Az Avatar című fimben éreztük magunkat – Nyitásra kész a szombathelyi víztorony

Élmény volt végignézni, mit is kínál az Octopus.

Kezdjük azzal, hogy a víztorony magas. Nagyon magas. Kívülről nem is látszik, milyen magas.

Ahhoz, hogy ezt megtapasztaljuk, az év egyik legforróbb napján, 37 fokban kell felmászni a torony közepében számtalan fordulót magában foglaló, meredek és szűk csigalépcsőn egészen a tetejére.

Víztorony sajtóbejárás
Csigalépcsőház
Mészáros D. Zsolt

Ezt meg is tettük kedd délután, amikor az Agora Kulturális Központ lehetőséget adott a sajtónak, hogy a nyitás Július 1-én nyit a szombathelyi Octopus Víztorony 2021. June 10. 16:01 előtt álló Octopust megnézhessük, szakszerű vezetés mellett.

Érdemes felmászni a legfelső szintre, ezt előre bocsátjuk, de elég komoly fizikai igénybevétel ilyen melegben. A csigalépcsőházban hűvös van, a legfelső kilátószintről viszont csodálatos a kilátás. Egy olyan szögből láthatjuk a várost, ami kevés fényképen van meg, és az egészet aláfesti a Kresz-park sok zöld fája, ami körbeveszi a víztornyot.

Víztorony sajtóbejárás
Kilátás a legfelső szintről.
Mészáros D. Zsolt

A toronymászás előtt a földszint közösségi terében kaptunk némi tájékoztatást, ez az a helyiség, ami bár kicsi, de elegáns. Kisebb előadások, koncertek helyszíne lehet, profi kivetítőrendszerrel, ami filmek vetítésére is alkalmas. Nemény András polgármester rövid köszöntőjében azt is mondta, hogy akár esküvőket is lehet rendezni itt. (Tőle később azt is megtudtuk, hogy a kivitelező a garancián belül a jelzés után azonnal kijavította a lapunk olvasója által jelzett Alig egy éve készült el, de már hullik is a vakolat a szombathelyi víztoronyról 2021. June 28. 12:26 festékhibát.)

Víztorony sajtóbejárás
Kis tájékoztató a közösségi térben.
Mészáros D. Zsolt

Az első emeleten egy kiállítóterem van, pontosabban kettő, egymás fölött. Vízzel kapcsolatos információkat kaphatunk a falakról, de - és itt jön először az Avatar - kapunk egy tabletet is, amivel a falakon, padlón, sőt, a mennyezeten lévő jelzések és QR-kódok segítségével rengeteg információt kaphatunk. És van egy virtuálisvalóság-alkalmazás, amivel a város jellegzetes épületeit jeleníthetjük meg, magunkat is betéve a képbe.

Víztorony sajtóbejárás
Kis kirándulás a virtuális térben.
Mészáros D. Zsolt

Ezzel is eljátszik az ember jó darabig, de közvetlenül a legfelső kilátó alatt van maga a vízterem. Ez az, ami távolról olyan jó vastagnak látszik. Jelentjük, belülről is. Gyakorlatilag egy több emelet mély, kör alakú medence közepén vagyunk, a függőfolyosók kötik össze a közepét a szélével, ahol körbe is lehet járni.

Víztorony sajtóbejárás
Visszhangmedence
Mészáros D. Zsolt

A medence kékre van festve, (Avatar másodszor), de ami ennél is érdekesebb, jellegzetes visszhangokat képez. Ha valaki suttog, az a legtávolabbi ponton is hallatszik, a beszéd meg egyszerre érkezik több irányból. Érdekes úgy beszélni, hogy szemből hallod vissza a saját hangodat.

