Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt járt... I. Ferenc király

És nem csak itt járt, hanem egy hónapig Szombathelyen is lakott.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ferenc főherceg a gyermek nélkül maradt II. József hívására érkezett Bécsbe, hogy az uralkodói kötelességekkel megismerkedjen. A későbbi német-római majd ausztriai császár és magyar király a haditudományok gyakorlása, s hazánk megismerése végett Magyarországra is ellátogatott. 1786-ban, 18 éves korában egy hónapot töltött Szombathelyen. Itt született naplóit később Géfin Gyula tanulmányozta.

A főherceget Kinsky gróf altábornagy és három lovas díszszázad fogadta városunkban. Szállást Szily János püspök biztosított számára az akkoriban üresen álló szemináriumban. Az érkezését követő reggel első útja abba a várkápolnába vezetett, amit öt évvel később lebontottak. Az ifjú uralkodójelölt alapos katonai kiképzésben részesült, de jutott ideje szórakozásra, kirándulásra, műélvezetre is. Színházba ment, megtekintette a püspök régiséggyűjteményét, lóháton bejárta a környező településeket, a Kálvária mögötti erdőséget, megnézte Olad szőlőültetvényeit, a püspök soroki majorját és a frissen alapított Újperintet.

Az előkelő vendég tiszteletére július 9-én bált rendeztek a városban. A püspöki palotában összegyűltek a környék nemesei és legfőbb katonatisztjei. "D.u. 4 órakor megtekintettem a katonák bálját. Egyik részük a Zöldfa előtti téren táncolt, a másik egy kertben. Igen jó kedvük volt. Nagyobbrészt tisztességesen viselkedtek..." - írta naplójába a főherceg. A püspöknél a nemesek kártyáztak, majd itt is kezdetét vette a táncmulatság. Ferenc kilenc óráig maradt a társasággal és saját bevallása szerint jól mulatott.

Ferenc főherceg egyik naplójában megtalálhatjuk Szombathely részletes, egyik legkorábbi leírását is. A jegyzetekben említést tett a külvárosokról, az iparról, a lakosságról, a vallásról, a terekről és épületekről, sőt még a kocsmákról, a Zöldfáról és a "nagyon piszkos" Batthyányi kúriáról sem feledkezett meg.

Az uralkodójelölt július 22-én hagyta el Szombathelyt, hogy a tapasztalatgyűjtést Pesten folytathassa. Ifjúságának e szép hónapjára mindig szívesen emlékezett, a királynéval együtt többször visszatért ide. Szombathely iránti szeretetének jele, hogy 1793-ban líceumot adott a városnak, Szily János halála után pedig tízezer forinttal biztosította a székesegyház továbbépítését.

Ki volt I. Ferenc?
I Ferenc magyar király (1768-1835), aki II. Ferenc néven az utolsó német-római császár volt, II. József halála után került hatalomra Bécsben. 1804-ben felvette az osztrák császári címet majd 1806-ban lemondott a német-római császári koronáról. A Szent Szövetség egyik alapító tagja volt, belpolitikáját a nemzeti és liberális törekvésekkel való szembenállás, a konzervatív abszolutizmus határozta meg. Uralkodása idején fojtották vérbe a magyar jakobinusok mozgalmát. Magyarországon az erős ellenállás hatására 1825-ben az országgyűlés összehívására kényszerült, ezzel nyílt meg a reformországgyűlések sora.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt járt...

Hirdetés