Jogsértő a kádározós, ellenzéki jelöltet becsmérlő, Szombathelyen is terjesztett szórólap

A bizottság elnökének vita közben változott meg a véleménye.

Több mint egy órásra sikeredett a szombathelyi választási bizottság szerda reggeli ülése. Komoly vita volt, némi hangos véleménynyilvánítással körítve. De kezdjük az elején.

Titokzatos szórólapok, ismeretlen kiadó

Az ülés azokról a titokzatos szórólapokról szólt, amelyekről hétfőn Czeglédy Csaba adott ki közleményt Czeglédy Csaba a választási bizottsághoz fordul a titokzatos szórólapok miatt March 21. 16:12 . Ennek lényege, hogy olyan szórólapokat terjesztettek a választókerületben, amelyek egyike Czeglédy Csabát becsmérelte, a másik pedig a Munkáspárt-Isszom anyagaként Kádár Jánost dicsőítette.

Választási bizottság Szombathely
A szombathelyi választási bizottság
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Czeglédy közleménye szerint a szórólapok egyik terjesztőjét Náraiban tetten érték, és megtudták, hogy Kremser Csaba helyi vállalkozó volt a terjesztők megbízottja. A jelölt azt is leírta, hogy ezt követően Kremser visszamondta a megbízást, és "visszaadta a szóróanyagot a szombathelyi Fidesznek" .

Czeglédy azt is bejelentette, hogy a választási bizottsághoz fordul az ügyben, szerinte a szóróanyagok a tartalmuk miatt is sértik a választási alapelveket, és azért azért is törvénysértők, mert nem tartalmaznak, illetve hiányosan tartalmazzák az impresszumot.

A közlemény megjelenése után nem sokkal Kremser Csaba is közleményt adott ki "Czeglédy Csaba sajtóközleménye csúsztatásokkal van tele" March 21. 18:42 . Róla egyébként annyit kell tudni, hogy Puskás Tivadar egykori fideszes polgármester sajtósa, majd a Fidesz kampánystábjának tagja volt 2019-ben. Kremser azt írta, azért adta vissza a megbízást, mert észrevette, hogy a szórólapokról hiányzik az impresszum, egyúttal jelezte, hogy ő vállalkozó és nem közszereplő.

Felelősségre vonható, aki terjeszti a szórólapot?

A választási bizottság szerda reggel tárgyalta Czeglédy Csaba beadványát az ügyről. A képviselőjelölt azt kérte, hogy a bizottság állapítsa meg a jogsértést, tiltsa el Kremser Csabát a további jogsértéstől, és hogy szabjon ki rá bírságot.

Az ülésen abban nem volt vita, hogy a jogsértés valóban megtörtént, abban viszont igen, hogy megállapítható-e Kremser Csaba felelőssége.

Választási bizottság Szombathely
Czeglédy és a bizottsági elnök
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Czeglédy Csaba a választási törvényre, a bizottság elnöke, Hollósy Tamás pedig a sajtótörvényre hivatkozott abban, hogy - mivel nem ismert a szórólapok kiadója - felelősségre vonható-e a terjesztéssel megbízott személy. Hollósy készített egy határozati javaslatot, aminek első változatában az szerepelt, hogy elutasítják a Czeglédy Csaba által benyújtott kifogást.

És hogy a határozat indoklásánál írják bele azt, hogy valóban jogsértés történt. Hankó Faragó Miklós, az ellenzéki összefogás által delegált bizottsági tag viszont azt javasolta, hogy a jogsértést külön állapítsák meg, és az a határozat rendelkező részében szerepeljen.

Czeglédy: "Az elnök a Fidesz érdekeit képviseli"

Hollósy szerint ezt nem teheti meg a bizottság, mert a beadvány személyre szóló. Ezen aztán elvitatkoztak egy darabig, Czeglédy Csaba egy ponton kijelentette, hogy az elnök elfogult, a Fidesz politikai érdekeit szolgálja és manipulálni akarja a bizottság tagjait.

Választási bizottság Szombathely
A szombathelyi választási bizottság
Nagy Jácint / Savaria Fórum

Közben Hankó Faragó elővett egy határozatot, amit a fővárosi választási bizottság hozott, éppen abban a formában, amit Hankó Faragó javasolt. Némi további vita után aztán a bizottság meghozta a határozatát, amivel részben elfogadta Czeglédy kifogását, részben elutasította azt.

A határozat szerint jogsértő az említett szórólapok terjesztése, de Kremser Csaba felelősségét nem állapították meg, mivel a szórólapok tartalmáért nem a terjesztő, hanem a kiadó a felelős, a kiadó személyt pedig nem ismerik. A határozatot a bizottság jelen lévő tagjai egyhangúlag szavazták meg.

A polgármesteri hivatal egyik dolgozója is érintett volt

Az ülés közben kiderült, hogy a titokzatos szórólapok terjesztésében a szombathelyi polgármesteri hivatal egyik köztisztviselője is részt vett. Károlyi Ákos jegyző, a választási iroda vezetője elmondta, hogy amint ezt megtudta, beszélt az illetővel.

Az illető elmondta, egy ismerőse hívta fel szombat délelőtt azzal, hogy ha van ideje, akkor segítsen szórólapot terjeszteni, amivel pénzt is kereshet. Ráállt, és vállalta a terjesztést. Amikor elkezdte a szórólapokat terjeszteni, akkor vette észre, hogy miről is szólnak.

A hivatali alkalmazott hozzátette, a szórólapok tartalmával nem ért egyet, sérti az értékrendjét, és felháborítónak tartja. Viszont megijedt, mert már átvette a terjesztésért kapott pénzt. A kétféle szórólapból ezer-ezer darabot bíztak rá, 300-400-at terjesztett ki.

A jegyző elmondta, az alkalmazott jegyzőkönyv-vezető lett volna a választáson, ebből a megbízásából őt azonnal visszahívták. A jegyző közölte azt is, a hivatali dolgozó esetében a szükséges munkaügyi intézkedést megtette. (Mi tesszük hozzá, hogy információink szerint az alkalmazott továbbra is a hivatal dolgozója marad.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2022