Itt járt Szombathelyen... Rákosi Mátyás

A pártfőtitkár 1946 májusában tette tiszteletét Szombathelyen, látogatása hatalmas felbolydulást okozott az egész megyében.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 és Kodállyal Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 folytattuk, most pedig következzen „nemzet egyik legnagyobb fia”.

Rákosi Mátyás (1892-1971) a Kommunisták Magyarországi Pártjának alapító tagja volt. A Tanácsköztársaság idején viselte a szociális termelés népbiztosa és a Vörös Őrség parancsnoka tisztet. Emigrációja alatt a Komintern Végrehajtó Bizottságának titkára volt. Hazatértekor életfogytiglani börtönre ítélték a proletárdiktatúra alatti tevékenysége miatt.

1940-ben szovjet kezdeményezésére Moszkvába utazhatott. Öt évvel később a Magyar Kommunista Párt főtitkára, miniszterelnök-helyettes majd miniszterelnök lett. Személyi kultuszt, diktatúrát épített ki, nagy szerepe volt a koncepciós perekben. 1956-ban minden tisztségéből leváltották, a felelősségre vonás elől a Szovjetunióba ment, itt élt haláláig. Az MSZMP-ből 1962-ben zárták ki.

Rákosi Mátyás a Magyar Rádió stúdiójában (1945)
Fortepan/Rádió és Televízió Újság

Rákosi 1946 májusában tette tiszteletét Szombathelyen. A pártfőtitkár látogatása hatalmas felbolydulást okozott az egész megyében. Minderről a Magyar Kommunista Párt Vas megyei napilapja, a Szabad Vasmegye számolt be nagy részletességgel. Ha jól meggondoljuk, a forgatókönyv bizonyos elemei azóta se sokat változtak...

Az érkezés napján délután három órakor már óriási tömeg kémlelete az utat Jánosháza határában, az alkalmi diadalkapu körül. A vendégek csak ötkor érkeztek, de a várakozást senki sem unta meg. A megérkező fekete autóból elsőnek Safrankó Emánuel főispán szállt ki, s ellenőrizte, hogy minden a tervezettek szerint halad-e. Az ez után előbukkanó Rákosit pünkösdirózsák és gyermekek köszöntötték Vas megye földjén.

Szombathely felé továbbhaladva még négy vörös és nemzetiszínű zászlókkal fellobogózott diadalkapun haladt át a menet; az útmenti földeken egy pillanatra megállt a munka. Szombathelyen az Internacionálét éneklő tömeg, s Németh István polgármester várta a „magyar dolgozók nagy barátját”. Rákosi a hozzá szaladó, verset mondó gyerekeket cukorkával jutalmazta.

A sok üdvözlőbeszéd után a párttitkár is megszólalt: „...Nagyon örülök a szíves fogadtatásnak, de különösen annak, hogy ilyen derék kis apróságok üdvözöltek. Örülök, hogy itt ilyen hamar kezdenek el politizálni az emberek...” A vendégeket ezután kicicomázott kerékpáros gárdisták kísérték a pártszékházba, ahol este aktívát tartottak.

A következő reggel nagy napra ébredt a város. A honvédzenekar zenés ébresztővel vonult fel a vasútállomásig, ahol muzsikaszóval várta a Dunántúl számtalan pontjáról érkező, feldíszített szerelvényeket. A mozdonyokon Rákosi arcképe díszelgett. Csak a kőszegiek szerelvénye 54 kocsibólállt. A Pelikán parkban a város üzemei, a Széll Kálmán utcában a vasutas dolgozók gyülekeztek. A felvonulás tíz órakor kezdődött, s majdnem két órán át tartott.

Az emberek fürtökben lógtak az ablakokból, a háztetőkről. Rákosi a Fő téri emelvényről nézte végig a lovasokból, feldíszített szekerekből, öklüket rázó, ütemesen éljenző, kalaplengető dolgozókból álló menetet. Beszédét lélegzetvisszafojtva, időnként éljenezve hallgatta a hatalmas tömeg.

A Brenner parkban népünnepéllyel folytatódott a nap. Este a Kovács Szálló előtt térzene, az Aréna-kertben tánc várta a dolgozó népet és Rákosit. A pártszékházban hajnalig tartó mulatságot rendeztek a „nemzet egyik legnagyobb fia” tiszteletére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...