Ki alszik Szombathelyen, mi az a "Rogán művek", ki mondja, hogy ne szavazzanak rá és milyen kisugárzása van Gattyán Györgynek?

Nyugat podcast: Vas megye 1. választókerület képviselőjelöltjeinek vitája a Nyugat.hu-n.

/

letöltés 70.62MB
Élénk vita zajlott Szombathely és környékének képviselőjelölti bemutatkozóján.

Hétfőn nyugodt és békés bemutatkozásokkal kezdődött a Nyugat képviselőjelölti vitasorozata Három napon át vitáznak élőben a Vas megyei képviselőjelöltek a Nyugat.hu podcastjában 2022. March 17. 16:02 a vasi 2-es körzet jelöltjeinek vitájával A 15 milliós sárvári vécétől a savköpő menyétekig 2022. March 29. 11:39 .

Szerda este azonban szinte felrobbant a stúdió, a vasi 1-es választókerület (Szombathely és 11 település) hét jelöltje közül négyen is megjelentek, és nem rejtették véka alá a véleményüket.

Igaz, a Nyugat sem egy szokványos vitát akart tartani ebben az országos szempontból is nagyon fontos, csatatérnek számító körzetben. Roznár Gyöngyi, a Nyugat főszerkesztője, és Szilágyi József kollégánk kíváncsi volt a sokakban felmerülő kényes kérdésekre adott válaszokra is.

Kik indulnak és kik jöttek el?

Czeglédy Csaba (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd), Horváth Éva (Normális Párt), Nagy Dávid (MKKP) és Tömböly Tamás (MEMO) több mint egy órán át vitázott, miközben látszott, hogy meg vannak győződve az igazukról.

(Hende Csaba, a Fidesz-KDNP jelöltje nem jött el – régóta nem vesznek már részt a Fidesz politikusai választási vitákon, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök sem. Hiányzott még Hegedűs Máté, az Munkáspárt-ISSZOM jelöltje és Vadon István, a Mi Hazánktól.)

Szociális gondozó, vállalkozó, tapasztalt politikus és operatív vezető - meg az olasz partizánok dala

Horváth Évától megtudhattuk, hogy ikerterhességben másodiknak, meglepetésként jött a világra, s ugyanúgy meglepetésként érkezett a politikába is. A pandémia gyújtotta fel benne a szikrát. Partizánakciókban vesz részt, és úgy véli, azért nem követik ebben sokan, mert az emberek meg vannak félemlítve. Egyébként szociális gondozó, három műszakban autista emberekkel foglalkozik.

Tömböly Tamás bemutatkozásként piros kapucnis melegítőben és álarcban zenélt nekünk - olasz forradalmi dalt hallhattunk magyarul. A Megoldás Párt országos akciójára utalt, mondván, hogy ideje mindenkinek levenni a maszkot, vége a nagy pénzrablásnak!

Hol dolgoznak a Rogán művek?

A részvevők közül valószínűleg a legismertebb a közös ellenzéki jelölt, Czeglédy Csaba, aki bemutatkozás helyett rögtön meg is kérdezte Tömböly Tamást, hogy ezt a maszkos akciót vajon a Rogán művekben találták-e ki? Tömböly szerint ez teljesen mozgalmuk önálló gondolata volt.

E kapcsán aztán vita alakult ki arról, hogy Gattyánék csak elbábozzák-e, amit Rogánék mondanak nekik, és hogy csak meghekkelték az ellenzéket, vagy tényleg a Megoldás Mozgalom (MEMO) az újraéledés pártja.

Letépett, levett, leragasztott plakátok

Nagy Dávid, a Kutyapárt operatív vezetője Budapestről érkezett. Úgy gondolja, nekik nem lett volna értelme közösen indulni az ellenzékkel és beülni a közös ellenzéki frakcióba, mert abból előbb-utóbb kihátráltak volna, ugyanis túl sok témára érzékenyek. Azt is megtudtuk, hogy miért nem egy kék festékes doboz indult a szombathelyi választókörzetben, amikor Kovács Gergely elnök a Nyugatnak tavaly novemberi levelében még ezt írta.

