemény András titokban brüsszeli bevándorláspárti politikusokkal tárgyalt? Ha igen, nyomja meg az egyes gombot ha nem, nyomja meg a kettes gombot.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Így kezdődik a legújabb, jelenleg éppen zajló telefonos kampány, amibe több olvasónk és egy kollégánk is belefutott. A szenvtelen férfihang kérdésnek álcázva tesz fel hamis állításokat. A titkos, és így összeesküvésnek tűnő tárgyaláson kívül arról is, hogy Nemény András migránsok betelepítését tervezi az uniós támogatások fejében. És, hogy Nemény korábban hazaárulónak nevezte a kormányt, és felteszik a kérdést, hogy ezek után Nemény együtt tudna-e működni a kormánnyal Szombathely fejlődése érdekében.

A Fidesz kijelentései köszönnek vissza

Ez a titkos megbeszélés, és az, hogy Nemény migránsokat telepítene be uniós támogatásért cserébe, a szombathelyi Fidesz egyik kampányeszköze. Elmondták már a szeptember 24-i kampánygyűlésen Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 , sőt, a szeptember végi közgyűlésen Puskás Tivadar a ciklus beszámolójával búcsúzott a közgyűléstől 2019. September 26. 08:31 és a másnapi frakció-sajtótájékoztatókon „2002 óta ez volt a legrosszabb önkormányzati ciklus” 2019. September 27. 14:04 is szó volt róluk. Sőt, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján Nem meglepő módon Gulyás Gergely szerint Szombathely csak akkor fejlődik, ha vezetői nem kritizálják a kormányt 2019. October 10. 17:42 is elhangzottak ezek az állítások.

Nemény állítólagos hazaárulózása akkor lett kampánytéma, amikor a sajtó felkapta Hende Csaba hazaárulózós performance-át, amit a már említett kampánygyűlésen Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 mutatott be. Neményt a közgyűlés utáni frakció-sajtótájékoztatón „2002 óta ez volt a legrosszabb önkormányzati ciklus” 2019. September 27. 14:04 kérdeztük erről, azt mondta, a kijelentést kiragadták a szövegkörnyezetből, ő azon a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szándékosan nem emelik a munkabéreket, és így nem csábítják haza a külföldön élő munkavállalókat. Ő ezt a tevékenységet nevezte gazdasági hazaárulásnak.

Ebben a kampányban nem ez az első hasonló telefonos kampány, augusztus közepén írtunk Különös telefonos-közvéleménykutás Szombathelyen - Durvul a kampány 2019. August 17. 11:52 egy ehhez hasonló, közvélemény-kutatásnak álcázott kampányról, majd szeptember elején a következőről Újabb megtévesztő telefonos közvéleménykutatás Szombathelyen 2019. September 05. 13:27 .

Ismert, etikátlan és piszkos kampánytrükk

Az Index szeptember közepén írt erről , a Magyarországon eddig jószerivel ismeretlen, etikátlan és piszkos kampánytrükkről. A lapnak nyilatkozó piac- és társadalomkutatók mind azt mondták: az efféle kérdésfeltevés súlyosan etikátlan, káros a szakmájukra, és nem emlékeznek hasonló esetre a magyar piac- vagy közvélemény-kutatások történetében.

A megrendelők fő célja az ezzel a push pollnak nevezett módszerrel, hogy politikai propagandát terjesszenek egy-egy politikailag billegő körzetben a sugalmazó, kérdésnek álcázott állításaikkal.

A módszer annyira ellenkezik minden piac- és társadalomkutatási szakmai elvvel, hogy az Egyesült Államokban minden magára valamit is adó kutatás-szakmai szervezet elítéli, az AAPOR amerikai közvélemény-kutatók szövetsége állásfoglalást is adott ki a push pollok ellen. Az is a baj ezekkel a szakemberek szerint, hogy a valódi társadalomkutatásokba vetett hitet alááshatja.

Az Index megjegyzi azt is, hogy nem minden, negatív állításokat is tartalmazó kérdőív push poll. Elképzelhető, hogy a lejáratónak tűnő kérdésekkel a politikai erők azt tesztelik, egy negatív politikai üzenetre miként reagálnak a választók.

A lap szerint ezek a szempotok segíthetnek felismerni a push pollokat:

 • A kérdések között olyan állításokat is elrejtenek, amik erős negatív vagy pozitív véleményeket tartalmaznak.
 • A kérdező valamilyen kamuszervezet nevében mutatkozik be, aminek nincs nyoma az interneten, cégadatbázisokban.
 • Az adatfelvétel nagyon rövid, hogy minél több embert el tudjanak érni, nincs benne demográfiai kérdés, általában egyetlen jelöltre vonatkoznak a kérdések.
 • Ha visszakérdeznek a megrendelővel kapcsolatban a kérdezők, akkor nem mondja el a kutatás hátterét, megbízóit, és gyanúsan reagál.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Önkormányzati választás 2019

  Hirdetés