Itt járt Szombathelyen... II. János Pál pápa

Az érkezés reggelén Szombathely lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy eseménynek.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel, Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 Kodállyal, Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 Rákosival Itt járt... Rákosi Mátyás 2021. March 20. 15:20 és Horthyval Itt járt... Horthy Miklós 2021. March 28. 14:16 folytattuk, most pedig következzen az utazó pápa.

II. János Pál pápa Karol Wojtyla néven látta meg a napvilágot 1920 májusában, a lengyelországi Wadovicében. Negyvennégy évesen Krakkó érseke, majd bíboros lett. Róma püspökévé 1978-ban választották meg, s ezzel több, mint négy és fél évszázad után ő lett az első nem olasz származású pápa.

Egy vatikáni szállóige szerint Isten mindenütt jelen van, de II. János Pál mindenütt megelőzi. Az egyházi élet aktivizálása érdekében sokszor látogatott külföldre, s ezzel kiérdemelte az utazó pápa jelzőt. A világpolitika formálásában részt vevő egyházi vezető karizmatikus, ugyanakkor emberközeli, egyszerű jellemvonásai, nyitottsága révén közel áll a katolikus hívek szívéhez.

Fortepan / Jezsuita Levéltár

II. János Pál 1991 augusztusában érkezett hazánkba, a Magyar Püspöki Kar meghívására. A körút egyik állomása, Szombathely a hívekkel való találkozás helyszíne lett.

Közel százezren várták a reptéren augusztus 19-én, az érkezés reggelén a város lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy összejövetelnek. A reptérre igyekvők minden sarkon eladó kegytárgyakba és rendőrökbe ütköztek. A várva várt vendég helikoptere délelőtt fél tízkor szállt le.

Váratlan séta a hívek között

Közel 100 ezer ember töltötte meg a kijelölt szektorokat, a magyarok mellett szlovén, gradistyei horvát, osztrák és szlovák hívők figyelték a szentatya minden mozdulatát. A gépből kilépő II. János Pált a város és a megye egyházi és világi vezetői fogadták, elsőként dr. Konkoly István szombathelyi püspök.

A jellegzetes pápamobil szektorról szektorra vitte a vendéget, aki páratlan türelemmel integetett a közönségnek. Nagy ováció és taps jutalmazta a jelenetet, amikor a pápa az alkalmi oltár elé érve váratlanul kiszállt a golyóálló üveggel védett autóból és mit sem törődve sárral és tócsákkal az ott várakozó hívekhez ment és kezét nyújtotta a közel állóknak. A biztonsági emberek már kevésbé értékelték a partizán-akciót.

Az alaptéma a szegénység volt

Az ez alkalomra egyesített 600 tagú ének- és zenekar mellett a százezres tömeg is megcsillantotta énektudását. A köszöntők, bibliai idézetek és példázatok után végre maga a pápa is megszólalt, megnyilatkozásának alaptémája a szegénység problémája volt. Beszédében Krisztus példázatáról szólt és külön megemlékezett az egyházmegye védőszentjéről, Szent Mártonról.

Szent II. János Pál pápa szobor avató ünnepsége
Vágvölgyi Bálint

Az idő hamar elszaladt, a küldöttség a szombathelyi székesegyházhoz igyekezett. Az utak mentén több ezren várták a pápamobil felbukkanását. (Annak meg csak örülhettek a szombathelyiek, hogy az útba eső utcákat a pápa tiszteletére szépen kicsinosították. Ekkor újították fel a Szily János utcát is.) A püspöki palota előtt az Ungaresca Táncegyüttes tartott bemutatót, majd újra a szentatya kapott szót. Magyarul csak ennyit mondott:

Éljen Magyarország!

A közös ima után elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, majd futólag a székesegyházat is megtekintette. A pápai ebéd a püspöki palotában volt, a Claudius Szálló szakácsai főzték és pincérei szolgálták fel. Az étkek elkészítését biztonsági emberek hada felügyelte. A herendi porcelánnal és ezüst evőeszközökkel tálalt finomságok között volt hideg libamáj, erőleves tojáskocsonyával, pulykamell-szelet finomfű-mártással, tokaji borban pácolt gyümölcs és rétes. A lakoma után már nem kellett messzire menni, a pápai helikopter a szomszédos Haladás pálya füvén várta utasát.

A pápai ruha, amiben II. János Pál Pápa Szombathelyen celebrált misét
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...