Itt járt Szombathelyen... I. Ferenc király

Ráadásul nem is csak itt járt, hanem egy hónapig Szombathelyen lakott.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel, Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 Kodállyal, Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 Rákosival, Itt járt... Rákosi Mátyás 2021. March 20. 15:20 Horthyval Itt járt... Horthy Miklós 2021. March 28. 14:16 és II. János Pál pápával Itt járt... II. János Pál pápa 2021. April 04. 15:29 folytattuk, most pedig következzen Ferenc József Károly.

I. Ferenc magyar király (1768-1835), aki II. Ferenc néven az utolsó német-római császár is volt, II. József halála után került hatalomra Bécsben. 1804-ben felvette az osztrák császári címet majd 1806-ban lemondott a német-római császári koronáról.

A Szent Szövetség egyik alapítótagja volt, belpolitikáját a nemzeti és liberális törekvésekkel való szembenállás, a konzervatív abszolutizmus határozta meg. Uralkodása idején fojtották vérbe a magyar jakobinusok mozgalmát. Magyarországon az erős ellenállás hatására 1825-ben az országgyűlés összehívására kényszerült, ezzel nyílt meg a reformországgyűlések sora.

Wikipedia

Ferenc főherceg a gyermek nélkül maradt II. József hívására érkezett Bécsbe, hogy az uralkodói kötelességekkel megismerkedjen. A későbbi német-római, majd ausztriai császár és magyar király a haditudományok gyakorlása, s hazánk megismerése végett Magyarországra is ellátogatott. 1786-ban, 18 éves korában egy hónapot töltött Szombathelyen. Itt született naplóit később Géfin Gyula tanulmányozta.

A főherceget Kinsky gróf altábornagy és három lovas díszszázad fogadta városunkban. Szállást Szily János püspök biztosított számára az akkoriban üresen álló szemináriumban. Az érkezését követő reggel első útja abba a várkápolnába vezetett, amit öt évvel később lebontottak.

Az ifjú uralkodójelölt alapos katonai kiképzésben részesült, de jutott ideje szórakozásra, kirándulásra, műélvezetre is. Színházba ment, megtekintette a püspök régiséggyűjteményét, lóháton bejárta a környező településeket, a Kálvária mögötti erdőséget, megnézte Olad szőlőültetvényeit, a püspök soroki majorját és a frissen alapított Újperintet.

Wikipedia

Az előkelő vendég tiszteletére július 9-én bált rendeztek a városban. A püspöki palotában összegyűltek a környék nemesei és legfőbb katonatisztjei.

„D.u. 4 órakor megtekintettem a katonák bálját. Egyik részük a Zöldfa előtti téren táncolt, a másik egy kertben. Igen jó kedvük volt. Nagyobbrészt tisztességesen viselkedtek...” – írta naplójába a főherceg. A püspöknél a nemesek kártyáztak, majd itt is kezdetét vette a táncmulatság. Ferenc kilenc óráig maradt a társasággal és saját bevallása szerint jól mulatott.

Ferenc főherceg egyik naplójában megtalálhatjuk Szombathely részletes, egyik legkorábbi leírását is. A jegyzetekben említést tett a külvárosokról, az iparról, a lakosságról, a vallásról, a terekről és épületekről, sőt még a kocsmákról, a Zöldfáról és a „nagyon piszkos” Batthyányi kúriáról sem feledkezett meg.

Az uralkodójelölt július 22-én hagyta el Szombathelyt, hogy a tapasztalatgyűjtést Pesten folytathassa. Ifjúságának e szép hónapjára mindig szívesen emlékezett, a királynéval együtt többször visszatért ide.

Szombathely iránti szeretetének jele, hogy 1793-ban líceumot adott a városnak, Szily János halála után pedig tízezer forinttal biztosította a székesegyház továbbépítését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...