Itt járt Szombathelyen... Horthy Miklós

Horthy mély benyomással volt a szombathelyiekre. Egy itteni tömeggyűlésen hangzott el először a követelés: nevezzék ki kormányzóvá!

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 és Kodállyal Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 és Rákosival Itt járt... Rákosi Mátyás 2021. March 20. 15:20 folytattuk, most pedig következzen a magyar seregek fővezére.

A politikus és tengerésztiszt Horthy Miklós (1868-1957) 1919-ben lett a szegedi ellenforradalmi kormány hadügyminisztere, majd a különítményesek támogatásával kormányzóvá választották. Azóta is emlegetik híres fehér-lovas bevonulását Budapestre.

Nevéhez fűződik a Vitézi Rend megalapítása. 1921-ben meghiúsította IV. Károly második puccskísérletét, majd a középrétegre támaszkodva igyekezett az ellenforradalmi rendszert megszilárdítani. Céljai érdekében szoros kapcsolatot alakított ki a fasiszta Olaszországgal és Németországgal.

A háborúból való sikertelen kiugrási kísérlete után a németek lemondatták, és Németországba internálták. Amerikai fogság után haláláig Portugáliában élt.

mno.hu

A magyar seregek fővezére először 1919 őszén volt vendége Szombathelynek. Érkezéskor a katonaság és a polgárság is gondoskodott az ünnepélyes fogadtatásról. A pályaudvarról a Fő térre hajtott a vendég, itt már várták a különböző fegyvernemű csapatok. A katonazenekar a Himnusz hangjaival köszöntötte.

Horthy végigsétált a századok előtt, néhány katonát megszólítással is kitüntetett. Beszéde után magához hívatta a tiszteket, s intő hangon szólt hozzájuk: „Sokat beszélnek fehér hadseregről és fehérterrorról. Fehér hadsereg nincs, hanem csak nemzeti hadsereg és fehérterror sincs, csak kiérdemelt büntetés... Ha Budapestre megyünk, mindenki jól tartson össze, tartson fegyelmet, hogy parancsom és reményem ellenére olyan ne történhessék, amit ránk fognak.”

A szemlét a Himnusz zárta. A katonák a Kovács szálló (most Savaria Szálló) előtt díszlépésben haladtak el a fővezér előtt, aki innen a repülőtérre ment, majd a huszárlaktanyát is megtekintette. Ezután a különböző küldöttségeket fogadta a vármegyeházán.

Az üdvözléseket Horthy Miklós a következő szavakkal köszönte meg: „...boldog vagyok, hogy eljöhettem Szombathelyre, amely városról és vidékről messze lent Szegeden is – ahol tespedtünk két hónapon keresztül – mindig a legszebbeket hallottam. Ez a vidék különben egy boldog része az országnak, amely a régi, szégyenletes korszak utolsó katasztrófáját, az ellenség borzasztó nyomait szerencsére nem érezte.”

A tiszti tétkezdében elfogyasztott ebéd után Horthy meglátogatta a megyéspüspököt és az alispánt, majd a körzetparancsnokságnál tartott megbeszélést. Reggel Kőszeg, majd Sopron felé folytatta útját. Személyisége mély benyomással volt a város polgáraira, hamarosan Szombathely piacán egy népgyűlésen hangzott el először a történelmet formáló felkiáltás, amely Horthy kormányzóvá való kinevezését követelte.

1919-et követően Horthy két beharangozott szombathelyi látogatása is meghiúsult. Újra csak 1922-ben, már mint kormányzó jutott el erre a vidékre, ekkor a következő programokkal várták: a küldöttségek fogadása a vármegyeházán, ünnepi ebéd a Sabariában, a Vas megyei Casino teadélutánja és hangverseny a kultúrházban. Horthy a fellobogózott Széll Kálmán és Erzsébet királyné utcákon át négyesfogaton hajtott a vármegyeházára. A díszebéd alatt Tóth János mérnök rajzművész elkészítette a kormányzó portréját. A polgármester kérésére Horthy autogramjával is ellátta a rajzot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...