Itt járt... Leonov Alekszej, az első űrgyalogos

Szombathelyen kiderült, az űrsétára való felkészüléshez tartozott a 70-80 fokra fűtött kamrában való üldögélés is.

Leonov Alekszej Arhipovics alezredes, a 11. számú szovjet űrhajós 1934-ben született. 1953-ban lépett be a szovjet légierőhöz, ahol később vadászrepülőként szolgált, majd kiválasztották űrhajós-kiképzésre. 1965 márciusában az első emberként lépett ki a világűrbe, s 20 percet töltött a Belajajev vezette Voszhod 2 űrhajó fedélzetén kívül. Egy évtizeddel később parancsnoka lett annak az űrhajónak, amely a világűrben összekapcsolódott egy amerikai Apolló űrhajóval.

1966 tavaszán, egy évvel azután hogy a televízió a világ első űrsétáját közvetíthette, Szombathelyre érkezett a világ első űrgyalogosa, Leonov Alekszej alezredes. Látogatásának fényét emelte, hogy épp a "felszabadulás ünnepének" másnapján, április 5-én tette tiszteletét városunkban.
A különleges alkalomhoz illően zászlódíszbe öltöztek a megyeszékhely házai, s koradélután, a reptéren összegyűlt tömeg élén a megye és a város párt- és tömegszervezeteinek képviselőiből felállt a fogadóbizottság. A köszöntő után a légi járművet nyitott gépkocsira váltó Leonov a Söptei út érintésével a megyei pártbizottság épületéhez hajtott. Az ebédet városnézés követte, amelynek útvonala érintette a Köztársaság teret (ma Fő tér), az Alkotmány utcát (ma Szily János utca), a Kossuth Lajos és a Petőfi utcát, s persze Lenin szobrát.

Délután fél ötkor a Művelődési és Sportházban vette kezdetét a vendég tiszteletére megrendezett nagygyűlés. A megyei pártbizottság titkárának, Mester Sándornak üdvözlő szavai után a nap fénypontja: Leonov beszéde következett.
Az "űrgyalogos" először megköszönte a meleg fogadtatást, tolmácsolta a rábízott üdvözleteket és felidézte a szovjet űrhajózás történetének nagy pillanatait. Csak ezt követően fogott bele "kozmikus" élménybeszámolójába. A közönség pisszenés nélkül hallgatta a történetet a felkészülésről, amelynek az 1500 kilométer kerékpározás, a 150 kilométer síelés, a 150 kilométer gyaloglás, a 115 ejtőernyős ugrás, s a 70-80 Celsius fokra felfűtött kamrában való üldögélés ugyanúgy része volt, mint az űrhajó tanulmányozása és az űrhajós feladatainak elsajátítása.

Ez után következett a beszámoló legizgalmasabb része: az űrséta felidézése. Leonov - emlékei szerint - Észak-Afrika felett nyitotta ki az űrhajó ajtaját, majd Szocsi felett lépett ki a világűrbe. Jól látta a Kaukázust, a Fekete-tengert, a Krím félszigetet és a Volgát. Szahalin szigetéig lebegett. Tizenkét perc alatt 28 ezer kilométert utazott a "kozmosz hőse".
Az űrhajós beszámolóját tapsvihar és számtalan kérdés követte, majd Leonov űrhajós jelvénnyel tüntette ki Mester Sándort a szovjet-magyar baráti kapcsolatok ápolásáért, és meghatódva hozzájárult ahhoz, hogy a szombathelyi repülőklub felvegye a Leonov nevet.
Pár perccel később már a repülőtér felé haladt a konvoj. A látogatás emlékét néhány újságcikk és egy fotóalbum őrzi.

Az Itt járt sorozat további darabjai:
Itt járt...Antall József
Itt járt... Kun Béla
Itt járt... I. Ferenc király
Itt járt... II. János Pál pápa
Itt járt... Horthy Miklós
Itt járt... Rákosi Mátyás
Itt járt ... Kodály Zoltán
Itt járt... Széchenyi István
Itt járt... Kádár János

...hogy mit kezdjük az idővel,...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Itt járt...