Víztorony sajtóbejárás
Büfé és hűsítő.
Mészáros D. Zsolt

A toronymászó túra megterhelő volt a hőségben, a kávézó viszont nagyon finom, jeges limonádéval várt minket, plusz szendvicsekkel, süteményekkel, desszertekkel, egy kolléga még csokis főtt rizst is talált. Mészáros Gábor, a kávézó vezetője elmondta, hogy speciális, saját recept alapján készült termékeket is árusítanak, van például kimondottan csak itt kapható kávékülönlegességük.

Melegkonyha is van, a nyitvatartásuk pedig hosszabb, mint a víztorony felső szintjeié, hozzájuk este tízig mehetünk minden nap.

Víztorony sajtóbejárás
Tiszta Avatar
Mészáros D. Zsolt

Nemény András egyébként azt hangsúlyozta, hogy a víztorony a város jellegzetes és ismert épületeként végre olyan funkciót kap, amit megérdemel. Turisztikai vonzereje is van, és a szabadidő eltöltésére is kiválóan alkalmas. Hozzátette, a szomszédos Kresz-park épületét is felújították részben, szeretnék a Kresz-parkot teljesen rendbe tenni ehhez pályázati támogatást keresnek.

A víztorony július 1-jén, azaz csütörtökön nyit, a hivatalos, nagyszabású megnyitó július 17-én lesz.

Bő két éve kezdődött a felújítás

A víztorony felújítása 2019 áprilisában kezdődött. Elkezdődik a szombathelyi víztorony felújítása, zárva lesz a KRESZ-park 2019. April 17. 13:47 A város uniós pályázaton nyert 500 millió forintot a kissé leamortizálódott, emblematikus építmény feltatarozására. De nem vezetett sima út a munkálatok megkezdéséhez, hiszen több terv is volt, tavaly februárban pedig kiderült, hogy egy kicsit összébb kellett húzni a nadrágszíjat. Ez meg itt a legfrissebb terv a szombathelyi víztorony felújítására 2019. February 07. 15:10

Víztorony sajtóbejárás
Kilátóterasz az első szinten.
Mészáros D. Zsolt

A víztorony felújítására kiírt közbeszerzést egyébként, mondhatni nem túl meglepő módon Mészáros Lőrinc vejének cége, a Homlok Zrt. nyerte el. Öt szombathelyi közbeszerzést nyert el Mészáros Lőrinc veje az utóbbi bő két évben 2020. February 12. 15:59 A felújítással tulajdonképpen tavaly júliusra végeztek, Elkísértük az éjszakai futókat, és közben kiderült, milyen a díszkivilágításban úszó felújított víztorony 2020. July 26. 07:31 ősszel ki is írták Szeptember közepéig lehet pályázni a szombathelyi víztorony kávézójára 2020. August 12. 14:42 a pályázatot az oda tervezett kávézó működtetésére.

Víztorony sajtóbejárás
Belülről jó nagy
Mészáros D. Zsolt

Az első kör viszont eredménytelen lett, Elmondjuk, miért nem kell senkinek a víztorony kávézója 2020. September 26. 07:19 tavaly év végén az is kiderült, hogy a felújított víztornyot Octopusnak nevezték el. Octopus vagy nem Octopus? – Ön mit gondol a szombathelyi víztorony új nevéről? 2020. December 24. 14:56 A kávézóra ismét kiírt pályázat már sikeres volt, idén februárban hirdettek eredményt, Gazdára talált a szombathelyi víztorony hányattatott sorsú kávézója 2021. February 16. 14:56 a nyertes a kimondottan erre a célra alapított Toronyőrök Gastro Kft. lett. A cégalapítók között ott van a Mészáros Cukrászda tulajdonosa, egy vendéglátós kft. és egy magánszemély.

Víztorony sajtóbejárás
Kívülről sem kicsi.
Mészáros D. Zsolt

Azóta elkészült a kávézó is, a víztoronynál május végén jártunk utoljára. Megállapítottuk, hogy az Octopus szép lett, viszont a környezetét szinte érintetlenül hagyták. A szombathelyi víztorony szép lett, de a környékére egy forint sem jutott 2021. May 26. 06:58

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet