Itt járt Szombathelyen... II. János Pál pápa

Az érkezés reggelén Szombathely lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy eseménynek.

Felelevenítjük egy közel 10 éves sorozatunkat, melyben híres emberek szombathelyi látogatásáról számoltunk be. Azonban akkor még nem voltatok velünk ennyien. Repüljünk most vissza együtt Szombathely múltjába! A sort Kádárral kezdtük, Itt járt... Kádár János 2021. February 20. 11:36 aztán Széchenyivel, Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 Kodállyal, Itt járt... Kodály Zoltán 2021. March 15. 19:31 Rákosival Itt járt... Rákosi Mátyás 2021. March 20. 15:20 és Horthyval Itt járt... Horthy Miklós 2021. March 28. 14:16 folytattuk, most pedig következzen az utazó pápa.

II. János Pál pápa Karol Wojtyla néven látta meg a napvilágot 1920 májusában, a lengyelországi Wadovicében. Negyvennégy évesen Krakkó érseke, majd bíboros lett. Róma püspökévé 1978-ban választották meg, s ezzel több, mint négy és fél évszázad után ő lett az első nem olasz származású pápa.

Egy vatikáni szállóige szerint Isten mindenütt jelen van, de II. János Pál mindenütt megelőzi. Az egyházi élet aktivizálása érdekében sokszor látogatott külföldre, s ezzel kiérdemelte az utazó pápa jelzőt. A világpolitika formálásában részt vevő egyházi vezető karizmatikus, ugyanakkor emberközeli, egyszerű jellemvonásai, nyitottsága révén közel áll a katolikus hívek szívéhez.

Fortepan / Jezsuita Levéltár

II. János Pál 1991 augusztusában érkezett hazánkba, a Magyar Püspöki Kar meghívására. A körút egyik állomása, Szombathely a hívekkel való találkozás helyszíne lett.

Közel százezren várták a reptéren augusztus 19-én, az érkezés reggelén a város lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy összejövetelnek. A reptérre igyekvők minden sarkon eladó kegytárgyakba és rendőrökbe ütköztek. A várva várt vendég helikoptere délelőtt fél tízkor szállt le.

Váratlan séta a hívek között

Közel 100 ezer ember töltötte meg a kijelölt szektorokat, a magyarok mellett szlovén, gradistyei horvát, osztrák és szlovák hívők figyelték a szentatya minden mozdulatát. A gépből kilépő II. János Pált a város és a megye egyházi és világi vezetői fogadták, elsőként dr. Konkoly István szombathelyi püspök.

A jellegzetes pápamobil szektorról szektorra vitte a vendéget, aki páratlan türelemmel integetett a közönségnek. Nagy ováció és taps jutalmazta a jelenetet, amikor a pápa az alkalmi oltár elé érve váratlanul kiszállt a golyóálló üveggel védett autóból és mit sem törődve sárral és tócsákkal az ott várakozó hívekhez ment és kezét nyújtotta a közel állóknak. A biztonsági emberek már kevésbé értékelték a partizán-akciót.

Az alaptéma a szegénység volt

Az ez alkalomra egyesített 600 tagú ének- és zenekar mellett a százezres tömeg is megcsillantotta énektudását. A köszöntők, bibliai idézetek és példázatok után végre maga a pápa is megszólalt, megnyilatkozásának alaptémája a szegénység problémája volt. Beszédében Krisztus példázatáról szólt és külön megemlékezett az egyházmegye védőszentjéről, Szent Mártonról.

Szent II. János Pál pápa szobor avató ünnepsége
Vágvölgyi Bálint

Az idő hamar elszaladt, a küldöttség a szombathelyi székesegyházhoz igyekezett. Az utak mentén több ezren várták a pápamobil felbukkanását. (Annak meg csak örülhettek a szombathelyiek, hogy az útba eső utcákat a pápa tiszteletére szépen kicsinosították. Ekkor újították fel a Szily János utcát is.) A püspöki palota előtt az Ungaresca Táncegyüttes tartott bemutatót, majd újra a szentatya kapott szót. Magyarul csak ennyit mondott:

Éljen Magyarország!

A közös ima után elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, majd futólag a székesegyházat is megtekintette. A pápai ebéd a püspöki palotában volt, a Claudius Szálló szakácsai főzték és pincérei szolgálták fel. Az étkek elkészítését biztonsági emberek hada felügyelte. A herendi porcelánnal és ezüst evőeszközökkel tálalt finomságok között volt hideg libamáj, erőleves tojáskocsonyával, pulykamell-szelet finomfű-mártással, tokaji borban pácolt gyümölcs és rétes. A lakoma után már nem kellett messzire menni, a pápai helikopter a szomszédos Haladás pálya füvén várta utasát.

A pápai ruha, amiben II. János Pál Pápa Szombathelyen celebrált misét
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Itt járt...