Horváth Éva (NÉP) elmondta, a hatalmon lévők nehezen akarták elfogadni, hogy ő a mélyről jövő civil beszálljon a politikába. Az utolsó utolsó csepp az volt a pohárban, amikor a postaládájáról leszabták plakátjának fejrészét. Utána maga indult neki, és ragasztotta le a többiek plakátjait – jogosnak érzi, amit tett, a rendőrséggel is elvitatkozott erről.

Kinek mi a kényes ügy?

Tömböly Tamás nagyon közvetlen, jó aurájú embernek tarja Gattyán Györgyöt, akivel többször találkozott. Arra a kérdésre, zavarja-e, hogy Gattyán a szexuális tartalmak megosztásaival szerezte a vagyonát, amivel valószínűleg a kampányukat is finanszírozza, Tömböly visszakérdezett: jelölt társait zavarja-e, hogy bármilyen pénzből tudnak itt lenni és kampányolni?

"...annak a valószínűsége, hogy engem megint elvisznek, kisebb, mint hogy meghalok."

Czeglédy Csabától megkérdeztük, mennyire hozta nehéz helyzetbe azzal az ellenzék támogatóit, hogy egy bírósági eljárás alatt álló politikusra kell szavazniuk. Czeglédy szerint azt mondták neki az ellenzéki politikusok, hogy őt mindenki nagyon szereti, de mi van, ha ő lesz a jelölt, és elviszik? „Erre azt mondtam nekik, hogy annak a valószínűsége, hogy engem megint elvisznek, kisebb, mint hogy meghalok.

Másrészt úgy gondolja, róla már mindenki tud mindent, a támogatói ezt is beárazták. Ha ennek ellenére a közvélemény-kutatás szerint népszerűbb, mint az összellenzék, akkor mégiscsak tartják valamire! „ A Fidesz szavazók azt gondolják, hagy már rég börtönben lenne a helyem, az ellenzéki szavazók meg azt, hogy ellenem koncepciós eljárás folyik.” Azt is megtudtuk, szerinte az eljárás végét, illetve kimenetelét nem befolyásolja az, hogy megválasztják-e képviselőnek.

Nagy Dávidot megkérdeztük arról, meddig játszhatja azt egy párt, hogy ő komoly is, meg nem is. Dávid szerint akkor is lenne 5 százalékuk, ha csak komoly dolgokat mondanának. De ők a nehezebb utat választották, mert nem szeretnénk se új SZDSZ-t, se Momentumot, sem LMP-t… Ennek ellenére a Kutyapárt működési formájáról biztosan kell majd beszélniük a választás után.

Homlok Zsolt bankkártyái

És amiről még szó esett: önzetlen ember-e Gődény György és Gattyán György? Ért-e valakit megfélemlítés a kampány során? Miért gondolja azt Czeglédy, hogy Horváth Évát és Tömböly Tamást valakik csak kihasználják? Miért mondják mostanában annyiszor Nagy Dávidék, vagyis a kutyák, hogy egyéniben senki se szavazzon rájuk, csak listán? Milyen korrupciós ügyeket ismernek a régióban és milyen állítólagos különleges tranzakciók zajlanak Homlok Zsolt cégei és bankkártyái között. No és hol van Hende Csaba?

A válaszokért hallgassák, nézzék vissza vitaműsorunkat!

A Nyugat választási vitasorozatának első része, a vasi 2-es körzet jelöltjeivel itt nézhető meg A 15 milliós sárvári vécétől a savköpő menyétekig 2022. March 29. 11:39 . Vas megye 3-as körzetének jelöltjei pedig ma (csütörtök) 18 órától vitáznak, a vitát a Nyugat Facebook-oldalán élőben közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022