Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt járt Szombathelyen... a Deep Purple

A remélt 20 ezer néző helyett csupán 5 ezren voltak kíváncsiak a „Dipire” Szombathelyen. A 700 forintos jegyárat sokan borsosnak titulálták, több százan álldogáltak a bejáratnál a csodában bízva.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János February 20. 11:36 aztán Széchenyivel, Itt járt... Széchenyi István February 27. 15:38 Kodállyal, Itt járt... Kodály Zoltán March 15. 19:31 Rákosival, Itt járt... Rákosi Mátyás March 20. 15:20 Horthyval, Itt járt... Horthy Miklós March 28. 14:16 II. János Pál pápával, Itt járt... II. János Pál pápa April 04. 15:29 I. Ferenc királlyal, Itt járt... I. Ferenc király April 10. 21:03 Kun Bélával, Itt járt... Kun Béla April 18. 17:09 Antall Józseffel Itt járt Szombathelyen... Antall József April 25. 11:16 és Leonov Alekszejjel Itt járt... Leonov Alekszej, az első űrgyalogos May 08. 15:25 folytattuk. Most pedig következzen a népszerű brit együttes.

A Deep Purple neve ma is jól cseng, főleg azok körében, akik az 1970-es és 80-as évek rockzenéjén szocializálódtak. A Deep Purple – a Led Zeppelinnel és a Black Sabbathtal együtt – fektette le a heavy metalnak nevezett könnyűzenei stílus alapjait, jóllehet ez az elnevezés akkor még nem létezett.

A különböző felállásokban 18 stúdióalbumot és ugynennyi élőfelvételt kiadó csapat koncertjein mindig nagy sikerrel csendültek fel a Black Night, a Fireball és a Highway Star című dalok. Az együttes védjegyévé a Smoke on the Water című szerzemény vált. Az elmúlt évtizedekben 100 millió albumuk talált gazdára világszerte. A banda 1991. szeptemberében adott koncertet Szombathelyen a Szabadidő központban.

„A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

„Pápa után bíborosok…” címmel jelent meg a megyei napilap hasábjain 1991. szeptember 17-én a beharangozó, amely a Deep Purple másnapi koncertjére igyekezett ráhangolni a potenciális közönséget. A találó cím a szentatya néhány héttel korábbi szombathelyi látogatására, valamint a csapat nevére utalt, s a rövid írásból arra is fény derült, hogy a felállított 25 méter széles és 20 méter magas, vízhatlan borítású színpad utoljára a pápa népstadionbeli miséjén teljesített szolgálatot.

A koncertet szuper jelzővel illető újságíró több adattal is alátámasztotta a várható élmény mindenekfelettiségét. Az öt kamionnal érkező „cucc” dobozai 200 ezer watton megszólaló, kiváló hangminőséget ígérő hangfalrendszert és 400 ezer watt energiát igénylő fénytechnikát rejtettek. A rajongók okkal remélhették, hogy az angol sztárcsapat Szombathelyen is beveti a tőle megszokott fényeffekteket, például a lézert. Az előzenekarként fellépő Lord együttes tagjai is nagy várakozással készültek a nem mindennapi technika kipróbálására.

„A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

A két nappal később megjelent képes beszámoló már kevesebb álmélkodnivalóról számolt be, s több kritikus megjegyzést is tartalmazott. A lovasrendőrök felügyelte koncertre a vártnál jóval kevesebben váltottak jegyet. A remélt 20 ezer néző helyett csupán 5 ezren – más források szerint 6 ezren – voltak kíváncsiak a „Dipire”, köszönhetően a reklámok és a szponzorok hiányának.

A hétszáz forintos jegyárat sokan borsosnak titulálták, több százan álldogáltak a bejáratnál némi csodában és abban bízva, hogy átcsusszanhatnak a biztonsági gyűrűn. A fénytechnika és a lézer sem adta azt, amit a közönség várt, a Deep Purple ennél jobb színpadképpel és showelemekkel szokott a hallgatóság elé lépni. Az angol dalok együtténeklése a magyar közönség nagyfokú nyelvi hiányosságairól tanúskodott, talán csak a zárószámként felhangzó Smoke On The Water szövege nem fogott ki a helyi hallgatóságon.

A koncert egésze mégsem okozott csalódást a megjelenteknek, hiszen „a legtöbb nagy, már-már rocklegendává nemesedett dal elhangzott” és „sok harmincas-negyvenes önfeledten táncolt az alkalmi tócsákban, de ropta fia és lánya is” . A Vasvármegye zenész füllel tudósító újságírója Ritchie Blackmore gitárszólóit és a billentyűs John Lord produkcióit tartotta érdemesnek a külön említésre. Ez utóbbi zenésznek „futotta erejéből komolyzenei rögtönzésre csakúgy, mint keringő-játékra, jazz-rockra, mi több: tiszta jazzra is”. A hűvös szeptemberi éj mégiscsak „óriási, igazi élményt adó produkciót” tartogatott.

A két orgánum tudósítói egyetértettek abban, hogy a koncertszervezők legfőbb hibája a nem megfelelő időzítés volt: „A Dipi-vonat késett húsz esztendőt.”

Forrás: Vas népe, 1991. szeptember 17., 20., 21., Vasvármegye, 1991. szeptember 29.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...

Tovább az oldalra