Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt járt... Széchenyi István

Tudta Ön, hogy Széchenyi a szombathelyi akadémián vizsgázott, majd híres emberként ironikus képet küldött a szombathelyi kaszinónak?

Széchenyi István először 16 éves diákként járt Szombathelyen, majd felnőtt férfiként terveihez támogatókat toborozni újra ellátogatott városunkba.

Az utazás célja a selyemhernyó tenyésztés meghonosítása volt Magyarország ezen szegletében is. Ezt a foglalatosságot Széchenyi igencsak jelentékeny nemzeti jövedelemforrásnak tartotta - lám, a nagy emberek is tévednek néha -, ezért "szeder-egylet" alakításába kezdett, s ehhez nálunk is megpróbált tagokat toborozni. A legnagyobb magyart mindenütt nagy tisztelettel fogadták a városban.

Széchenyi nevéhez fűződött a kaszinók alapításának ötlete is, így nem véletlen, hogy a szombathelyi Kaszinó is az ő arcképével díszítette helyiségeinek falait. (Képünkön a Király utca és a Széll Kálmán utca sarkán állt egykori Kaszinó látható. Ma a MÁV székház található a helyén.) A gróf tagtoborzó körútja során a kaszinóba is ellátogatott, alaposan körülnézett, mindenkivel kedvesen elbeszélgetett. Egyszer csak észrevette saját képét a falon, hosszasan nézte, majd megkérdezte nincs-e újabb arcképük róla. Nincs - kapta válaszul. Széchenyi ekkor megígérte, hogy küld a kaszinó számára egy újabb képet magáról.

Néhány hét múlva meg is érkezett a küldemény. A képen Buda és Pest között a Dunán egy csónak ringatózott, a csónakban maga Széchenyi állt, a partról emberek dobálták sárral. Emberek, akik "csak az újítót látták benne, aki a nemzetet kényelmes tétlenségéből kizavarni igyekszik". A kaszinó sokáig őrizte az ajándékot, ami később elveszett. "Talán nyomára lehetne akadni. S ha megtalálnánk, mily érdekes ereklyéje lenne az majdan felépülő kultur-palotánknak!" - olvashatjuk a Vasvármegye hasábjain, 1902-ből. A képet azóta sem találták meg.

Széchenyi István (Bécs 1791 -Döbling 1860)
Széchényi István gróf a Nemzeti Múzeumot magalapító Széchényi Ferencnek és Festetics Juliannának legifjabb gyermeke volt. Az iskolát csak 9 évesen kezdte, 1807-1808 között a szombathelyi akadémián vizsgázott, majd katonai oktatásban részesült. Egy angliai út hatására kezdte meg társadalomi és írói munkásságát. Egy esztendei jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia alapítására ajánlotta fel. Nevéhez fűződik többek között a Lánchíd építése, a Duna szabályozása, a gőzhajózás, a selyemtenyésztés, a lótenyésztés és lóversenyzés meghonosítása, a Nemzeti Casino kialakulása. Kossuth radikális nézeteit veszedelmesnek tartotta, vitába szállt vele. 1848. március 15. után közlekedési miniszter lett. Később a rá nehezedő terhek alatt egészen összeomlott, máig tisztázatlan körülmények között halt meg.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Itt járt...

Tovább az oldalra