Taktikai szavazás: több kutatás eredményeként itt vannak az esélyes Vas megyei képviselőjelöltek

A kormányváltásban reménykedőknek akarnak segíteni ezek a kutatások.

Hiába voltak a nagy lelkesedéssel bejelentett ellenzéki egyeztetések, nem sikerült az eredeti terv, hogy választókerületenként egy ellenzéki jelölt nézzen szembe a Fidesz jelöltjével.

A közvélemény-kutatásokból kiderül, hogy a választópolgárok többsége kormányváltást szeretne, egyébként már

2014-ben is többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette, de az ellenzékre leadott szavazatok több párt között oszlottak el.

2014 előtt még kétfordulós volt az országgyűlési képviselő-választás, éppen azért, hogy a pártoknak és a választópolgároknak lehetőségük legyen összevonni erőiket és szavazataikat. Az első fordulóból két-három jelölt jutott tovább, a kiesők pedig nyilatkozhattak arról, hogy melyik bent maradt jelöltet támogassák szavazóik, és volt lehetőség visszalépésekre is. A második fordulóban aztán két-három jelölt közül kellett választani.

Ezt a lehetőséget amúgy éppen a Fidesz használta ki legeredményesebben 1998-ban. Az első forduló után vesztésre álltak az MSZP és az SZDSZ ellen, erre

Torgyán József, a kisgazdapárt akkori elnöke pártja 82 jelöltjét léptette vissza a Fidesz javára, és ezzel a vesztésre álló Fidesz meg is nyerte a választásokat.

2010-ben, aztán a kétharmad birtokában Orbánék átírták a választási törvényt, éppen azért, hogy ilyen eset ne fordulhasson elő még egyszer. 2014 óta egyfordulós a választás, nincs lehetőség a taktikázásra, ezért lett volna szükség az ellenzék koordinált indulására. Az MSZP és a DK megegyezett, a DK 60, az MSZP 46 választókerületben lépett vissza, vagyis nem indított jelöltet a másik ellen. (Vas megyében az 1-es és 2-es körzetben MSZP-s, a 3-asban DK-s indult.)

Az esélyesebb szombatheliy jelöltek

A többi párttal azonban nincs általános megegyezés, igaz, néhány választókerületben az LMP Két jelöltjét lépteti vissza az LMP, egyet az MSZP, egyet a Jobbik javára 2018. March 21. 09:24 , a Momentum Csepelen, Németh Szilárd körzetében is visszalépett a Momentum jelöltje 2018. March 25. 13:49 és az Együtt Juhász Péter visszalépett 2018. March 24. 14:39 is léptett vissza jelölteket. Ezért került képbe

a taktikai szavazás, ami azt jelenti, hogy listán mindenki szavazzon kedvenc pártjára, egyéniben viszont arra az ellenzéki jelöltre, aki a legesélyesebb a választókerületben.

A választópolgároknak azonban nehéz eldönteniük, ki is a legesélyesebb ellenzéki körzetükben, ezért több szervezet is segítséget akar ehhez nyújtani. A többség közvélemény-kutatásokat végzett, korábbi és egyéb adatokat elemzett, és ezekből megállapította az ellenzéki erősorrendet választókerületenként. Persze, nem minden ilyen akció mögött áll valós kutatás, vannak, akik internetes szavazással akarják ezt eldönteni, ezek az eredmények azonban torzítanak, hiszen nem a teljes lakosság véleményt tükrözik, csupán azokét, akik részt vesznek a szavazásban.

A tudományos alapú elemzési eredmények

Mi most ezeket a kutatásokat vesszük sorra, kimondottan a Vas megyei választókerületekre koncentrálva.

Közös Ország Mozgalom

Gulyás Mártonék, a Közös Ország Mozgalom az elsők között volt, aki bejelentette ilyen célú kutatását, ők egyébként pénteken Szombathelyen is jártak Gulyás Márton Szombathelyen: "Mindenkinek el kell mennie szavazni!" 2018. March 29. 17:29 .

Sajnos, eddig csak a szombathelyi, azaz a Vas megye 1. választókerületére szóló eredményüket hozták nyilvánosságra . Eszerint itt Nemény András (MSZP-Párbeszéd) a legesélyesebb, a jobbikos Balassa Péter csak kevéssel van lemaradva tőle. A helyzetet bonyolítja viszont, hogy amennyiben együttműködik az ellenzék, a biztos választók körében Nemény az, aki irányába a legnagyobb az átszavazási hajlandóság, amennyiben viszont a rejtőzködő szavazók preferenciáit próbáljuk megbecsülni, már Balassa az, aki vélhetően a legtöbb szavazót tudná mozgósítani.


