Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt járt...Antall József

A néhai miniszterelnök helikoptere 1990. augusztus 20-án landolt a szombathelyi repülőtéren, ahonnan állami Mercedesen hajtott tovább a belvárosba...

Antall JózsefAntall József politikus (1932-1993) Pestújhelyen született. Történelem-magyar szakos tanári, majd levéltáros, könyvtáros, muzeológus és bölcsészdoktori oklevelet szerzett. Az 1956-os forradalom idején közreműködött az FKGP és a Keresztény Ifjúsági Szövetség újjászervezésében. 1988-ban a másodi lakiteleki találkozón a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja lett, majd a következő évben pártelnökké lépett elő. Az MDF, az FKGP és a Kereszténydemokrata Párt koalíciós megállapodása alapján 1990 májusában kormányt alakított. Miniszterelnöksége idején alakult ki és szilárdult meg a demokratikus politikai intézményrendszer Magyarországon.

Dr. Antall József miniszterelnök 1990. augusztus 20-án, Szent István király ünnepén tette tiszteletét a vasi megyeszékhelyen. Az érkezése előtti napokban a helyi sajtó már a politikus vasi kötődéseiről, tervezett programjáról adott hírt. Mint kiderült Antall József dédanyái és ükanyái között több Vas megyei is volt.

A miniszterelnök helikoptere a tervezettnél később landolt a szombathelyi repülőtéren, ahonnan állami Mercedesen hajtott tovább a belvárosba. Első útja az MDF helyi székházába vezetett, ahol a várt taps és az éljenzés sem maradt el. Ám a szombathelyi tagságnak meg kellett elégednie egy rövid beszéddel, hiszen a püspöki palota körül már több ezres tömeg várta a politikust. A püspöki székház megtekintése után Antall József a halandók közé vegyülve, gyalog ment át a Köztársaság téren (ma Fő tér) felállított dísztribünig, ahol dr. Hende Csaba, az MDF szombathelyi szervezetének elnöke köszöntötte őt a három koalíciós párt nevében. Az rossz idő esetére készenlétbe helyezett Művelődési és Sportházra e nap nem volt szükség.

Antall JózsefAntall József nem maradt adósa a szavaira áhítozó közönségnek. Több mint egy órás beszédében a Szent István ünnephez fűződő gondolatairól, a közelmúlt politikai eseményeiről, az ország belpolitikai gondjairól és a gazdasági átalakulásról is szólt, miközben Szombathely ókori múltját sem felejtette el méltatni. "A nép, a nemzet nagylelkű. Megbocsát. De a megbocsátáshoz önismeretre, lelkiismeretre van szükség, és arra, hogy a régi hatalom képviselői felfogják: félre kell állniuk, és jobban teszik, ha ezt önként teszik..." - szónokolta a tapssal jutalmazó közönség előtt.
A kormányfő beszéde végén mindenkinek megköszönte a részvételt, különös tekintettel az ellenzékre, akik "zászlókkal, transzparensekkel jöttek, nehogy ne ismerjük fel őket".

Antall József programja a Savaria Szálló Magnólia termében folytatódott és ért véget, ahol a helyi koalíciós pártok erőlevessel, gombás sülthússal és házi vegyes rétessel várták vezetőjüket. A szűk körű, tizenöt fős ebéden Konkoly István megyés püspök is részt vett.
Ebéd után már felszállásra készen várta utasát a helikopter, hogy Budapestre repítse a Szent Jobb körmenetre.

A városban a néhai miniszterelnök, Antall József emlékét -Magyarországon elsőként- szobor és tér is őrzi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Itt járt...

Tovább az oldalra