Tovarisi, ez a szombathelyi laktanya tényleg konyec!

Nézze meg fotóinkon az épületet, amely egykor a huszárok, majd a szovjet katonák kaszárnyája volt, s amivel a rendszerváltás óta nem tudtunk igazán mint kezdeni.

Szendiszűcs István Hordóországban sínylődik egy szombathelyi művész 2014. February 12. 08:11 ősszel járta be az Huszár úti épületet a pincétől – vagyis a fogdáktól - a padlásig.

szombathelyi huszárlaktanya
Tetők szélfútta tánca.
Szendiszűcs István

Mint a Nyugatnak elmondta, két alkalommal is fotózott a laktanya területén. Egyrészt mert bár festő, szeret fotózni, másodszor azért, hogy mielőtt teljesen összedől ott minden, megörökítse, harmadszor: Szűcs nagyapja itt volt huszár az első világháború idején, végül, mert izgalmas dolog volt.

Zöld
Organikus, zöld folyosók
Szendiszűcs István
szombathelyi huszárlaktanya
Huszár úti gangvégek
Szendiszűcs István
Huszárlaktanya
Katonák, sorakozó!
Szendiszűcs István
Huszárlaktanya
Lépcső valahova.
Szendiszűcs István
szombathelyi huszárlaktanya
Oromzat.
Szendiszűcs István

A graffitikhez annyi köze van Istvánnak, örül, hogy megtalálta, hogy fotózhatta, s, némelyikkel azonosulni tud:

szombathelyi huszárlaktanya
Tapasztalat, tapasztalat...
Szendiszűcs István
Fogda
Cirill betűk a fogda falán. Még több képért kattints a falfirkákra!
Szendiszűcs István

A huszárlaktanya

A laktanya 1889-ben a 11-es huszároknak épült, ők 1919-ig, az ezred feloszlatásáig állomásoztak itt. A II. világháború után a szovjet hadseregé lett, ők 1989-ben távoztak, és ekkor kapta meg a terület tulajdonjogát az Apáczai Csere János Alapítvány. Az alapítvány tervei között egy gazdaságilag és szervezetileg is független, a magyar kollégiumi hagyományokat folytató, általános iskolával kezdődő és egyetemmel végződő komplex oktatási intézmény létrehozása szerepelt.

Ám 1996-ig semmi sem történt, tíz éven keresztül ment a huzavona az önkormányzattal, míg 2005-ben megegyeztek Rendeződik az egykori huszárlaktanya sorsa 2005. November 23. 04:09 , a terület kétharmada az önkormányzaté lett, egyharmada az alapítványé maradt. Akkor egy tudományos-innovációs központot terveztek ide, 10 milliárdból, de ebből nem lett semmi. (

2007-ben aztán az alapítvány a nála maradt épületeket is átadta az önkormányzatnak A város tulajdonába kerül a volt huszárlaktanya 2007. March 05. 22:49 , ezzel az egész ingatlan a városé lett. A központi épület maradt az alapítvány kezelésében. Ugyanebben az évben a a város 40 millióból felújította az épületet, és ide költözött Oktatóbázis a 11-es Huszár úton - Vége a laktanya-történetnek 2007. October 18. 21:41 a Berzsenyi Dániel Főiskola művészeti kara. Mi 2010-ben körbejártuk Jobb, ha műemlékként omlik össze? – Mi lesz a 11-es Huszár úti laktanyával? 2010. June 09. 18:26 a területet, nem tetszett, amit láttunk.)

Közben a az Apáczai Waldorf iskola is beköltözött "Szeressék azt, amit csinálnak!" - A kéttannyelvű Waldorf 2012. February 27. 08:46 az épület emeletére. 2013-ban digitális fellegvárról "Szeressék azt, amit csinálnak!" - A kéttannyelvű Waldorf 2012. February 27. 08:46 és történelmi pillanatról beszélt Puskás Tivadar polgármester, amikor bejelentette, 6,5 milliárd forint állami pénzből kulturális logisztikai, illetve digitalizációs központ épül a laktanya területén. Aztán ebből sem lett semmi Mikor lesz "kultúrgyár" a 11-es huszárlaktanyából? 2013. September 12. 07:49 .

Közben 2013-ban a főiskola, pontosabban akkor már SEK is kiköltözött, és jött az ötlet, hogy a milánói világkiállítás magyar pavilonját állítsák fel Szombathelyen építik fel újra a milánói expo magyar pavilonját 2014. April 04. 22:03 itt, amit 50 évre terveztek 50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását 2015. April 11. 12:23 . Bő egy évig tartó, tragikomédiába is beleillő történet Az olaszok lecsaptak a sámándobos pavilonra, kell nekik 2016. January 11. 19:18 után aztán ez sem jött össze. A laktanyával ebben a cikkünkben foglalkoztunk utoljára részletesen Hende-birodalom épült ki a volt szombathelyi huszárlaktanyában 2017. November 16. 17:39 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Galéria