Itt járt Szombathelyen... Antall József

A néhai miniszterelnök helikoptere 1990. augusztus 20-án landolt a szombathelyi repülőtéren, ahonnan állami Mercedesben hajtott tovább a belvárosba.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel, Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 Kodállyal, Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 Rákosival, Itt járt... Rákosi Mátyás 2021. March 20. 15:20 Horthyval, Itt járt... Horthy Miklós 2021. March 28. 14:16 II. János Pál pápával, Itt járt... II. János Pál pápa 2021. April 04. 15:29 I. Ferenc királlyal Itt járt... I. Ferenc király 2021. April 10. 21:03 és Kun Bélával Itt járt... Kun Béla 2021. April 18. 17:09 folytattuk. Most pedig következzen egyik hajdani miniszterelnökünk.

Antall József politikus (1932-1993) Pestújhelyen született. Történelem-magyar szakos tanári, majd levéltáros, könyvtáros, muzeológus és bölcsészdoktori oklevelet szerzett. Az 1956-os forradalom idején közreműködött az FKGP és a Keresztény Ifjúsági Szövetség újjászervezésében.

1988-ban a második lakiteleki találkozón a Magyar Demokrata Fórum alapítótagja lett, majd a következő évben pártelnökké lépett elő. Az MDF, az FKGP és a Kereszténydemokrata Párt koalíciós megállapodása alapján 1990 májusában kormányt alakított. Miniszterelnöksége idején alakult ki és szilárdult meg a demokratikus politikai intézményrendszer Magyarországon.

Antall József miniszterelnök 1990. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén tette tiszteletét a vasi megyeszékhelyen. Az érkezése előtti napokban a helyi sajtó már a politikus vasi kötődéseiről, tervezett programjáról adott hírt. Mint kiderült Antall József dédanyái és ükanyái között több Vas megyei is volt.

A miniszterelnök helikoptere a tervezettnél később landolt a szombathelyi repülőtéren, ahonnan állami Mercedesben hajtott tovább a belvárosba. Első útja az MDF helyi székházába vezetett, ahol a várt taps és az éljenzés sem maradt el. Ám a szombathelyi tagságnak meg kellett elégednie egy rövid beszéddel, hiszen a püspöki palota körül már több ezres tömeg várta a politikust.

A püspöki székház megtekintése után Antall József a halandók közé vegyülve, gyalog ment át a Köztársaság téren (ma Fő tér) felállított dísztribünig, ahol Hende Csaba, az MDF szombathelyi szervezetének elnöke köszöntötte őt a három koalíciós párt nevében. A rossz idő esetére készenlétbe helyezett Művelődési és Sportházra e nap nem volt szükség.

Fortepan

Antall József nem maradt adósa a szavaira áhítozó közönségnek. Több mint egy órás beszédében a Szent István ünnephez fűződő gondolatairól, a közelmúlt politikai eseményeiről, az ország belpolitikai gondjairól és a gazdasági átalakulásról is szólt, miközben Szombathely ókori múltját sem felejtette el méltatni.

„A nép, a nemzet nagylelkű. Megbocsát. De a megbocsátáshoz önismeretre, lelkiismeretre van szükség, és arra, hogy a régi hatalom képviselői felfogják: félre kell állniuk, és jobban teszik, ha ezt önként teszik...” – szónokolta a tapssal jutalmazó közönség előtt.

A kormányfő beszéde végén mindenkinek megköszönte a részvételt, különös tekintettel az ellenzékre, akik „zászlókkal, transzparensekkel jöttek, nehogy ne ismerjük fel őket”.

Antall József programja a Savaria Szálló Magnólia termében folytatódott és ért véget, ahol a helyi koalíciós pártok erőlevessel, gombás sülthússal és házi vegyes rétessel várták vezetőjüket. A szűk körű, tizenöt fős ebéden Konkoly István megyés püspök is részt vett.

Ebéd után már felszállásra készen várta utasát a helikopter, hogy Budapestre repítse a Szent Jobb körmenetre.

A városban a néhai miniszterelnök, Antall József emlékét –Magyarországon elsőként – szobor és tér is őrzi.

VB
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...