"Ahhoz, hogy az országban változás legyen, Czeglédy Csabának nyernie kell Szombathelyen"

Jordán Tamással és Dobrev Klárával erősített péntek délután Czeglédy Csaba kampánya Szombathelyen.

Két hét és még egy nap. Ennyi van hátra az április 3-i országgyűlési választásokig, aminek azt kellene jelentenie, hogy teljes erőből dübörög a kampány. Ami azért így nem igaz.

Lehet, hogy a koronavírus-járvány alatti, mára már eltörölt korlátozások alatt kialakult szokások miatt, de ez a kampány most nem az utcákon és a tereken zajlik. Jó, persze, volt békemenet A Békemenet és a történelem vége 2022. March 16. 09:30 , ellenzéki demonstráció Az ellenzék tizenkét pontot fogalmazott meg kormányváltó nagygyűlésén 2022. March 15. 17:14 , de nincsenek zajos nagygyűlések, utcai akciók.

Dobrev Klára  Czeglédy Csaba utcafórum
A Domus kedvelt helye az ellenzéknek
Mészáros D. Zsolt

Mintha minden a közösségi oldalakra költözött volna, ami mondjuk kényelmesebb, és lehet, hogy a pártok sokkal több embert érnek el így, mint egy nagygyűlésen. Persze, vannak személyes találkozók, úgy tűnik, az ellenzéki jelöltek a face to face helyzetet kedvelik, a fideszesek pedig zárt körben, gondosan válogatott közönség előtt adják elő, amit ilyenkor elő kell adni.

Szombathelyen viszont a Derkovits lakótelep központja, a Domus előtti tér kedvelt helyszíne az ellenzéknek, itt mindig biztosra mehetnek. Főleg most, amikor Czeglédy Csaba az ellenzéki összefogás közös jelöltje, aki egész életében itt élt és most is itt él. Ezt amúgy ő is hangoztatta péntek délután, de erről kicsit később.

Dobrev Klára  Czeglédy Csaba utcafórum
Várnak
Mészáros D. Zsolt

Szóval, péntek délután négy óra előtt mintegy 120-130 ember várja Dobrev Klárát és Czeglédy Csabát a Domus előtt. Meglátjuk Jordán Tamást, éppen Gréczy Zsolt DK-s politikussal, korábbi országgyűlési képviselővel beszélget. Nyugodt a hangulat, a széleken egyenruhás rendőrök, néhány civilruhást is felfedezünk, de most nincsenek ellentüntetők, hangoskodók.

Taps fogadja az együtt érkező Dobrev Klárát és Czeglédy Csabát, de Gréczy Zsolt kezd, ő most műsorvezető szerepet kapott. Némi bevezetés után ki is mondja azt a mondatot, amit utána minden megszólalótól hallunk: "Ahhoz, hogy az országban változás legyen, Czeglédy Csabának nyernie kell Szombathelyen."

Jordán Tamás, a szombathelyi színház alapító igazgatója hozza a formáját, rendezi a történéseket, pillanatok alatt uralja a helyszínt. Nagyon határozottan kiáll az ellenzék, a kormányváltás és Czeglédy Csaba mellett, akiről azt is elmondja, hogy annak idején ő volt az egyik színházalapító.

Dobrev Klára  Czeglédy Csaba utcafórum
Jordán Tamásból azonnal rendező lesz
Mészáros D. Zsolt

Persze, kimondja a bűvös mondatot, ahhoz, hogy Szombathely újra a Nyugat királynője legyen, ennek a kormánynak meg kell buknia, és ehhez Czeglédynek nyernie kell Szombathelyen. Jordán egy kis játékot is bemutat, mint mondja, kiegészítette a Fidesz új mulatós kampányszlogenjét. Így:

"Piros volt a paradicsom, nem sárga. Magyarország előre megy? Nem, hátra!"

Ezt aztán némi gyakorlással elmondatja a közönséggel is, azzal, hogy a felvétel majd a Facebookon látható lesz.

