Itt járt Szombathelyen... a Deep Purple

A remélt 20 ezer néző helyett csupán 5 ezren voltak kíváncsiak a „Dipire” Szombathelyen. A 700 forintos jegyárat sokan borsosnak titulálták, több százan álldogáltak a bejáratnál a csodában bízva.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel, Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 Kodállyal, Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 Rákosival, Itt járt... Rákosi Mátyás 2021. March 20. 15:20 Horthyval, Itt járt... Horthy Miklós 2021. March 28. 14:16 II. János Pál pápával, Itt járt... II. János Pál pápa 2021. April 04. 15:29 I. Ferenc királlyal, Itt járt... I. Ferenc király 2021. April 10. 21:03 Kun Bélával, Itt járt... Kun Béla 2021. April 18. 17:09 Antall Józseffel Itt járt Szombathelyen... Antall József 2021. April 25. 11:16 és Leonov Alekszejjel Itt járt... Leonov Alekszej, az első űrgyalogos 2021. May 08. 15:25 folytattuk. Most pedig következzen a népszerű brit együttes.

A Deep Purple neve ma is jól cseng, főleg azok körében, akik az 1970-es és 80-as évek rockzenéjén szocializálódtak. A Deep Purple – a Led Zeppelinnel és a Black Sabbathtal együtt – fektette le a heavy metalnak nevezett könnyűzenei stílus alapjait, jóllehet ez az elnevezés akkor még nem létezett.

A különböző felállásokban 18 stúdióalbumot és ugynennyi élőfelvételt kiadó csapat koncertjein mindig nagy sikerrel csendültek fel a Black Night, a Fireball és a Highway Star című dalok. Az együttes védjegyévé a Smoke on the Water című szerzemény vált. Az elmúlt évtizedekben 100 millió albumuk talált gazdára világszerte. A banda 1991. szeptemberében adott koncertet Szombathelyen a Szabadidő központban.

„A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

„Pápa után bíborosok…” címmel jelent meg a megyei napilap hasábjain 1991. szeptember 17-én a beharangozó, amely a Deep Purple másnapi koncertjére igyekezett ráhangolni a potenciális közönséget. A találó cím a szentatya néhány héttel korábbi szombathelyi látogatására, valamint a csapat nevére utalt, s a rövid írásból arra is fény derült, hogy a felállított 25 méter széles és 20 méter magas, vízhatlan borítású színpad utoljára a pápa népstadionbeli miséjén teljesített szolgálatot.

A koncertet szuper jelzővel illető újságíró több adattal is alátámasztotta a várható élmény mindenekfelettiségét. Az öt kamionnal érkező „cucc” dobozai 200 ezer watton megszólaló, kiváló hangminőséget ígérő hangfalrendszert és 400 ezer watt energiát igénylő fénytechnikát rejtettek. A rajongók okkal remélhették, hogy az angol sztárcsapat Szombathelyen is beveti a tőle megszokott fényeffekteket, például a lézert. Az előzenekarként fellépő Lord együttes tagjai is nagy várakozással készültek a nem mindennapi technika kipróbálására.

„A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

A két nappal később megjelent képes beszámoló már kevesebb álmélkodnivalóról számolt be, s több kritikus megjegyzést is tartalmazott. A lovasrendőrök felügyelte koncertre a vártnál jóval kevesebben váltottak jegyet. A remélt 20 ezer néző helyett csupán 5 ezren – más források szerint 6 ezren – voltak kíváncsiak a „Dipire”, köszönhetően a reklámok és a szponzorok hiányának.

A hétszáz forintos jegyárat sokan borsosnak titulálták, több százan álldogáltak a bejáratnál némi csodában és abban bízva, hogy átcsusszanhatnak a biztonsági gyűrűn. A fénytechnika és a lézer sem adta azt, amit a közönség várt, a Deep Purple ennél jobb színpadképpel és showelemekkel szokott a hallgatóság elé lépni. Az angol dalok együtténeklése a magyar közönség nagyfokú nyelvi hiányosságairól tanúskodott, talán csak a zárószámként felhangzó Smoke On The Water szövege nem fogott ki a helyi hallgatóságon.

A koncert egésze mégsem okozott csalódást a megjelenteknek, hiszen „a legtöbb nagy, már-már rocklegendává nemesedett dal elhangzott” és „sok harmincas-negyvenes önfeledten táncolt az alkalmi tócsákban, de ropta fia és lánya is” . A Vasvármegye zenész füllel tudósító újságírója Ritchie Blackmore gitárszólóit és a billentyűs John Lord produkcióit tartotta érdemesnek a külön említésre. Ez utóbbi zenésznek „futotta erejéből komolyzenei rögtönzésre csakúgy, mint keringő-játékra, jazz-rockra, mi több: tiszta jazzra is”. A hűvös szeptemberi éj mégiscsak „óriási, igazi élményt adó produkciót” tartogatott.

A két orgánum tudósítói egyetértettek abban, hogy a koncertszervezők legfőbb hibája a nem megfelelő időzítés volt: „A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

Forrás: Vas népe, 1991. szeptember 17., 20., 21., Vasvármegye, 1991. szeptember 29.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...