Itt az újabb, migránsozós, brüsszellezős, hazaárulózós telefonos kampány Szombathelyen

Ezt is kutatásnak állítják be, de jobban hasonlít a nemzeti konzultációkra.

Tudja ön, hogy Nemény András titokban brüsszeli bevándorláspárti politikusokkal tárgyalt? Ha igen, nyomja meg az egyes gombot ha nem, nyomja meg a kettes gombot.

Így kezdődik a legújabb, jelenleg éppen zajló telefonos kampány, amibe több olvasónk és egy kollégánk is belefutott. A szenvtelen férfihang kérdésnek álcázva tesz fel hamis állításokat. A titkos, és így összeesküvésnek tűnő tárgyaláson kívül arról is, hogy Nemény András migránsok betelepítését tervezi az uniós támogatások fejében. És, hogy Nemény korábban hazaárulónak nevezte a kormányt, és felteszik a kérdést, hogy ezek után Nemény együtt tudna-e működni a kormánnyal Szombathely fejlődése érdekében.

A Fidesz kijelentései köszönnek vissza

Ez a titkos megbeszélés, és az, hogy Nemény migránsokat telepítene be uniós támogatásért cserébe, a szombathelyi Fidesz egyik kampányeszköze. Elmondták már a szeptember 24-i kampánygyűlésen Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 , sőt, a szeptember végi közgyűlésen Puskás Tivadar a ciklus beszámolójával búcsúzott a közgyűléstől 2019. September 26. 08:31 és a másnapi frakció-sajtótájékoztatókon „2002 óta ez volt a legrosszabb önkormányzati ciklus” 2019. September 27. 14:04 is szó volt róluk. Sőt, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján Nem meglepő módon Gulyás Gergely szerint Szombathely csak akkor fejlődik, ha vezetői nem kritizálják a kormányt 2019. October 10. 17:42 is elhangzottak ezek az állítások.

Nemény állítólagos hazaárulózása akkor lett kampánytéma, amikor a sajtó felkapta Hende Csaba hazaárulózós performance-át, amit a már említett kampánygyűlésen Hétfőn az MMIK-ban sok minden kiderült, például hogy tud még mozgósítani a szombathelyi Fidesz 2019. September 24. 00:12 mutatott be. Neményt a közgyűlés utáni frakció-sajtótájékoztatón „2002 óta ez volt a legrosszabb önkormányzati ciklus” 2019. September 27. 14:04 kérdeztük erről, azt mondta, a kijelentést kiragadták a szövegkörnyezetből, ő azon a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szándékosan nem emelik a munkabéreket, és így nem csábítják haza a külföldön élő munkavállalókat. Ő ezt a tevékenységet nevezte gazdasági hazaárulásnak.

Ebben a kampányban nem ez az első hasonló telefonos kampány, augusztus közepén írtunk Különös telefonos-közvéleménykutás Szombathelyen - Durvul a kampány 2019. August 17. 11:52 egy ehhez hasonló, közvélemény-kutatásnak álcázott kampányról, majd szeptember elején a következőről Újabb megtévesztő telefonos közvéleménykutatás Szombathelyen 2019. September 05. 13:27 .

Ismert, etikátlan és piszkos kampánytrükk

Az Index szeptember közepén írt erről, a Magyarországon eddig jószerivel ismeretlen, etikátlan és piszkos kampánytrükkről. A lapnak nyilatkozó piac- és társadalomkutatók mind azt mondták: az efféle kérdésfeltevés súlyosan etikátlan, káros a szakmájukra, és nem emlékeznek hasonló esetre a magyar piac- vagy közvélemény-kutatások történetében.

A megrendelők fő célja az ezzel a push pollnak nevezett módszerrel, hogy politikai propagandát terjesszenek egy-egy politikailag billegő körzetben a sugalmazó, kérdésnek álcázott állításaikkal.

A módszer annyira ellenkezik minden piac- és társadalomkutatási szakmai elvvel, hogy az Egyesült Államokban minden magára valamit is adó kutatás-szakmai szervezet elítéli, az AAPOR amerikai közvélemény-kutatók szövetsége állásfoglalást is adott ki a push pollok ellen. Az is a baj ezekkel a szakemberek szerint, hogy a valódi társadalomkutatásokba vetett hitet alááshatja.

Az Index megjegyzi azt is, hogy nem minden, negatív állításokat is tartalmazó kérdőív push poll. Elképzelhető, hogy a lejáratónak tűnő kérdésekkel a politikai erők azt tesztelik, egy negatív politikai üzenetre miként reagálnak a választók.

A lap szerint ezek a szempotok segíthetnek felismerni a push pollokat:

 • A kérdések között olyan állításokat is elrejtenek, amik erős negatív vagy pozitív véleményeket tartalmaznak.
 • A kérdező valamilyen kamuszervezet nevében mutatkozik be, aminek nincs nyoma az interneten, cégadatbázisokban.
 • Az adatfelvétel nagyon rövid, hogy minél több embert el tudjanak érni, nincs benne demográfiai kérdés, általában egyetlen jelöltre vonatkoznak a kérdések.
 • Ha visszakérdeznek a megrendelővel kapcsolatban a kérdezők, akkor nem mondja el a kutatás hátterét, megbízóit, és gyanúsan reagál.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Önkormányzati választás 2019