Czeglédy Csaba
Czeglédy és Czeglédy
Mészáros D. Zsolt

Czeglédy Csaba jön, taps fogadja. Némi meglepetés, megköszöni édesanyjának és feleségének, hogy elviselték azt a sok fájdalmat, amit az elmúlt évek támadásai okoztak nekik. Felidézi, hogy Hankó Faragó Mikós és Ipkovich György nyomdokába léphet, ha megválasztják, és megígéri, hogy ha megválasztják, ő akkor is itt fog lakni, és ugyanúgy el lehet érni majd, mint eddig.

Szerinte a Derkovits már régen megérdemli, hogy saját országgyűlési képviselője legyen, de felhívja a figyelmet, hogy a mérések szerint nagyon szoros eredmény várható. Akár pár száz szavazat is dönthet, úgy, hogy Hende Csaba és ő is 25-26 ezer szavazatot kap majd fejenként.

Megígéri, ha ő nyer, de a Fidesz marad kormányon, ellenzéki képviselőként is többet fog tenni, mint Hende Csaba. De ha ő nyer, akkor nagy valószínűséggel az országban is nyer az ellenzék. Amire azért is nagy szükség lenne, mert Orbán Viktor egyirányú történelmi zsákutcába vezette az országot az elmúlt évtized Putyin-barátságával.

Dobrev Klára  Czeglédy Csaba utcafórum
Közben kicsit többen lettek
Mészáros D. Zsolt

Dobrev Klára sem először van itt, a Domusnál, ezt mondja is. És azt is, hogy kevés energikusabb embert ismer, mint Czeglédy Csaba. Kifejti, hogy a kampány alatt programokról, oktatásról, szociális ellátásról, nyugdíjról, egészségügyről kellene beszélni, de a szomszédban háború dúl, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Magyarország azért van biztonságban, mert az Európai Unió és a NATO megvédi.Az Unió ugyanis eredetileg egy békeprojekt, azért jött létre, hogy megvédje a békét. És közben Orbán Viktor, ma már egyedül maradva, de az EU-t gyengíti. Kockára tette az ország biztonságát azzal, hogy Putyin érdekeit védte 12 éven át, most pedig katonai kabátban és gumicsizmában játssza el a békét védő hadvezért.

Dobrev Klára
Dobrev Klára lendületben volt
Mészáros D. Zsolt

Orbán kormányozni nem tud, csak hatalomtechnikai játszmái vannak, és kommunikációs akciói - mondja. Dobrev szerint az illiberalizmus egyenesen vezet a diktatúrához, a diktatúra pedig az erőszakhoz, amit most kell megelőzni.

2010-től 2020-ig soha nem látott pénzeső érkezett az EU-tól, de semmit nem tett le egyik szakterületen sem az asztalra az elmúlt 12 évben. Párhuzamost is von Putyin és Orbán lépései között, ahogyan mindketten leépítették a demokráciát.

Dobrev Klára  Czeglédy Csaba utcafórum
Bizakodva
Mészáros D. Zsolt

Megígéri, ha nyernek, akkor másról szól majd a politika. Arról, hogy mi legyen az oktatással, az egészségüggyel, mire költsék a közpénzt, mert a politika nem szitokszó, hanem a közös ügyek intézését jelenti.

A hatpárti összefogás egyik nagy eredménye, hogy megtapasztalták, milyen eltérő nézőpontokat, elképzeléseket ütköztetni, kompromisszumokat keresi és találni, és azokat végrehajtani. Dobrev kijelenti, elkötelezett híve a koalíciós kormányzásnak, ahol a politikai a közös ügyekről és nem a hatalomról szól.

Üzen a DK-soknak is, azt, hogy a DK most van a legjobb helyen, az ellenzéki összefogásban, a kormányváltás előtt, és kéri, hogy mindenki szavazzon a Márki-Zay Péter vezette összefogásra. A győzelemhez az is kell, hogy Szombathelyen Czeglédy Csaba győzzön, mert ha Czeglédy Csaba győz, akkor az ellenzék is győzni fog az egész országban - mondja végül Dobrev Klára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022