Itt járt Szombathelyen... Kodály Zoltán

Utolsó koncertje után autogramot csak az kaphatott tőle, aki tudott szolmizálni.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 Széchenyivel folytattuk, Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 most pedig következzen Kodály Zoltán.

Kodály Zoltán 1882-ben született Kecskeméten, zenepedagógus, népzenekutató, zenetudós, a magyar zeneszerzés óriása volt. 1905-től rendszeres népdalgyűjtő utakat tett magyar nyelvterületen. Alkotóművészetének egyik csúcsát, a Psalmus Hungaricust, fővárosunk fennállásának 50. évfordulójára komponálta.

sek.elte.hu

Figyelme 1925 táján fordult a gyermekkórusok, az iskolai énekoktatás irányába. A zenei közoktatást nem tartotta kielégítőnek, így fő céljává az iskolai énekkarok működésének általánossá, magas színvonalúvá tétele vált.

Először 1933-ban, ötvenedik születésnapján köszöntötték városunkban. Szerzői estjén Háry-szvitjét vezényelte a helyi zenekarnak. Az ünneplést 200 fős díszvacsora zárta a Sabaria szállóban.

A sorsára hagyott Savaria Szálló talán még emlékszik a nagy napra
Garai Antal Atom

1943. június 9-én Savaria fennállásának 1900. évfordulóját ünnepelte a város, a magyar rádió egész napos programot sugárzott Szombathelyről. A nap fénypontjának a szabadtéri, Savaria romjainál megrendezett hangverseny számított, amelyen Kodály Zoltán is vezényelt.

A beharangozó híradások szerint: „...a világhírű zeneköltő szerzeményeinek legszebbjeit adják elő a szombathelyi énekkarok, amelyek közül kettőt a rádió külön viaszlemezre vesz és azokat Dél-Amerika számára rövidhullámon fogja közvetíteni.” Az előadás végén az összes kórus 1200 tagja közösen, Kodály vezényletére adta elő Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című versére írt énekszámot.

Kodály Zoltán Gazdag Erzsivel - A szombathelyi Paragvári Iskola tulajdona
Nyugat.hu

Harmadszor 1966 májusában, a Hámán Kató utcai Zenei Általános Iskola 10 éves jubileumára, ünnepi hangversenyére volt hivatalos Kodály és felesége. Érkezését nagy izgalommal várták tisztelői, sokan elébe mentek a városba vezető országúton.

Az egykori Művelődési és Sportház
Fortepan

A Művelődési és Sportház előcsarnokában a zenei óvoda növendékei köszöntötték népi gyermekjátékokkal és virágokkal. Ekkor nyílt meg a Zenei Általános Iskola 10 éves emlékkiállítása. A művészpresszóban a város kulturális életének vezetőivel beszélgetett a nagy zeneszerző, majd tapsvihar közepette elfoglalta helyét a nézőtéren. A hangversenyen több darab is felcsendült Kodály gyermekkórusra írt művei közül.

A Zenei Általános Iskola egy diákja arra kérte a díszvendéget, hogy adja nevét kórusuknak, mire ő így válaszolt: „Nem szívesen adom nevemet, mert azt a látszatot kelti, hogy személyi hiúság keresése áll mögötte. E név felvétele nem azt jelenti, hogy a mi műveinket fújjátok örökké... A zenét könnyű más országokba elvinni. Ez vár rátok mint cél és kötelesség! Akkor ti is boldogok lesztek, s boldogok lesznek a ti utódaitok is!”

A koncert után autogramot csak az kaphatott Kodálytól, aki tudott szolmizálni. Az éjszakát a bozsoki kastélyban, a másnapot pedig Kőszeg és Szombathely nevezetességeinek megtekintésével töltötte a zeneszerző. A Művelődési és Sportház aulájában később a találkozás megörökítésére emléktáblát avattak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...