Taktikaiszavazás.hu

Az oldal elemzése szerint Szombathelyen a legtámogatottabb jelölt Nemény András , de szerintük nincs esélyes ellenzéki, a Fidesz fog nyerni.

A 2-es választókerületben (Sárvár) egyértelmű fideszes győzelmet jósolnak, a legerősebb ellenzékinek Horváth Attilát (MSZP-Párbeszéd) tartják.

A 3-as körzetben (Körmend) is erős Fidesz győzelmet jósolnak, de itt a Jobbik jelöltje, Bana Tibor a legerősebb ellenzéki.


Republikon Intézet

Az intézet szerint Szombathelyen a baloldal, vagyis Nemény András lehet esélyes győzelemre, a többiben nincs esélyes ellenzéki.


A Márki-Zay-féle rendszervaltas2018.hu

Az oldal szerint Vas megye 1. választókerületében Nemény András (MSZP-Párbeszéd), a 2-esben Horváth Attila (MSZP-Párbeszéd), a 3-asban Bana Tibor (Jobbik) a legesélyesebb ellenzéki jelölt.


A volt jobb- és baloldali kormánytagokból álló V18 Mozgalom

A V18 Mozgalom szerint Vas megyében nincs esélye az ellenzéknek.


Iránytű Intézet

A Jobbikhoz köthető kutatócég által működtetett kireszavazzunk.hu szinte az egész országban a Jobbik győzelmét jósolja.

Kivéve Szombathelyet, ahol szerintük is Nemény András a legesélyesebb. Sárváron és Körmenden a Jobbik jelöltjeit tartják esélyesnek, a 2-es választókerületben Rába Kálmánt , a 3-asban Bana Tibort .

Az internetes szavazásra alapozó, nem reprezentatív és kétes eredményű kutatások

Ezeket inkább csak érdekességük miatt említjük meg, eredményeik internetes szavazásra alapoznak, ami nem reprezentatív, és látszik is, hogy néhány párt kezelésbe vette őket.

Pollo.hu

A pollo.hu például az egész országra a Jobbik fölényes győzelmét jósolja, két és félszer annyi szavazattal, mint a Fidesz.

Náluk Szombathelyen Balassa Péter fog győzni 30,8 százalékkal de nem sokkal marad el tőle Nemény András (29.5 százalék). Hende Csaba (Fidesz) csak a harmadik lesz 16.9 százalékkal.

Sárváron Rába Kálmán (Jobbik) elsöprő győzelmére számítanak 42,7 százalékkal, a második Ágh Péter (Fidesz) lesz (21,6), a harmadik Horváth Attila (MSZP-Párbeszéd) (20,7).

Szerintük Körmenden 58,8 százalékkal Bana Tibor (Jobbik) lesz a befutó, V. Németh Zsoltnak (Fidesz) meg kell elégednie 22,7 százalékkal, a DK-s Balog Tibornak pedig 7,3 százalékkal.


Az Orbánváltó.hu

Szintén az intenetes szavazáson alapul az Orbánváltó.hu is, náluk csak az ellenzéki jelöltekre lehet szavazni.

Náluk Szombathelyen Nemény András (MSZP-Párbeszéd) a legerősebb ellenzéki, mögötte Németh Ákos (LMP) van, a jobbikos Balassa Péter a harmadik.

Sárváron az LMP-s György István vezeti a listát, a második Horváth Attila (MSZP-Párbeszéd), a harmadik Rába Kálmán (Jobbik).

Körmenden Bana Tibor (Jobbik) az első, Balogh Tibor (DK) a második és Bogáti András (LMP) a harmadik.

Összegzés

Az eredményekből kiderül, hogy egyáltalán nincs könnyű helyzetben az ellenzék Vas megyében, főleg most, hogy több ellenzéki jelölt áll szemben majd a fideszesekkel. De a több kutatás alapján azt lehet mondani, hogy van azért némi esélye a taktikai szavazásnak.

Ehhez viszont fel kell adni a pártszimpátiát, pontosabban azt meg kell hagyni a listás szavazásnak, és a legesélyesebb ellenzékire kell voksolni. A fenti eredmények alapján a legesélyesebb

 • Vas 1. választókerületében, Szombathelyen Nemény András (MSZP-Párbeszéd)
 • Vas 2. választókerületében, Sárváron Horváth Attila (MSZP-PÁtbeszéd)
 • Vas 3. választókerületében, Körmenden Bana Tibor (Jobbik).
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Választás 2018